Mama / Zwanger
Zwanger

20 weken zwanger: op de helft!

Reageer 0

Je bent 20 weken zwanger: dat betekent dat je al op de helft bent! Je kunt je inmiddels vast niet meer voorstellen hoe het is om niet zwanger te zijn. Hierna heb je nog 20 weken zwanger zijn te gaan, of iets langer of korter natuurlijk. Ook in week 20 gebeurt er weer van alles in je zwangerschap.

Langs de meetlat: 25,4 cm
Op de weegschaal: 303 gram

 

20 weken zwanger: vruchtwater slikken

De baby slikt steeds meer vruchtwater door. Maak je geen zorgen, dat is normaal! Het is namelijk een heel goede oefening voor de spijsvertering. Hij of zij begint met het produceren van meconium: de eerste ontlasting. Schrik niet bij de eerste luier. Ontlasting van meconium ziet er niet uit als 'gewone' poep. Het is meestal een kleverig en zwart goedje. 

20 weken zwanger

20 weken zwanger: de 20 wekenecho

Als je de zwangerschap per week volgt, weet je dat 20 weken een spannende, maar ook leuke week is. Het is namelijk tijd voor de 20 wekenecho: de verloskundige kan jou het geslacht vertellen (als je dat wilt). De echo is vooral bedoeld om eventuele afwijkingen bij je ongeboren kindje op te speuren. Omdat ze je baby van top tot teen gaat bekijken, kan deze echo wel tot een uur duren. 

De 20 wekenecho wordt altijd aangeboden door de verloskundige, maar het is geen verplichte echo. De geslachtsbepaling kan ook bij een eerdere echo worden vastgesteld: een zogenaamde pretecho. Dat kan vanaf 14 à 16 weken, tenzij het kindje een beetje 'verlegen' is. Bij een meisje zijn er al eierstokken ontwikkelt: hoe bijzonder is dat! Bij een jongetje beginnen de testikels nu met afdalen. De genitaliën van je baby zullende komende maanden nog verder ontwikkelen.

20 weken zwanger: zwangerschapskilo's

Je kleine wonder groeit elke week steeds harder, en dat betekent dat jij ook zwaarder wordt. Bij 20 weken zwanger ben je in totaal zo'n vijf kilo aangekomen en hierna kom je elke week een halve kilo aan. Hoeveel kilo je aankomt tijdens je zwangerschap en hoe groot je babybuik is of wordt, verschilt natuurlijk per vrouw. Laat je vooral niet gek of onzeker maken: elke zwangerschap is anders. 

 

Ga snel door naar de volgende: 21 weken zwanger

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen