Niet weten dat je zwanger bent: dat kan - en wel zo

Zwanger door Redactie Ze.nl

Zo heel af en toe hoor je zo’n verhaal: iemand krijgt weeën en gaat een bevalling in, zonder dat ze überhaupt wist dat ze zwanger was. Dat is misschien heel moeilijk voor te stellen als je je bedenkt wat er allemaal met een vrouwenlichaam gebeurt per week tijdens een zwangerschap. Tóch zijn er wel degelijk vrouwen die bevallen van een kindje zonder dat ze van hun zwangerschap wisten. Hoe kan dit precies? 

Niet weten dat je zwanger bent

Je krijgt toch een dikke buik?

Laten we maar beginnen met het meest kenmerkende van een zwangere vrouw: haar groeiende buik. Toch zijn er gevallen bekend van zwangere vrouwen die ‘rugzwanger’ waren. Met andere woorden: de baby wordt niet prominent naar voren gedragen, maar ligt meer ‘verstopt’. Een bollere buik kun je dan alsnog bijna niet voorkomen, maar als deze minder dik is dan andere zwangere buiken kun je het ook koppelen aan andere factoren. Zo denken vrouwen dikwijls dat het met hun veranderende eetgedrag te maken heeft. Er zijn ook gevallen bekend van studenten die hun dikkere buik weden aan hun toenemende drinkgedrag. Als je een opgeblazen gevoel hebt door darmklachten (een bekende zwangerschapskwaal is obstipatie), kun je je dikke buik ook daar aan wijden. Sommige vrouwen hebben ook een dermate overgewicht dat een extra dikke buik ze niet opvalt. Andere vrouwen zijn juist bezig met lijnen, maar vallen niet af. Hun afnemende gewicht wordt dan gecompenseerd door de groeiende baby in de buik.

Je wordt toch niet meer ongesteld?

Vrouwen die per ongeluk zwanger raken door de pil heen, hebben de kans maandelijks te blijven bloeden. Dit komt omdat je tijdens de stopweek van je pil eigenlijk ook niet echt ongesteld wordt, maar een onttrekkingsbloeding hebt. Deze onttrekkingsbloedingen kunnen dus gewoon doorgaan als je niets van je zwangerschap weet en de pil gewoon blijft slikken. Zo lijkt het net of je maandelijks ongesteld blijft worden. Heb je een mirenaspiraal, dan is de kans groot dat je allang niet meer ongesteld bent geweest. Als je ongesteldheid vervolgens uitblijft door de zwangerschap, valt dit niet op. Dit geldt ook als je de pil al tijden doorslikt: wie merkt een uitblijvende ongesteldheid dan op?

En hoe zit het met andere zwangerschapskwaaltjes?

Van veel typische zwangerschapskwaaltjes kun je ook denken dat het iets anders is, als je het niet in de context van een zwangerschap plaatst. Darmklachten? Tja, komt wel vaker voor. Pijn bij de seks? Nog niet meteen reden tot paniek. Maagzuur? Hebben we dat niet allemaal weleens? Verder zijn er genoeg onbekende zwangerschapskwaaltjes waar je misschien helemaal geen weet van hebt. Als de weeën eenmaal op gang komen, wordt er in veel gevallen eerst gedacht aan een blindedarmontsteking.

Je voelt een baby toch schoppen?

Als je weet dat het een baby is wel ja, maar je kunt het ook afdoen als ‘darmgerommel’. Daarbij zijn niet alle baby’s even actief en kun je door een voorliggende placenta ook minder voelen van je trappelende baby. 

Traumatisch

Bedenk je dat een onverwachte bevalling een traumatische uitwerking kan hebben op de moeder. Wanneer je normaal toch zeker 8 maanden de tijd hebt je voor te bereiden, valt die tijd nu weg. Hun leven staat dus in een klap compleet op z'n kop. Ook kan het voor deze vrouwen aanvoelen alsof hun lichaam hen in de steek heeft gelaten, en dat ze hun eigen lichaam niet meer kunnen vertrouwen. Bedenk je dus goed wat je zegt als je zo’n verhaal hoort - opmerkingen over dat het toch écht niet mogelijk is, hun ervaring in twijfel trekken en allerlei 'lolligheden' hebben ze genoeg voor hun kiezen gekregen. Ze kunnen daarnaast mogelijk kampen met een schuldgevoel. Ga maar na: 9 maanden lang niet weten dat je zwanger bent, betekent misschien ook dat je 9 maanden lang gedronken, gegeten, gerookt en geslikt hebt waar je zelf zin in had. Dit kán gevolgen hebben voor de baby. 

Lees ook: Deze eerste signalen dat je zwanger bent kende je misschien nog niet