Mama / Zwanger
Zwanger

17 weken zwanger: jongen of meisje?

Reageer 0

17 weken zwanger en je baby is nu ongeveer even groot als een avocado. Hoewel dat nog vrij klein is, begint hij er steeds meer uit te zien als een echt mensje! Benieuwd wat er allemaal verandert in je lichaam tijdens je zwangerschap per week? Lees dan snel verder over alle ins en outs tijdens 17 weken zwanger.

Langs de meetlat: 11,6 centimeter
Op de weegschaal: 100 gram

 

17 weken zwanger: Je baby

Leuk feitje: de tastzin van je baby is verder ontwikkeld. Dit betekent dat hij het kan voelen als jij over je buik aait. Verder voelt hij ook zijn eigen bewegingen. De spieren van zijn ogen worden ook getrainder. Hoewel je baby nog niet gericht kan kijken, wordt er wel al druk geoefend. Af en toe kijkt hij recht, maar meestal niet. Ook na de geboorte hebben baby’s nog moeite met de blik fixeren, daardoor kijken ze vaak scheel.

17 weken zwanger17 weken zwanger: Geslacht

Vanaf 17 weken zwanger is het geslacht van een baby bijna altijd goed te zien op een echo. Heb je geen geduld om te wachten tot de 20-wekenecho? Dan kun je met 17 weken zwanger een pretecho doen om er alvast achter te komen. Misschien heb je van tevoren al druk bezig geweest om het geslacht van je baby te beïnvloeden? Of misschien maakt het je niets uit en wil je het nog niet weten. Jouw keuze!

17 weken zwanger: Jij

De hormonale veranderingen in jouw lijf hebben zelfs invloed op de bacteriële groei in je mond. Deze wordt minder geremd, waardoor er gemakkelijker tandplak ontstaat. Ook kan je tandvlees wat sneller gaan bloeden. Zorg dat je je gebit dus goed blijft verzorgen en laat je tandarts tijdens een bezoekje altijd weten dat je zwanger bent. Bij een röntgenfoto moet je buik namelijk afgeschermd worden met een speciaal schort. 

Heb je vaak trek en een knorrende maag? Dat is ook niet zo gek, want je baby begint nu vet op te slaan. Gemiddeld hebben vrouwen zo’n 2000 calorieën per dag nodig, maar als je zwanger bent kun je hier zo’n 300 calorieën aan toevoegen. Tijdens je derde trimester loopt dit zelfs op tot 612 extra calorieën. Hoewel dit klinkt als veel, zijn het eigenlijk maar twee volkoren boterhammen met kaas, een banaan en een kop heldere groentesoep. 

Trouwens, dacht je dat je een groot deel van de zwangerschapskwaaltjes achter je had gelaten? Helaas, er staat nog een hele bups in de wachtrij. En ze zijn niet allemaal even geschikt om gezellig tijdens het theekransje te bespreken. Vaginale afscheiding, obstipatie, aambeien en veranderde tepels. Jep, het hoort er allemaal bij. Schaam je er vooral niet voor, want een groot deel van de zwangere vrouwen kampt met dezelfde kwalen als jij. 

Ga snel naar de volgende: 18 weken zwanger

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen