Mama / Zwanger
Zwanger

29 weken zwanger: je baby kan proeven

Hoera! Je bent alweer 29 weken zwanger van je baby. De bevalling komt steeds verder in zicht. Ondertussen in jouw kleintje hard aan het groeien, net als jouw babybuik waarschijnlijk. Dit gebeurt er allemaal bij 29 weken zwanger zijn.

Langs de meetlat: 38,5 cm
Op de weegschaal: 1159 gram

 

29 weken zwanger: van kraakbeen naar bot

De groei (in lengte en gewicht) van je baby gaat als een speer. Wanneer je 29 weken zwanger bent, zal zijn skelet veranderen van zacht kraakbeen naar bot. Daarnaast wordt de navelstreng steeds dikker en sterker. Ook de smaakpapillen zijn bij 29 weken zwangerschap helemaal gevormd. Je baby kan in principe zoet en zuur onderscheiden. Helaas valt er voorlopig nog weinig te proeven...

Ook de zenuwen ontwikkelen zich volop. Ze zijn nu bedenkt met de stof myeline. Deze bevordert het proces waarbij er boodschappen via de zenuwen aan de hersenen worden doorgegeven. In hersenen wordt er hard gewerkt aan het versterken van de zintuigen zicht, gehoor, reuk, smaak en tast.

29 weken zwanger

 

 

29 weken zwanger: o nee, spataderen!

Je lichaam krijgt heel wat te verduren tijdens zo'n zwangerschap. Het ene zwangerschapskwaaltje volgt de andere op. Bij 29 weken zwangerschap kunnen er spataderen op je benen gaan ontstaan. Niet elke vrouw heeft er last van: 60 procent krijgt geen spataderen tijdens haar zwangerschap. Vraag eens aan je moeder of zij spataderen kreeg. Zo ja, dan is de kans groot dat jij ze ook krijgt. Je kunt er weinig tegen doen. Spataderen ontstaan door de toegenomen hoeveelheid bloed in je lichaam en hormonale veranderingen. Gelukkig verdwijnen de spataderen meestal vanzelf na de bevalling.

Ga snel naar de volgende: 30 weken zwanger!