15 weken zwanger: je baby krijgt donshaartjes en oefent met ademhalen

Zwanger door Roos

Je bent inmiddels ruim drie maanden zwanger en je zit in het tweede semester. Wat gaat de tijd toch hard en wat gebeurt er veel tijdens je zwangerschap per week. Je bent vast razend nieuwsgierig wat er deze week allemaal met je lichaam gebeurt én welke veranderingen je baby allemaal doormaakt. Lees dus snel verder om alles te weten te komen over 15 weken zwanger. 

Langs de meetlat: 8,7 centimeter
Op de weegschaal: 43 gram

 

15 weken zwanger: Lunago

Na 15 weken zwanger krijgt je baby echt het uiterlijk van een mini-mensje. Leuk feitje: je baby heeft haar! Niet op zijn hoofdje, maar over zijn hele lichaam. Het zijn zachte donshaartjes, die ook wel lanugo worden genoemd. De baby blijft zo lekker warm en kan rustig op z’n gemakje doorgroeien in jouw buik. Die haartjes laten vanaf week 18 trouwens weer los. Als je baby te vroeg geboren wordt, kunnen die (donkere) haartjes nog zichtbaar zijn op zijn schouders en gezichtje.

15 weken zwanger

15 weken zwanger: Ademhalingsoefeningen

Het tweede semester staat in het teken van sterker worden. Omdat de spieren van je baby steeds beter werken, kan hij meer gaan bewegen dan voorheen. Toch is de kans dat je daar iets van voelt best klein, vaak gebeurt dat pas rond de 18 tot 22 weken. 

Verder haalt de baby zuurstof uit jouw bloed, maar begint nu ademhalingsbewegingen te oefenen. Dit doet je baby door vruchtwater in en uit de longen te persen. Bizar mechanisme, nietwaar? 

15 weken zwanger: Jij

Terwijl je baby lekker doorgroeit, word jij er niet bepaald slanker op. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam namelijk extra vocht aan en als je een beetje pech hebt, is dit bij jou meer dan de gemiddelde twee tot drie liter. Door de zwaartekracht zakt dat vocht regelrecht naar beneden, waardoor je opgezette enkels en voeten kunt krijgen. 

Wat je zelf kunt doen om het vocht af te drijven: bleekselderij, asperges en venkel eten (maar niet teveel). Vermijd zout zoveel mogelijk in je dieet, want dat zorgt ervoor dat vocht vastgehouden wordt. Zout zit vooral veel in kant-en klaarmaaltijden en sauzen. Drink verder genoeg water, zodat je nieren lekker in beweging blijven en het vocht afdrijven. Verder, veel met de voetjes omhoog! Tip: leg wat kussens onder je matras bij het voeteneind, zodat je met je voeten omhoog slaapt. Zo begin je de dag al met 1-0 voorsprong. 

In het tweede semester van je zwangerschap is bandenpijn een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje. Dit komt omdat je baarmoeder groeit en door banden, die verbonden zijn met je bekken, op z’n plaats wordt gehouden. Die banden komen onder spanning te staan als je baarmoeder groeit en dat kan pijn doen. 

Ga snel door naar de volgende: 16 weken zwanger