6 weken zwanger: Beginnende bloedsomloop en sluitende neuraalbuis

Zwanger door Laura

Wauw, je bent alweer 6 weken zwanger. Gefeliciteerd! In deze eerste weken groeit je baby razendsnel en er verandert van alles in je lichaam. Dit artikel vertelt alles wat je kunt verwachten als je 6 weken zwanger bent. Van de groei van je baby en de impact op jouw lichaam tot praktische zaken.

Langs de meetlat: 3-5 mm groot
Op de weegschaal: 0,1 gram

 

6 weken zwanger: zo ziet de baby eruit

Een paar weken geleden was de embryo nog een kopje cellen en langzamerhand begint het op een echte baby lijken. Bij 6 weken zwanger worden het hoofdje, nek, ogen en oren gevormd. Momenteel heeft de baby nog iets weg van een garnaaltje. De vier kleine uitstulpingen aan de zijkanten van de embryo zullen langzaam uitgroeien tot armpjes en beentjes. Ook er is een beginnetje gemaakt aan het ontwikkelen van de interne organen zoals het maagdarmsysteem en de nieren en lever. Ook de hersenen groeien geleidelijk door. Het hartje klopt iets steviger en er is een beginnende bloedsomloop. Bij 6 weken zwanger kunnen er zelfs al kleine melktandjes in de kaak worden gevormd.

Bij 6 weken zwanger bereik je een belangrijke mijlpaal: de neuraalbuis zal gaan sluiten. Deze buis, die zich vorige week begon te vormen, zal nu langzaamaan sluiten over wat later het ruggenmerg zal worden.

6 weken zwanger

6 weken zwanger: bloedverlies

Bloedverlies bij de zesde week van de zwangerschap is niet ongebruikelijk en is meestal geen reden voor paniek. Bloedverlies kan komen door de innesteling en gaat vanzelf weg. Ook kan het gaat om een contactbloeding: dan knapt een bloedvatje in de baarmoedermond. Bij normaal bloedverlies vind je slechts een druppeltje bloed in het toilet of je ondergoed of lichtrood gekleurde afscheiding. Heftiger bloedverlies kan ook een teken zijn van een miskraam. Vaak gaat het gepaard met pijn in je buik. Vermoed je een miskraam? Neem dan contact op met je verloskundige.

6 weken zwanger: constipatie en ochtendmisselijkheid 

Hoewel je baby pas zo klein is als een granaatappelpitje, zo groot is de impact al op jouw lijf. De heftigheid van zwangerschapskwaaltjes is per vrouw verschillend. Klachten als constipatie en ochtendmisselijkheid zijn typerend als je 6 weken zwanger bent. Verstopping kan komen door het hormoon progesteron, dat de werking van de darmen vertraagt. Zorg dat je blijft bewegen en eet genoeg vezels om je darmen een handje te helpen. En drink 1 tot 2 liter water. Bij zes weken zwanger kun je ook extra last krijgen van (ochtend)misselijkheid: 70 procent van de vrouwen heeft hier last van. Misselijkheid wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon hCG, dat in een hevige dosis vrijkomt na de bevruchting. Lees ook deze tips als je misselijk en zwanger bent.

6 weken zwanger: regel kraamzorg en kinderopvang alvast

Kraamzorg: je kunt het niet vroeg genoeg geregeld hebben. Vanaf het moment dat je week dat je zwanger bent, is het slim om achter kraamzorg te gaan. Geregeld zijn er grote wachtlijsten. Meld ook aan je zorgverzekeraar dat je in verwachting bent, dan krijg je een lijst met kraamverzorgers waar jij uit kunt kiezen. Daarnaast kun je ook alvast opzoek naar een kinderopvang. Dat kan al vanaf het moment dat je weet je zwanger bent. Ook hier zijn lange wachtlijsten, dus wees er snel bij! 

Ga snel naar de volgende: 7 weken zwanger

Lees ook: Je zwangerschap per week: dit voel je en ervaar je!