Mama / Zwanger
Zwanger

5 weken zwanger: test gedaan en het hartje wordt gevormd

Gefeliciteerd! Als je 5 weken zwanger bent, kun je het vrijwel zeker zeggen: je bent zwanger. Er zal tijdens je zwangerschap per week veel veranderen, want je baby ontwikkelt zich razendsnel. Ook met jou gebeurt er van alles en nog wat, zoals je hormoonhuishouding en de eerste zwangerschapskwaaltjes…

Langs de meetlat: 2 mm groot
Op de weegschaal: 0 gram

 

5 weken zwanger: Officieel zwanger

Nadat je de eerste vier weken ‘cadeau’ hebt gekregen,  begint het vanaf vijf weken nu echt menens te worden. Pas vanaf 5 weken zwanger is een zwangerschapstest namelijk écht betrouwbaar. Je kunt er nu dus officieel vanuit gaan dat je zwanger bent. Gefeliciteerd!

5 weken zwanger: Beginselen van je baby

Je baby heeft nu iets weg van een kikkervisje. Is het niet gek om te bedenken dat iets in jouw buik, wat nog zo klein is, al zoveel teweeg kan brengen? Het embryo is namelijk pas twee millimeter groot. Maar vergis je niet, het bestaat al uit 125.000 cellen en groeit razendsnel!

Nog iets moois: het hartje van je baby wordt in deze week gevormd. Ook wordt de basis gelegd voor de maag, darmen, nieren en longen en wordt er een primitief systeem van bloedvaten gevormd. Als je nu een echo zou doen, zou je al heel vaag een wervelkolom kunnen zien. Is dat niet ongelofelijk, te bedenken dat jouw baby nog zo piepklein is?

5 weken zwanger: De eerste zwangerschapskwaaltjes

Je baby mag dan pas de grootte van een sesamzaadje hebben, in je lichaam verandert er al van alles. Je kunt dan ook flink wat merken van de eerste zwangerschapskwaaltjes, zoals vermoeidheid en zwangerschapsmisselijkheid. En dat kan best lastig zijn als je omgeving er nog niets vanaf weet. Nog even volhouden, over het algemeen wordt die misselijkheid vanaf week 12 minder. Wat helpt is kleinere maaltijden te verspreiden over de dag. Neem ’s ochtends de tijd om op te staan en neem altijd een pakje crackers mee in je tas. Zorg ook dat je genoeg water drinkt als je veel over moet geven. En slik je trouwens al foliumzuur?

Ook kun je last krijgen van stemmingswisselingen, vanwege de veranderende hormoonhuishouding in je lichaam. Die hormonen zorgen er ook voor dat je borsten gespannen zijn en je veel moet plassen. Dit laatste is een kwaaltje dat met name aan het begin én aan het einde van je zwangerschap voorkomt. Nu komt het door de opspelende hormonen en aan het eind van je zwangerschap drukt je baarmoeder op je blaas. 

5 weken zwanger: Verloskundige

Het wordt nu tijd om een afspraak met een verloskundige maken. Hier kun je naar vragen bij je huisarts, maar je kunt ook zelf op internet rondkijken. Je zou misschien denken dat iedere verloskundige hetzelfde is, maar er is veel verschil in. Zo is alles bij een grote organisatie goed en strak geregeld, maar krijg je bij een kleinere organisatie een persoonlijkere benadering. Het is maar net wat jij belangrijk vindt. De meeste verloskundigen plannen de eerste afspraak al tussen de achtste of tiende week.

Ga snel naar de volgende: 6 weken zwanger