Mama / Zwanger
Zwanger

36 weken zwanger: nog een maandje te gaan

Gefeliciteerd! Je bent alweer 36 weken zwanger. Dat betekent dat je officieel nog een maandje te gaan hebt! Omdat de bevalling in zicht is, verandert er deze laatste weken nog van alles in je lijf. Dit is wat je kunt verwachten bij 36 weken zwanger zijn.

 

Langs de meetlat: 47,2 cm
Op de weegschaal: 2468 gram

 

36 weken zwanger: Indaling

Bij ongeveer 36 weken zwanger kun je eindelijk weer beter ademhalen. Het kleintje in je baarmoeder begint nu namelijk in te dalen, of is al ingedaald. Je baarmoeder zakt hierdoor naar onderen en je longen zullen meer ruimte hebben om zich te vullen met lucht. Je baby krijgt het daarentegen wel steeds krapper in je baarmoeder. Hij of zij zal nu een vaste houding gaan vinden die het meest comfortabel is. De meeste baby's nemen de achterhoofdsligging (hoofd naar beneden) aan: bijna tijd voor de bevalling!. Als je 36 weken zwanger bent, gebeurt het haast niet meer dat je kindje zelf nog kan en gaat draaien. Als de baby in de stuitligging ligt (met billen naar beneden), kun je de verloskundige inschakelen om 'm te draaien.

 

36 weken zwanger

36 weken zwanger: plassen, plassen en nog eens plassen

Naast meer ademruimte heb je bij 36 weken zwanger waarschijnlijk ook minder last van maagzuur. Wel blijven er nog een aantal zwangerschapskwaaltjes tot je bevalling. In de laatste weken van je zwangerschap moet je nog vaker plassen. Als je baby is ingedaald, ligt er namelijk nog meer druk op je blaas. Je blaas heeft minder ruimte en zit dus eerder vol. Let er tijdens je verlof op dat je altijd in de buurt bent van een toilet. Ook lopen wordt steeds lastiger. Veel vrouwen ervaren vanaf 36 weken zwanger ook een vervelende druk op de vagina. Nog eventjes en je bent ervan verlost!

Indien je met 34 weken niet met verlof bent gegaan, is bij 36 weken zwanger je verlof sowieso ingegaan. Vanaf 36 weken zwangerschap mag je wettelijk gezien niet meer werken. Ook als je als zelfstandige werkt, is het aan te raden om je werk neer te leggen. Het is wel mogelijk om een zwangerschapsuitkering aan te vragen, zodat je wel een inkomen hebt tijdens je zwangerschapsverlof.

 

Benieuwd naar volgende week? Ga snel naar 37 weken zwanger!

Bron: 24baby