Het Grote Zwangerschapskwaaltjes Dossier

Zwanger door Roos

Je hebt een zwangerschapstest gedaan en je blijkt in verwachting. Gefeliciteerd! Naast de leuke dingen, zoals een babynaam bedenken en het eerste schopje voelen, is zwanger zijn helaas niet enkel rozengeur en maneschijn. Er kunnen namelijk ook flink wat kwaaltjes bij komen kijken gedurende die 40 weken van je zwangerschap en van sommigen heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord. Daarom lees je in dit zwangerschapskwaaltjes dossier alles wat je moet weten over de verschillende zwangerschapskwaaltjes die tijdens je zwangerschap kunnen voorkomen.

zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes: Aambeien

Niet bepaald een van de zwangerschapskwaaltjes waar we het liefst over praten: aambeien tijdens je zwangerschap. Het zal je dan ook verbazen dat maar liefst 70% van de zwangere vrouwen hiermee te maken krijgt. Aambeien zijn alles behalve sexy, ze jeuken, doen pijn en irriteren als een gek. En helaas kun je ze niet alleen tijdens je zwangerschap krijgen, maar ook na je bevalling. 

Zwangerschapskwaaltjes: Bandenpijn

Bandenpijn voelt als een scherpe stekende pijn in je onderbuik. Die pijn wordt veroorzaakt door de druk die je baarmoeder geeft op de banden waaraan je baarmoeder vastzit in je buik. Bandenpijn komt vaak voor vanaf de twintigste week van je zwangerschap, omdat de druk op je baarmoeder dan groter wordt.

Zwangerschapskwaaltjes: Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

Tijdens je zwangerschap worden je gewrichtsbanden en het kraakbeen in je lichaam soepeler onder invloed van hormonen. Op deze manier bereidt je lichaam zich voor op de bevalling, maar toch ontstaan er ook wat zwangerschapskwaaltjes door. Verder wordt ook het gebied rondom je bekken soepeler, zodat de baby genoeg ruimte heeft tijdens de bevalling. Door die soepele banden komen je botten wat losser te liggen en wanneer je spieren dit niet genoeg kunnen opvangen, kun je last krijgen van bekkeninstabiliteit. Bekkenpijn begint als pijn in je onderrug, die doorstraalt naar je stuitje, billen of schaambeen. Ook kun je pijn krijgen als je te lang zit en een moe of beurs gevoel in je onderrug krijgen. Voor vrouwen met bekkeninstabiliteit kan het een oplossing zijn om te bevallen in bad

Zwangerschapskwaaltjes: Bloedarmoede

Als je je tijdens je zwangerschap al langere tijd moe en slap voelt, kan dat komen door bloedarmoede. Hierbij vervoert je bloed minder zuurstof en dat wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan ijzer. Het is slim om je vermoeidheid in de gaten te houden en contact op te nemen met je huisarts als je de volgende symptomen herkent: vermoeidheid, hoofdpijn, flauwvallen, duizeligheid, snel kortademig, hartkloppingen, bleke huid, oorsuizen en zweten. Bloedarmoede kan ook ontstaan door een tekort aan foliumzuur. Ook daarom is het belangrijk dat je dit bijslikt tijdens je zwangerschap. 

Zwangerschapskwaaltjes: Bloedend tandvlees

Het klinkt misschien gek, maar een goede verzorging van je gebit is tijdens je zwangerschap extra belangrijk. Die zwangerschapshormonen veroorzaken helaas namelijk nog een zwangerschapskwaaltje: bloedend tandvlees, wat veroorzaakt wordt doordat je tandvlees opzwelt vanwege een sterkere doorbloeding. En daardoor is je gebit extra vatbaar voor gaatjes en ontstekingen. Kortom, voorzichtig poetsen en extra flossen en stoken. Ook kan je vitamine C en kalk bijslikken, die je gebit en tandvlees versterken. 

Zwangerschapskwaaltjes: Bloedverlies

Bloedverlies tijdens je zwangerschap kan best even schrikken zijn. Toch kan het meerdere dingen betekenen en hoeft er niet direct iets ergs aan de hand te zijn. Ongeveer 50% van de zwangerschappen met bloedverlies verloopt namelijk vlekkeloos. Bloedverlies aan het begin van je zwangerschap kan bijvoorbeeld komen door de innesteling. Ook later kun je nog bloedverlies hebben, bijvoorbeeld door een maandelijkse bloeding die aan blijft houden. Een soort menstruatie dus. Of je hebt last van bloedverlies tijdens of na het vrijen, ook dit is vaak onschuldig. Toch kan het ook een teken zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een blaasontsteking. Het is dus altijd slim om het even in de gaten te houden en je huisarts of verloskundige te raadplegen als je het niet vertrouwt. 

Zwangerschapskwaaltjes: Duizeligheid en flauwvallen

Een zwangerschapskwaaltje dat veel voorkomt is duizeligheid. Het kan veroorzaakt worden door te snel opstaan of het maken van een onverwachte beweging. Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam extra bloed nodig om je groeiende baby te voorzien van voldoende voedingsstoffen, waardoor er minder bloed is om naar je hersenen te stromen. 

Zwangerschapskwaaltjes: Harde buiken

Harde buiken komen vooral voor vanaf het tweede trimester van je zwangerschap en worden ook wel Braxton Hicks contracties genoemd. Daarbij trekken de spieren van je baarmoeder zich samen. Zo bereiden ze zich voor op de weeën tijdens de bevalling. Je buik voelt tijdens deze oefenweeën strak en hard aan. Er zijn verschillende oorzaken van harde buiken en meestal zijn ze onschuldig, maar het is wel een teken dat je het rustiger aan moet doen. 

Lees ook: Wat een wonder: Vrouw bevalt twee keer binnen een maand

Zwangerschapskwaaltjes: Hoofdpijn

Helaas is hoofdpijn een van de veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes en met name in het eerste trimester kun je hier last van krijgen. Meestal komt hoofdpijn in de vorm van een zeurend gevoel aan beide kanten van je hoofd, beter bekend als spanningshoofdpijn. Als je hier voor je zwangerschap al gevoelig voor was, heb je helaas meer kans om er tijdens je zwangerschap last van te krijgen. Hoewel het vervelend is, hoef je je er vaak geen zorgen om te maken. 

Zwangerschapskwaaltjes: Hyperventilatie

Hyperventilatie ontstaan doordat de verhouding van koolstof en zuurstof in je lichaam verstoord raakt. Het is iets waar sommige zwangere vrouwen helaas mee te maken krijgen. Tijdens hyperventilatie heb je het gevoel dat je niet genoeg lucht kan krijgen, wat erg angstaanjagend kan zijn. Heb je vaak last van hyperventilatie? Probeer dan regelmatig ademhalingsoefeningen doen. Dit kun je leren tijdens een zwangerschapscursus of yoga.

Zwangerschapskwaaltjes: IJzertekort

Het is tijdens je zwangerschap niet ongebruikelijk om ijzertekort op te lopen. Dit komt omdat je ongeboren baby ijzer nodig heeft voor de aanmaak van extra bloed. Het ijzer wordt uit jouw lichaam gehaald, waardoor je zelf meer ijzer dan normaal nodig hebt. Het is aan te raden om vanaf het begin van je zwangerschap dan ook zoveel mogelijk ijzerrijke voeding te eten en vitamine C en ijzer bij te slikken. Let op, ijzer bijslikken kan ook weer zorgen voor obstipatie, een van de zwangerschapskwaaltjes waarover je hieronder leest.

Zwangerschapskwaaltjes: Jeuk

Je kunt tijdens je zwangerschap last krijgen van flinke jeuk. Het is een van de veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes en ontstaat doordat de groei van je buik, billen en borsten sneller gaat dan dat je huid kan oprekken. Dit veroorzaakt jeuk en kan op één plek zijn of je hele lichaam. Het snelle oprekken van je huid kan ook striae veroorzaken, waarover je hieronder meer leest. Ook kan er jeuk op andere plekken optreden, zoals op je benen of armen. Dit heeft vaak te maken met de verandering van je hormoonhuishouding, maar ook met je toenemende doorbloeding. In sommige gevallen is er sprake van zwangerschapscholestase, een ernstige aandoening waarbij directe actie nodig is. Check dus altijd bij je verloskundige met wat voor soort jeuk jij te maken hebt. 

Zwangerschapskwaaltjes: Kuitkramp

In het tweede trimester krijgen veel vrouwen last van kramp in hun kuit, die met name ’s nachts ontstaat. Er bestaat geen duidelijke oorzaak, maar vaak hangt het samen met vermoeidheid, vochttekort, onvoldoende beweging, een verstoorde doorbloeding of tekort aan mineralen en zouten. 

Zwangerschapskwaaltjes: Kinkhoest

In de categorie ‘nee hè’, nog een zwangerschapskwaaltje waar je absoluut niet op zit te wachten: kinkhoest. De bacteriële infectie komt steeds vaker voor in Nederland en kan er zelfs voor zorgen dat je pasgeboren baby overlijdt aan de bacterie. Als je zwanger bent kun je je laten inenten tegen kinkhoest.

Zwangerschapskwaaltjes: Licht urineverlies

Moet je hoesten, lachen of niezen? Dan kan het zomaar ineens zijn dat je een paar druppels urine verliest. Soms zelfs meer, en dan met name in de laatste maanden van je zwangerschap. Vervelend? Jep. Ongemakkelijk? Absoluut. Weet alleen wel dat je niet de enige bent en dat het een van de onschuldige zwangerschapskwaaltjes is.

Zwangerschapskwaaltjes: Maagzuur

Hè, nee! Ruim 70% van alle zwangere vrouwen krijgt weleens last van deze bekende zwangerschapskwaal: brandend maagzuur. Ook dit is wederom te wijten aan je veranderende hormoonhuishouding, waar je lijf aan moet wennen. Maar wat doe je eraan? Je kunt bijvoorbeeld kleinere maaltijden eten, scherpe kruiden vermijden, geen koolzuur drinken, rustig eten en goed kauwen of een paar slokken melk drinken. Ook kun je beter niet meteen gaan liggen na een maaltijd.

zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes: Misselijkheid

De een dartelt zonder misselijkheid de zwangerschap door, de ander heeft 9 maanden lang last van misselijkheid (!). Het verschilt per vrouw in hoeverre je last krijgt van misselikheid, maar een ding is zeker: het kan knap vervelend zijn. Zwangerschapsmisselijkheid komt met name voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap en wordt veroorzaakt door het hormoon HCG. Vaak is de misselijkheid het ergste in de ochtend. Wat je eraan kan doen? Neem voor je opstaat een beschuitje of cracker, neem de tijd om op te staan, eet lichte maaltijden, eet lichte tussendoortjes om je maag gevuld te houden en drink voldoende water. Ook producten met gember kunnen helpen om de misselijkheid onder controle te houden. De aandoening die ervoor zorgt dat je 9 maanden lang misselijk bent heet HG, oftewel extreme zwangerschapsmisselijkheid.

Lees ook: Nutteloze babyspullen: hier heb je precies niks aan

Zwangerschapskwaaltjes: Obstipatie

Ook obstipatie tijdens je zwangerschap is iets waar helaas een deel van de vrouwen mee te kampen krijgt. De verstopping ontstaat doordat je lichaam meer en andere hormonen produceert. Ook kan het gewicht van de baby op je darmen drukken of het gebruik van ijzertabletten om je ijzertekort aan te vullen voor obstipatie zorgen.

Zwangerschapskwaaltjes: Pijnlijke borsten

Al tijdens je zwangerschap worden de borsten voorbereid om borstvoeding te geven na de bevallling. Hierdoor kun je last krijgen van gevoelige of gespannen borsten. Vaak is dit zelfs een van de eerste zwangerschapssymptomen en komt dus al vroeg voor. 

Zwangerschapskwaaltjes: Rusteloze benen

Nauweljks stil kunnen zitten en voortdurend een onrustig gevoel in je benen hebben. Het klinkt vervelend, maar helaas krijgen veel vrouwen hiermee te maken tijdens hun zwangerschap. Door je benen te bewegen gaat het kriebelende gevoel wel weg, maar zodra je ze weer stilhoudt komt het weer terug. Oorzaken kunnen variëren van ijzertekort of erfelijkheid tot bepaalde medicatie. 

Zwangerschapskwaaltjes: Slaapproblemen

Tijdens je zwangerschap wordt alles in werking gesteld om de ontwikkeling van je baby optimaal te laten verlopen. Tijdens de drie trimesters zijn er dan ook verschillende factoren die invloed hebben op je slaappatroon. Oplossingen voor slaapproblemen tijdens je zwangerschap kunnen zijn: creëer een avondritueel, doe de verwarming in je slaapkamer uit, luister naar rustgevende muziek voordat je gaat slapen, gebruik een (voedings)kussen om je buik te ondersteunen en drink ’s avonds geen koffie of thee meer (behalve kruidenthee). 

Zwangerschapskwaaltjes: Spataderen

Spataderen zijn gezwollen bloedvaten die je door je huid heen ziet en deze kunnen tijdens je zwangerschap ontstaan of erger worden. Door het hormoon progesteron worden de wanden van je aderen zwakker. Verder is je groeiende baarmoeder ook een belemmering voor de bloedsomloop, waardoor het bloed minder goed terug naar boven kan stromen. 

Zwangerschapskwaaltjes: Stemmingswisselingen

Het is je misschien al opgevallen dat je sneller geprikkeld bent sinds je zwanger bent. Of uit het niets in een huilbui kunt uitbarsten. Helaas, ook dit is een van de welbekende zwangerschapskwaaltjes. De hormonale veranderingen in je lijf kunnen helaas ook een uitwerking op je emoties hebben en de stijging in oestrogeen en progesteron zijn daar verantwoordelijk voor. 

Lees ook: Welke kleur ogen krijgt jouw baby? Zo kom je erachter

Zwangerschapskwaaltjes: Striae

Striae worden ook wel zwangerschapsstriemen of -strepen genoemd en ontstaan in je huid, doordat deze opgerekt wordt tijdens de zwangerschap. Allereerst groeien je borsten en buik en tevens houdt je lichaam extra vet vast, wat wordt opgeslagen in dijen, heupen en billen. Die groei gaat sneller dan je huid kan meerekken, waardoor je opperhuid en onderhuids bindweefsel scheuren en er roodkleurige strepen ontstaan.

Zwangerschapskwaaltjes: Vaginale afscheiding

De geur, kleur, dikte en hoeveelheid van je afscheiding kan tijdens je zwangerschap drastisch veranderen. Dit is weer een van de vele zwangerschapskwaaltjes waar niemand je over vertelt. De baarmoederhals en vaginawand maken vocht en slijm aan om je vagina te beschermen tegen ziektekiemen. Bovendien is het hormoon oestrogeen wederom een boosdoener. Toch heeft die afscheiding wel degelijk een functie, namelijk de bescherming van het geboortekanaal tegen infecties. 

Zwangerschapskwaaltjes: Vaker plassen

Hup, moet je weer naar de wc. Het kan voorkomen dat je tijdens je zwangerschap vaker moet plassen dan normaal. Dat komt omdat je blaas onder druk komt te staan door je groeiende baarmoeder. Ook moeten je nieren en blaas harder werken, omdat je lichaam meer vloeistoffen produceert. Hoewel het knap vervelend kan zijn dat je continue een sprintje naar de wc moet trekken, is het wel belangrijk om voldoende water te blijven drinken. 

Zwangerschapskwaaltjes: Vermoeidheid

Zwanger zijn comes with a price! Vermoeidheid en zwangerschap gaan namelijk hand in hand. Tijdens het eerste en het derde trimester kun je je vooral vermoeid en uitgeput voelen. En dat is ook niet zo gek, want je lichaam stelt alles in werking voor de ontwikkeling van je baby. Je hartslag versnelt, je baarmoeder groeit, je ademt op een andere manier en je bloedvolume neemt toe. Het beste kun je gewoon gehoor geven aan je moeheid en het iets rustiger aan doen. 

Zwangerschapskwaaltjes: Vocht vasthouden

Maar liefst 80% van de zwangere vrouwen krijgt last van vocht vasthouden. Vooral in het laatste trimester kan dit wel oplopen tot 3 kilo vocht! Je merkt het aan het feit dat je benen, enkels en voeten opzwellen. Het vocht zakt gedurende de dag steeds verder naar beneden. Ook je gezicht en handen kunnen gaan opzwellen. Wat je eraan doet? Voldoende water drinken zodat je meer moet plassen, jezelf koel houden bij warm weer, slapen met een kussen tussen je benen, veel bewegen en eventueel steunkousen dragen. 

Zwangerschapskwaaltjes: Zwangerschapsdementie

Je zwangerschap kan zelfs je geheugen aantasten. Ben je vaker je sleutels kwijt, vergeet je afspraken en vergeet je taken? Dan kan je last hebben van zwangerschapsdementie. Het is vooral vervelend en onhandig, maar wel onschuldig en gelukkig (!) maar tijdelijk. 

Zwangerschapskwaaltjes: Zwangerschapsischias

Zwangerschapsischias is een hele mond vol en komt neer op zenuwpijn in de langste zenuw van je lichaam. De ischiaszenuw loopt van je ruggenmerg via je bil langs de achterzijde van je been. Die zenuw kan bekneld raken doordat je gewrichten soepelers zijn door de hormonen, waardoor je hevige pijn in je onderrug krijgt. 

Zwangerschapskwaaltjes: Zwangerschapsmasker

Tijdens je zwangerschap kun je last hebben van donkere pigmentvlekken in je gezicht. Die worden ook weleens zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Ze komen met name voor op je voorhoofd, neus, wangen en nek. Hoewel het vervelend kan zijn, is het gelukkig niet gevaarlijk. 

Zwangerschapskwaaltjes: Zwangerschapsstreep

Een van de onschuldige, maar zichtbare zwangerschapskwaaltjes is de zwangerschapsstreep. Sommige zwangere vrouwen krijgen dit, anderen niet. Het is een donkere lijn die verticaal van je schaambeen tot je navel loopt. Het kan ook over je hele buik lopen. De streep wordt ook wel linea ligra genoemd en is ongevaarlijk.  

Lees ook: Ongewenst zwanger... en dan?