Mama / Zwanger
Zwanger

18 weken zwanger: eerste schopjes, wat een druktemakertje!

Reageer 0

18 weken zwanger, wat vliegt de tijd voorbij. Je baby groeit als kool en is inmiddels net zo groot als een sinaasappel. En hoe gaat het met jou? Ga je fluitend door je zwangerschap heen of heb je toch wel te maken met wat vervelende zwangerschapskwaaltjes? Je bent vast razend benieuwd wat er tijdens je zwangerschap per week allemaal gebeurt. Lees dus snel wat je in week 18 zwanger allemaal kunt verwachten. 

Langs de meetlat: 13 centimeter
Op de weegschaal: 140 gram

 

18 weken zwanger: Je baby

De donshaartjes die je baby in 15 weken zwanger kreeg, gaan nu weer uitvallen. In de plaats komt steviger haar, vooral bovenop het hoofdje. Ook krijgt je baby nu echte wenkbrauwen. Ook de hersens groeien vanaf nu als kool: namelijk tot wel 90 gram per maand. 

Voel je af en toe wat darmgerommel of een vlindertje in je buik? Dat is je baby die beweegt, spannend! Geen zorgen trouwens als je nog niets voelt, veel vrouwen voelen hun baby pas na twintig weken. 

Je baby is nu nog heel lenig. Hij stopt met hetzelfde gemak een duim en een teen in z’n mond. Is hij moe? Dan gaapt hij zelfs al, net als een echt mensje. Verder oefent hij er druk op los met zuigen, slikken en ademen, om in de echte wereld te kunnen overleven.  

18 weken zwanger

18 weken zwanger: Jij

Eindelijk goed nieuws op het gebied van zwangerschapskwaaltjes: de extreme vermoeidheid tijdens je zwangerschap is nu over het algemeen namelijk voorbij. Veel vrouwen krijgen in de vierde maand langzaamaan steeds meer energie. Heb je nog steeds veel last van vermoeidheid tijdens je zwangerschap? Dat kan te maken hebben met ijzertekort. Vaak ben je dan duizelig (bijvoorbeeld als je te snel opstaat) en zie je wat bleek. Vraag bij de verloskundige om je HB-gehalte te meten. Dit gaat gemakkelijk met een prikje in je vinger.

Heb je inderdaad ijzertekort? Maak je geen zorgen, het is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. Er is nu eenmaal veel ijzer nodig om je baby te voeden en te laten groeien. Eet veel voeding rijk in ijzer, zoals spinazie, andijvie, veldsla, bietjes, noten, appelstroop en volkoren producten. 

18 weken zwanger: Op vakantie?

Wil je nog even weg met je partner, nu jullie nog met z’n tweetjes zijn? Dan is dit een goed moment, want in deze periode voel je je nog fit en energiek en je buik zit (nog) niet teveel in de weg. Hoe zit het ook alweer met zwangerschap en vliegen? Medisch gezien mag dit tot het einde van je zwangerschap, maar de meeste vliegtuigmaatschappijen houden 32 tot 36 weken aan.

Ga snel door naar de volgende: 19 weken zwanger

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen