Mama / Zwanger
Zwanger

23 weken zwanger: Je baby hoort beter, jij een zwangerschapsmasker

23 weken zwanger en je baby is nu ongeveer even groot als een maïskolf. Het moge duidelijk zijn: iedereen ziet dat je zwanger bent. En jij voelt het ook, niet alleen is je baby even zwaar als een rugzak, als je pech hebt krijg je ook nog eens last van een zwangerschapsmasker… Benieuwd wat er allemaal verandert in je lichaam tijdens je zwangerschap per week? Lees dan snel verder over alle ins en outs tijdens 23 weken zwanger.

Langs de meetlat: 28,8 centimeter
Op de weegschaal: 532 gram

 

23 weken zwanger: je baby

Tot 23 weken was je baby nog een mager en fragiel wezentje. Daar komt nu echter langzaam verandering in. Niet alleen jij komt deze periode namelijk flink aan in gewicht, ook je baby werkt hard om wat vet op zijn botten te creëren! Tot het einde van de zwangerschap kweekt jouw kleintje een laagje vet, zodat hij met een gezonde toet ter wereld komt.

Ook ontwikkelt je baby een steeds beter gehoor. Heb je een blaffende hond thuis? Ook dat kan je baby horen. Dat geeft niks! Hij kan op die manier juist wennen aan het geluid en waarschijnlijk als geboren baby beter tegen het geluid. Luister je vaak naar muziek? Kies in deze periode je muziek zorgvuldig, want deze muziek kan later helpen om je baby rustig te krijgen. Dat komt omdat hij het geluid herkent. 

23 weken zwanger

23 weken zwanger: jij

Helaas zijn de zwangerschapskwaaltjes nog niet voorbij. Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap namelijk last van donkere vlekken in het gezicht, dit staat beter bekend als een zwangerschapsmasker of ‘melasma’. De pigmentvlekken zijn vooral rond je neus, wangen, voorhoofd en ogen en worden veroorzaakt door hormonen. Net als je zwangerschapsstreep en veranderende tepels. De vlekken kun je beperken door uit de zon te blijven en jezelf goed in te smeren met een hoge factor zonnebrand. Een zwangerschapsmasker is vervelend, maar gelukkig niet schadelijk. 

Iedereen ziet inmiddels aan je buik dat daar een baby in groeit. Ook het geslacht kun je inmiddels al weten, mocht je dat willen. Ben je al begonnen aan de babykamer? En nog leuker: heb je al babyspullen ingeslagen? Hoewel het waarschijnlijk al kriebelt om alles in te slaan, zijn er een hoop babyspullen die je niet per se nodig hebt. Ook kun je veel scoren via tweedehandssites. Daar kun je weer geld op besparen, handig!

Ga snel naar de volgende: 24 weken zwanger