Mama / Zwanger
Zwanger

34 weken zwanger: tijd voor zwangerschapsverlof

Yes, het einde is nu echt in zicht. Met 34 weken zwanger gaan de meeste vrouwen met zwangerschapsverlof. Tijd om de beentjes in de lucht te gooien en te relaxen voordat je rond de klok aan verzorgen bent en hier en daar een mini-dutje kan doen. Wat kun je allemaal verwachten van 34 weken zwanger zijn?

Langs de meetlat: 45,6 cm
Op de weegschaal: 2100 gram

 

34 weken zwanger: Grote overlevingskans

Een ongeboren baby is met 24 weken levensvatbaar en als je 34 weken zwanger bent, is de overlevingskans al erg groot. Bij 37 weken is een baby voldragen. De kans is klein dat je kindje met 34 weken zwanger geboren wordt. En als dat wel gebeurt, maak je dan geen zorgen. De meeste baby's die te vroeg zijn geboren zijn net zo gezond als voldragen baby's. Eventuele gezondheidsproblemen verdwijnen vaak na verloop van tijd.

34 weken zwanger

34 weken zwanger: testikels en nagels

In de laatste weken voordat je baby voldragen is, worden de finishing touches gelegd. Zo zullen bij een jongetje de testikels nu dalen van zijn buik naar zijn scrotum. Ook zijn de nageltjes nu zo lang dat ze tot de vingertoppen komen. Tip: koop een vijl voor baby's. Na de geboorte zal het niet al te lang duren voordat je de nagels voor het eerst moet vijlen. 

34 weken zwanger: Zwangerschapsverlof

Als je ervoor hebt gekozen om met 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan, begint deze week - bij 34 weken zwanger - je welverdiende verlof van 4 maanden. Indien je blijft werken tot 4 weken voor je uitgerekend bent, ontvang je twee extra weken verlof. Het is belangrijk om tijdens je verlof goed naar je lichaam te luisteren. Misschien heb je de neiging om alle vrije minuut te nuttigen en elke dag meerdere uitjes te plannen. Onthoud wel dat dit de tijd is om te rusten voordat het echte werk begint: een pasgeboren baby 24/7 verzorgen. Maak dus goed gebruik van je vrije uurtjes. Slaap uit, neem regelmatig rust en plan niet teveel afspraken per week. Dat zul je nodig hebben, want in de laatste weken zullen de zwangerschapskwaaltjes als opgezwollen voeten, rugpijn en vermoeidheid toeslaan. Door rustig aan te doen, kan je baby en je babybuik nog een groeispurt maken.

Benieuwd naar volgende week? Ga snel naar 35 weken zwanger!