Mama / Zwanger
Zwanger

30 weken zwanger: je baby wordt steeds slimmer

De tijd vliegt, je bent deze week alweer 30 weken zwanger! Hoewel je steeds meer naar het einde van je zwangerschap toe leeft, kan het nog steeds hartstikke spannend zijn. Benieuwd wat er allemaal in je lichaam gebeurt tijdens je zwangerschap per week? Lees dan snel verder. 

Langs de meetlat: 39,9 cm.
Op de weegschaal: 1300 gram

30 weken zwanger

Zintuigen en hersenweefsel van je baby

Je baby is druk bezig met allerlei oefeningen in je baarmoeder. Soms voel je dat misschien ook wel. Verder maakt hij een flinke groeispurt in hersenweefsel. Terwijl jij vergeetachtiger wordt, wordt je baby steeds slimmer.

Ook de zintuigen van je kleintje gaan steeds beter werken. Als je 30 weken zwanger bent, hoort je baby jouw hart kloppen en het bloed door je lijf suizen. Met zijn handjes houdt hij de navelstreng vast en voelt aan zijn eigen gezichtje. Verder kan hij licht en donker steeds beter onderscheiden en hij proeft wat jij hebt gegeten via het vruchtwater dat hij inslikt. 

Je baby krijgt een steeds dikker vetlaagje op zijn botten, waarmee hij zich goed warm kan houden. Het donslaagje met haar, ook wel lanugo genoemd, laat dan ook langzaam los. Als je baby te vroeg geboren wordt kun je dat donslaagje vaak nog zien. 

30 weken zwanger: jij

Heb je al te maken met nesteldrang? Zoals verwoedde opruim- en schoonmaakbuien, tot grote verbazing van je partner wellicht. Het is een oerinstinct dat ervoor zorgt dat jouw nestje schoon is en klaar voor de baby. Probeer het niet te overdrijven en laat de zware klussen lekker aan je lief over. 

Ook kun je tijdens het derde en laatste trimester van je zwangerschap weer te maken krijgen met brandend maagzuur. De zwangerschapshormonen veroorzaken ontspanning in je spieren, zodat je lichaam steeds beter voorbereid is op een eventuele bevalling. Toch is dit niet zo fijn voor je spijsvertering, want ook daar ontspannen je spieren, waardoor spijsverteringssappen omhoog komen, oei… Dat nare, branderige gevoel in je keel is niet bepaald fijn, dus vermijd voedsel dat zwaar te verteren is en eet kleinere maaltijden verspreid over de dag. 

Benieuwd naar volgende week? Ga snel naar 31 weken zwanger!

 

Bron: 24baby