Mama / Zwanger
Zwanger

31 weken zwanger: druktemakertje en lekkende borsten

Wauw, je bent deze week alweer 31 weken zwanger! Om je heen lijkt niemand meer over iets anders te kunnen praten dan jouw ‘dikke’ buik. Intussen is jouw kleintje volop aan het oefenen met slikken, ademen, hikken en bewegen. Benieuwd wat er nog meer allemaal gebeurt tijdens je zwangerschap per week en dan met name als je 31 weken zwanger bent? Lees dan snel verder. 

Langs de meetlat: 40,8 cm.
Op de weegschaal: 1466 gram

 

31 weken zwanger

Je baby oefent lekker door

Zelfs na 31 weken zwanger is je baby nog volop in ontwikkeling. Hij oefent met bewegen en trainen en pakt voortdurend de navelstreng en zijn eigen gezichtje vast. Hij verveelt zich geen moment en is druk bezig met gezichten trekken, zuigen op vingers en zijn hoofd draaien. Beweegt je kleintje zoveel dat je er ’s nachts wakker van ligt? Hoe vervelend ook troost jezelf met de gedachte dat dit tekenen zijn van een gezonde, sterke baby!

Als je kleintje vóór week 37 geboren wordt, geldt dit nog als een vroeggeboorte (prematuur). Toch is je baby op dit moment druk bezig met een vetlaagje ontwikkelen, om zich zo goed mogelijk te redden buiten zijn knusse baarmoeder. Je baby krijgt dan ook steeds strengere voedingseisen, waaronder vitamine c, ijzer, calcium en foliumzuur. Remember: jouw voedsel is zijn voedsel, dus zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd blijft eten. 

31 weken zwanger: jij

Intussen kun jij last krijgen van lekkende borsten. Lekker dan! Loop je plots met twee natte plekken in je shirt. Onder invloed van het hormoon prolactine, zijn je borsten alvast aan de haal gegaan met de vorming van borstvoeding. De eerste moedermelk is dik en gelig. Hoewel je het nog niet nodig hebt, zijn het allemaal tekenen van een gezonde zwangerschap! Tip: schaf zoogcompressen aan voor comfort en het voorkomen van vlekken in je shirt.

Om je heen lijkt niemand meer over iets anders te kunnen praten dan jouw zwangerschap. Hoewel ze het goed bedoelen, zit jij misschien totaal niet te wachten op andere bevallingsverhalen en goedbedoelde tips. Probeer je niet te druk te maken, want het aftellen is begonnen. Spannend!

Benieuwd naar volgende week? Ga snel naar 32 weken zwanger!

 

Bron: 24baby