Kun je invloed hebben of je een meisje of jongetje krijgt? 

Kinderwens door Roos

Heb je een sterke voorkeur voor het geslacht van je baby? Je hebt bijvoorbeeld al twee jongens en zou zo graag nog een meisje willen. Of juist andersom. Kortom, kun je het geslacht van je kindje beïnvloeden? Hoewel de gezondheid van je baby natuurlijk voorop staat, kun je wel degelijk een aantal dingen doen vóórdat de bevruchting plaatsvindt, om een invloed op het geslacht van je baby uit te oefenen.

invloed jongen of meisje

Lees ook: Ben ik zwanger? De eerste symptomen

Percentage

Wie denkt dat de kans op een jongen of meisje 50/50 verdeeld is, zit er naast. De kans op een jongen is namelijk ongeveer 52 procent, waarschijnlijk omdat jongenszaadcellen sneller kunnen zwemmen. Daarnaast speelt ook het verschil in innesteling en levensvatbaarheid tussen mannelijke en vrouwelijke embryo’s een rol. Fun fact: als je al twee zoons hebt, is de kans op een derde nog groter, namelijk 54%. 

Dieet

Toch kun je wel degelijk invloed uitoefenen op het geslacht van je kindje, maar alleen vóórdat de bevruchting plaatsvindt. Eenmaal bevrucht, kun je weinig meer doen. In eerste instantie is het de zaadcel van de vader die het geslacht van de baby bepaalt. Bevat deze een X-chromosoon, dan krijg je een meisje. Bij een Y-chromosoom wordt het een jongetje.

Daarnaast is er nog een invloed op het geslacht, namelijk de zuurgraad van de vagina. En die zuurgraad kun je beïnvloeden met wat je eet. Let wel: je moet je dieet minimaal twee maanden voordat je zwanger probeert te worden aanpassen, want je lichaam heeft tijd nodig om te acclimatiseren. 

Jongensdieet

Een lagere zuurgraad zou volgens theorieën meer kans op een zoon geven. Wil je een jongen? Zet dat zoutvaatje dan maar vast op tafel, want zout eten vergroot de kans op een zoon. Ook gezouten vlees en vis, koffie, cola en brood zijn prima. Wat je beter niet kunt eten? Melk, cacaoproducten, walnoten en pinda’s. 

Meisjesdieet

Heb je liever een meisje? Dan kun je beter geen chips inslaan, want zout is geen goed idee. Kies in plaats daarvan voor voeding die rijk is aan calcium, zoals melk, yoghurt en vla. Kleine kanttekening: laat kaas staan, want dit is te zout. Ook drink je beter geen koffie. Wel kun je onbeperkt groente en fruit eten, zoals tomaten, komkommers, erwten, peren, appels, frambozen en aardbeien. Ook magnesium is goed. Dat zit in bonen, vijgen, volle granen en cashewnoten.

Timing

Ook de timing van de rake vrijpartij schijnt volgens wetenschappelijk onderzoek een invloed te hebben op het geslacht. Als je graag een jongen wilt, vrij je het beste op het moment rondom je eisprong. Dat zit zo: jongenszaadcellen zwemmen sneller, maar leven korter. Meisjeszaadcellen zwemmen weer langzamer, maar hebben een langere levensduur. De kans op een dochtertje is dan ook groter indien je seks hebt in de week voordat de eisprong plaatsvindt. Het enige nadeel aan deze methose is dat je je ovulatie moet kunnen voorspellen en dat is niet altijd even makkelijk.

Laatste tip: de combinatie van dieet en timing schijnt het beste te werken. Onderzoek geeft zelfs een slagingspercentage van 80% aan. Dat is zeker het proberen waard, nietwaar?

Lees ook: Het Grote Zwangerschapskwaaltjes Dossier

Beeld: iStock