Expeditie Robinson 2023: alles over de startdatum, deelnemers en locatie

Media door Jennifer

Neem een groep BN'ers, een tropisch eiland en een aantal gigantische spelattributen, en je hebt het perfecte tv-programma! Dat blijkt in ieder geval, want Expeditie Robinson scoort inmiddels alweer ruim twintig jaar. Ook in 2023 begint weer een nieuw seizoen van Expeditie Robinson, waar ook wij ons enorm op verheugen. Voor het gemak hebben we in deze guide even alles op een rijtje gezet, wat we tot nu toe weten over Expeditie Robinson 2023!

In het populaire tv-programma Expeditie Robinson wordt een groep BN'ers gedropt op een 'onbewoond' eiland, waar ze met elkaar de strijd aangaan voor de winst. Dit doen ze door middel van spelletjes, waarbij ze altijd hun fysieke kracht én hersenen moeten gebruiken. Daarnaast moeten ze zien te overleven op het eiland, waar ze zelf voor het eten moeten zorgen. Je leeft daar als een ware Robinson Crusoe.

Expeditie Robinson 2023

In totaal zijn er 25 seizoenen geweest van Expeditie Robinson, waarvan inmiddels alweer tien seizoenen met alleen BN'ers. Daarvoor was het namelijk nog een combinatie van Nederlandse en Vlaamse deelnemers, met in het begin ook onbekende mensen. Ook in 2023 gaan weer een aantal BN'ers de strijd met elkaar aan in een nieuw seizoen van Expeditie Robinson. Aangezien dit nieuwe seizoen in aantocht is, vinden we het weer tijd voor een speciale Expeditie Robinson-guide.

Tip: klik op een onderwerp om ernaartoe te springen.

Dit zijn de deelnemers van Expeditie Robinson 2023

Natuurlijk is het eerste wat fans willen weten, wie er allemaal meedoen aan het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson. Nog voordat de Robinson-deelnemers officieel bekend werden gemaakt, gingen er al geruchten rond via de juicekanalen over mogelijke kandidaten. Inmiddels weten we sinds vrijdag 11 augustus 2023 welke BN'ers écht meedoen aan het nieuwe seizoen. Dit zijn de twintig deelnemers van Expeditie Robinson 2023:

 1. Jaimie Vaes (influencer en Playboy-model)
 2. Frits Wester (politiek verslaggever bij RTL Nieuws)
 3. Iris Enthoven (presentatrice bij Radio 538)
 4. Guido Spek (acteur en muzikant)
 5. Roosmarijn Wind (actrice)
 6. Chelsey Weimar (model)
 7. Hassan Slaby (acteur)
 8. Jochen Otten (cabaretier)
 9. Krista Arriëns (journalist en theatermaker)
 10. Roberta Pagnier (chefkok)
 11. Radmilo Soda (trainer en lifestylecoach)
 12. Mark Baanders (presentator PowNed)
 13. Iris van Lunenburg (columnist en presentatrice)
 14. Floris Göbel (natuur- en dierenexpert)
 15. Willem Voogd (acteur)
 16. Maxim Froger (muzikant)
 17. Armand Rosbak (acteur)
 18. Eva Simons (zangeres)
 19. Irene van de Laar (voormalig model)
 20. Ilse Paulis (ex-topsporter)

Lees ook: 'Dít is de eerste kandidaat van Expeditie Robinson 2023'

Wanneer is Expeditie Robinson 2023 te zien?

Bijna net zo belangrijk om te weten over het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson, is wanneer het seizoen van start gaat. Nou, gelukkig is dat net als voorheen zo vlak na de zomer. Een aantal dagen geleden heeft RTL namelijk bekendgemaakt, dat Expeditie Robinson 2023 begint op zaterdag 2 september dit jaar. Zoals gewoonlijk is het dan te zien bij tv-zender RTL4. Het is alweer het 25ste seizoen van Expeditie Robinson, waardoor het een jubileumseizoen is. Misschien dat de makers daarom beginnen met extra veel Robinson op de buis. Niet alleen op zaterdag geniet je namelijk van een aflevering, maar ook op zondag 3 september. Al is de zondag vervolgens wel de reguliere uitzenddag van Expeditie Robinson. Vanaf dan is telkens de nieuwe aflevering van Expeditie Robinson elke zondag om 20:00 uur te zien op RTL4.

Wie presenteert Expeditie Robinson 2023?

Heel lang waren Nicolette Kluijver en Dennis Weening in Nederland het vaste gezicht van Expeditie Robinson. Helaas nam Dennis in 2018 echter afscheid van het tv-programma, maar gelukkig bleef Nicolette wel op de buis. Zij kreeg toen eerst Kaj Gorgels als nieuwe presentator voorgeschoteld, waarmee ze van 2019 tot 2021 het presentatieduo vormde voor Expeditie Robinson. Alleen was het voor Kaj maar van korte duur, want vorig jaar werd ook hij vervangen. Deze keer nam presentator Art Rooijakkers het stokje over. Alleen kon hij in 2022 nog even niet zijn debuut maken als presentator door stemproblemen. Daarom presenteerde in dat jaar Rick Brandsteder het programma samen met Nicolette. Tijdens Expeditie Robinson 2023 zal Art wél zijn debuut maken als presentator in het tv-programma.

Op welke locatie is Expeditie Robinson 2023 opgenomen?

Voor het 25ste seizoen van Expeditie Robinson, het jubileumseizoen, zijn de presentatoren en twintig deelnemers net als vorig jaar afgereisd naar Maleisië.

In het verleden heeft Expeditie Robinson zich jarenlang afgespeeld op de Filipijnen. Alleen tijdens de coronatijd in 2021 moesten ze even van locatie veranderen door reisbeperkingen. Toen maakten de makers van het tv-programma een uitstapje naar Kroatië. Hierdoor was het seizoen voor de fans wel even anders dan normaal, al was het nog net zo zwaar. Dat kwam vooral door de koudere weersomstandigheden. Sinds vorig jaar zijn de cast en crew van Expeditie Robinson weer helemaal terug op hun oude, vertrouwde tropische eiland.

Expeditie Robinson: samenvattingen van de afleveringen

Hoeveel afleveringen het jubileumseizoen van Expeditie Robinson telt, weten we nu nog niet. Al lieten de makers in het verleden nog weleens zien, dat ze ons lang aan de buis gekluisterd kunnen houden. De kans is zeker aanwezig, dat je weleens momenten of afleveringen van Expeditie Robinson mist. Mocht je tóch op de hoogte willen blijven van alle ins en outs uit seizoen 26 (als je de specials meerekent), lees dan onze samenvattingen door van de afleveringen!

Expeditie Robinson aflevering 1: twee harde exits

In de eerste aflevering van Expeditie Robinson gaat het vooral om de kennismaking met een nieuwe groep kandidaten. Niet alleen leren de kijkers de deelnemers kennen, maar leren ze ook elkaar kennen. Hoewel ze als vrouwen- en mannenteam beginnen aan het avontuur, worden ze bij de boot naar hun eerste proef tóch meteen gescheiden. Vervolgens worden ze met de boten naar presentatoren Nicolette en Art gebracht, die hun de eerste Robinson-proef uitleggen. Al is dit niet een echte proef voor immuniteit. Wel kunnen ze wat voordelen winnen voor het kamp, waarmee ze dit makkelijker kunnen opbouwen. Dus of course willen beide teams winnen! Tijdens de eerste proef worden meteen hun inzicht getest, maar ook hun fysieke skills en skills rondom het maken van vuur. Het is uiteindelijk Kamp Zuid die de eerste proef wint. Hoewel de aflevering redelijk rustig begint, eindigt het toch met twee harde exits. De twee kampen krijgen een koker met een brief, die alleen door twee kandidaten uit het team mag worden gelezen. Bij Kamp Noord zijn Chelsey en Frits de uitverkorenen en in Kamp Zuid worden Willem en Krista gekozen. Zij moeten uiteindelijk bepalen, wie nu al het kamp moet verlaten. OMG! Het zijn vervolgens Iris (uit Kamp Zuid) en Eva (uit Kamp Noord) die vol emotie het kamp verlaten en vertrekken naar afvallerseiland.

Expeditie Robinson aflevering 2: blessure en sneaky spel

Voor aflevering 2 van Expeditie Robinson hoefden fans niet lang te wachten. Het werd namelijk meteen een dag later al uitgezonden, weliswaar op de reguliere uitzenddag van het tv-programma. In de tweede aflevering zien we allereerst hoe Iris en Eva arriveren op afvallerseiland. Zoals de diehard fans inmiddels weten maken kandidaten op dit eiland kans om terug te keren in de expeditie. Op de andere eilanden gaat het bij Kamp Zuid niet goed met Slaby, die een blessure heeft opgelopen tijdens de eerste proef. Hierdoor besluit hij zelfs om vroegtijdig te stoppen met de expeditie, omdat hij de groep niet wil benadelen. Voor de rest verloopt de ochtend bij de twee kampen rustig. Bij Iris en Eva daarentegen ontstaat meteen wat rumoer, wanneer ze een eerste opdracht krijgen. Op het eiland ligt namelijk een immuniteitsmunt verstopt. Ze hebben iets te doen! Iris besluit meteen voor zichzelf, dat ze het Eva zal vertellen als ze de munt vindt. Eva daarentegen wil het toch liever nog even geheimhouden. En het is vervolgens ook de sneaky Eva, die de munt vindt. Ah oh! De tweede proef en eerste immuniteitsproef is er eentje, waarbij ze goed moeten samenwerken. Kamp Noord blijkt een net iets betere samenwerking te hebben. Het is dus Kamp Zuid, die voor het eerst naar de eilandraad moet. Met zo'n eerste eilandraad begint ook meteen het gekonkel. De meeste kandidaten zijn het uiteindelijk unaniem erovereens dat Mark het kamp moet verlaten. Dit tot flink wat verbazing van de ietwat naïeve Mark, die het blijkbaar niet zag aankomen. Hij voegt zich dus bij Iris en Eva op afvallerseiland en Krista heeft een eerste, goede zet gemaakt bij haar 'vrouwenbondje'.

Expeditie Robinson aflevering 3: bitch fight tussen Iris en Eva

In de derde aflevering van Expeditie Robinson draait het nogal om de verhouding tussen Iris en Eva. Inmiddels zitten ze al een paar dagen samen op Afvallerseiland en het is eigenlijk goed dat Mark er nu bijkomt. Anders hadden ze nooit een mediator gehad tijdens de bitch fight die ontstaat in aflevering 3. Ah oh! Eva vindt namelijk dat haar mede-kandidaat veel te weinig doet. Dat terwijl Afvallerseiland volgens Eva een "doen-eiland" is. Gelukkig hoeven ze niet lang samen te zijn, want zij mogen het eerste duel doen. Al is dit niet een normaal Afvallerseiland-duel. De winnaar van het duel keert namelijk terug in Kamp Zuid, omdat zij te weinig kandidaten hebben door de onverwachtse uitval van Slaby. Het is uiteindelijk de 'harde werker' Eva, die het duel wint en terug keert in het spel. Ze heeft ook geluk, want later wint haar team ook de immuniteitsproef. Overigens is dat dankzij de goede werptechnieken van Maxim. Maar het is mooi meegenomen voor Eva, want nu krijgt ze meer tijd om zich te settelen. Kamp Noord gaat dus voor het eerst naar de eilandraad, waar zich nogal een trieste situatie voordoet. Irene wordt namelijk eruit gestemd door haar kampgenoten, terwijl zij telkens zichzelf opofferde tijdens de proeven. Zij voegt zich dus bij Iris en Mark op Afvallerseiland. Kijkers hopen massaal dat zij daar 'prinsesje' Iris van het eiland speelt, die toch bijna niets uitvoert.

Expeditie Robinson aflevering 4: slakkenproef en strijd tussen generaties

In aflevering 4 van Expeditie Robinson zijn ze in Kamp Noord de eilandraad van de vorige avond nog niet vergeten. Vooral Frits zit nog steeds ermee in de maag, dat zijn buddy Irene is weggestemd. Hij uit ook maar al te graag zijn mening over zijn jonge kampgenoten. Er zit volgens hem een duidelijke kloof tussen hun generaties. Zo begrijpt hij niets over hun praatjes over "TikTok en Instagram", zoals hij het maar even samenvat. Op hun beurt snappen zij soms ook niets van zijn gesprekken. Vooral Roosmarijn heeft moeite met Frits zijn kritiek, omdat zij hem wel gewoon in zijn waarde laat - ondanks dat ze hem soms ook niet begrijpt. Natuurlijk is het vervolgens weer tijd voor een immuniteitsproef en eigenlijk heeft Kamp Noord de winst wel nodig. Tijdens de immuniteitsproef moeten de teams een zware kist door een parcours slepen. In de kisten liggen bamboestokken, waarmee ze uiteindelijk hengels moeten maken. Met deze hengels kunnen ze dan de vlag omhoog hijzen. Een loodzware proef, die uiteindelijk wéér wordt gewonnen door Kamp Zuid. Zij zijn gewoonweg veel sneller door het parcours gegaan dankzij hun goede samenwerking. Kamp Noord moet dus weer naar de eilandraad, wat zorgt voor een ware strijd tussen de oudere Frits en jongvolwassen Roosmarijn. Zij wordt nog even voor de bus gegooid door Frits, die haar speciale Peluang-munt in het gesprek gooit. Hierdoor heeft zij een kans om te blijven, wanneer ze de meeste stemmen krijgt tijdens een eilandraad. Dit is wel een kans en wat Roosmarijn betreft een kans van 50/50. Ze reageert emotioneel op zijn speech, wat blijkbaar wel zorgt voor medeleven van haar kampgenoten. Uiteindelijk wordt namelijk vrijwel unaniem Frits eruit gestemd, waardoor hij zich mag voegen bij Irene en Mark op Afvallerseiland.

Expeditie Robinson aflevering 5: zwarte schaap Eva

Aflevering 5 van Expeditie Robinson begint met een reünie van 'papa en mama' Frits en Irene. Aww! Op het afvallerseiland gaat het er vredig aan toe tussen Frits, Irene en hun 'zoon' Mark. Bij Kamp Zuid daarentegen wordt nogal geroddeld, vooral door Maxim en Jochen over het 'zwarte schaap' Eva. Ze vinden haar allebei irritant, doordat ze altijd zo druk is. Eigenlijk zou voor hen een eilandraad goed uitkomen. Alleen wordt de immuniteitsaflevering wederom gewonnen door Kamp Zuid. Ze moesten tijdens de proef met een grote, zware ton rollen en op een hoog plateau een puzzel oplossen. Hoe dan ook blijken ze vervolgens alweer de sterkste en slimste, waardoor Kamp Noord naar de eilandraad moet. Al is de stemkeuze voor hen niet moeilijk dankzij de vorige speech van oud-kampgenoot Frits. Hij begon in de vorige aflevering over de Peluang-munt van Roosmarijn, die nog in het spel was. Nu Frits weg is, is Roosmarijn dus een ideaal doelwit voor de groep. Wanneer ze tijdens de eilandraad inderdaad de meeste stemmen krijgt, besluit ze haar munt te gebruiken. De kans blijkt een kans op een duel, waarmee ze dus kan terugkeren in de expeditie. Roosmarijn heeft kennelijk een nogal sterke intuïtie, want ze kiest precies het juiste doosje uit met de vlam. Ze mag duelleren tegen Armand, die na haar de meeste stemmen heeft gekregen. Tijdens het duel moeten ze muntjes stapelen op een zwaard. Degene die de muntjes als eerste laat vallen, verliest het duel. Helaas moet uiteindelijk Roosmarijn alsnog het kamp verlaten en keert zij dus naar Afvallerseiland. Wie daarbij hoopt op een hereniging met boomer Frits, moeten we helaas teleurstellen. Hij is tijdens het duel namelijk naar huis gestuurd door Mark.

Expeditie Robinson aflevering 6: teams worden gemixt en geniale plot twist

In aflevering 6 van Expeditie Robinson komt de expeditie pas echt op gang. Aan het begin van de aflevering moeten de teams bepalen, welke deelnemer binnen elk team als beste 'evenwichtige keuzes' kan maken. Voor Kamp Noord is dat Chelsey en bij Kamp Zuid kiezen ze Ilse. Wat blijkt? Dit zijn de team captains van twee nieuwe teams. Oh no, het is tijd voor de mix! Er worden dus twee nieuwe teams gevormd. In het nieuwe Kamp Noord zitten Chelsey, Radmilo, Maxim, Floris, Krista, Eva en Jaimie. Bij Kamp Zuid zitten Ilse, Willem, Armand, Iris, Jochen, Guido en Roberta. Met deze teams gaan ze vervolgens naar de immuniteitsproef, waarbij ze onder meer moeten zwemmen. Een vrij zware proef dus! Daarna moeten ze een puzzel oplossen om een draaiwiel te ontgrendelen. Tot slot is er dan nog een rekensom voor het cijferslot, waarmee ze hun vlag kunnen loskrijgen. En dat lukt Willem als eerste, waardoor Kamp Zuid voor het eerst immuniteit wint. De mix up blijkt ergens goed voor! Al is een eilandraad voor Kamp Noord zo erg nog niet, want ze willen al een tijdje af van Eva. En nu is dus het moment om haar te pakken. Alleen heeft ze natuurlijk een troef in handen: de immuniteitsmunt. Daarmee zorgt ze tijdens de eilandraad voor een geniale plot twist, waardoor er een duel komt tussen Floris en Chelsey. Zij hadden na haar de meeste stemmen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat Chelsey weg moet van het eiland en verhuist naar Mark en Irene op Afvallerseiland.

Expeditie Robinson aflevering 7: hoop irritaties bij Kamp Noord

De eilandraad in de vorige aflevering heeft weinig goeds gedaan voor de sfeer in Kamp Noord. De haat tegen Eva was al groot, maar is door haar in hun ogen 'gemene' actie nog groter geworden. Vooral Maxim en Radmilo kunnen haar niet meer uitstaan en willen in aflevering 7 dat ze zo snel mogelijk vertrekt. Maar iedereen heeft er moeite mee, dat Chelsey is vertrokken. Ze blijkt iedereens vriendin en de darling van de groep, aldus Eva. Alle teamgenoten van Eva denken dat het een wraakactie was van haar. Ook Chelsey denkt dit en vertelt bij aankomst op Afvallerseiland, wat voor een "vies spelletje" ze heeft gespeeld. Natuurlijk moet zij als nieuwkomer weer een duel spelen. Ze kiest ervoor om te duelleren met publieksfavoriet Mark, waardoor Irene wederom buiten schot blijft. Al heef Mark geluk, want het lukt ook hem weer om te winnen. Mark en Irene blijven dus traditioneel achter, terwijl Chelsey Afvallerseiland verlaat. Ondertussen heeft zich bij Kamp Noord en Zuid een immuniteitsproef afgespeeld, waarbij ook een mand vol sinaasappels als prijs wordt gegeven. Tijdens de proef moesten ze in duo's een rugbybal werpen in een gat, dat bovenop een kegel zat. Hierdoor werd het ze wel iets lastiger gemaakt, maar voor Kamp Zuid niet lastig genoeg. Ze lijken momenteel onoverwinnelijk, want weer wint het team de proef. Wow! Kamp Noord krijgt dus vrij spel om Eva weg te stemmen tijdens de eilandraad. En dat doen ze dan ook zeker massaal, ondanks dat ze bang zijn voor een tweede immuniteitsmunt. Echter heeft Eva geen tweede troef en wordt ze dus echt weggestuurd van het eiland. Maar natuurlijk niet uit het spel. Ze mag namelijk nog een keer naar Afvallerseiland, waar ze helaas geen hereniging krijgt met Chelsey. Daar zal ze wel Mark weer zien én Irene.

Winnaar van Expeditie Robinson 2022

Dan tot slot nog even een terugblik op het vorige seizoen van Expeditie Robinson. Wie won ook alweer de finale van Expeditie Robinson in 2022? Zoals veel fans hadden verwacht, stond allereerst topsporter Ferry Weertman in de finale. Hij was zo'n beetje de gedoodverfde winnaar, die vrijwel elk spel de leiding pakte. Daarnaast pakten ook weerman Dennis Wilt en tv-kok (en underdog) London Loy een finaleplek. Hoewel Ferry dus als winnaar werd gezien, was het uiteindelijk Dennis die met de winst en het grote geldbedrag naar huis ging.

Wie zal het stokje overnemen van oud-winnaar Dennis Wilt? Dat zullen we na de zomer meemaken in het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson 2023. We kunnen niet wachten!

Lees ook: Kassa: dit geldbedrag ontvangt de winnaar van Expeditie Robinson