Foliumzuur tijdens je zwangerschap: erg belangrijk

Zwanger door Redactie Ze.nl

Het is een van de eerste vragen die je krijgt wanneer je zojuist aan je dokter of verloskundige hebt laten weten dat je zwanger bent. Of je al foliumzuur slikt! Maar wat is foliumzuur eigenlijk, waarom is het zo belangrijk tijdens je zwangerschap en hoe lang moet je het slikken? 

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een ander woord voor vitamine B11. In sommige landen wordt het ook wel foliumzuur vitamine B9 genoemd. Foliumzuur is erg belangrijk voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen en nodig voor de groei van het lichaam. Mede daardoor is het ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. Als je een tekort hebt aan foliumzuur, kan er bloedarmoede ontstaan. Hierdoor kan er een verhoogde kans bij de baby zijn op een open ruggetje, een hazenlip of een gespleten verhemelte. Van nature vind je foliumzuur in groene groenten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Voor zwangere vrouwen zijn er speciale foliumzuurpillen. 

Waarom is foliumzuur zo belangrijk?

Foliumzuur is belangrijk om te slikken tijdens je zwangerschap. Door foliumzuur te slikken verklein je namelijk de kans op een open ruggetje, een hazenlip of een gespleten verhemelte. Foliumzuur zorgt er namelijk voor rode en witte bloedlichaampjes worden aangemaakt en verkleint hiermee de kans op bloedarmoede. 

Wanneer slik je foliumzuur?

Foliumzuur kun je al slikken als je ‘bezig bent met zwanger worden’. Slikte je nog geen foliumzuur voordat je zwanger werd, dan kun je hier zo snel mogelijk mee beginnen na je positieve zwangerschapstest. Er zijn speciale foliumzuurtabletten, maar je kunt ook kiezen voor multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. Aangeraden wordt een dagelijkse dosis van 400 microgram. Je zult zien dat in de meeste foliumzuurpillen dan ook deze hoeveelheid aanwezig is. Elke dag een tablet dus!

Foliumzuur

Hoe lang slik je foliumzuur?

Foliumzuur kun je in principe je hele zwangerschap blijven slikken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door speciale vitaminen voor zwangere vrouwen te nemen. Hiermee blijf je de 400 microgram per dag binnen krijgen. Slik je foliumzuurtabletten, dan kun je hier na de tiende week van je zwangerschap mee stoppen. 

Waar koop je foliumzuur?

Foliumzuur is verkrijgbaar bij drogist of apotheek en te vinden in het schap met (multi)vitaminen. Ook kun je foliumzuur online bestellen. Je kunt er ook voor kiezen speciale multivitaminen voor zwangere vrouwen te nemen, kijk of hier de dagelijkse hoeveelheid foliumzuur in zit.