Expeditie Robinson-kijkers reageren massaal op 'slowproef' (en zijn het oneens over eilandraad)

Media door Jennifer

Wanneer je denkt aan Expeditie Robinson, denk je aan een hoop fysieke actie en natuurlijk gekonkel tussen kandidaten. De actie en het gekonkel was er in de vierde aflevering, maar niet op het Afvallerseiland bij Iris, Mark en Irene. Even leek het alsof iemand alle tv's in Nederland op slowmotion had gezet tijdens het duel. Gelukkig kregen de kijkers daarna wel een juicy eilandraad voor de kiezen. We nemen je mee door de aflevering!

Pas op: dit artikel bevat spoilers!

Expeditie Robinson 2023: aflevering 4

De ochtend begint redelijk rustig in de kampen van Expeditie Robinson 2023. Alleen zijn de kandidaten in Kamp Noord wel wakker geworden met een kater na de roerige eilandraad van de vorige avond. Sommige kandidaten zitten vooral nog met iets in hun maag, wat Frits heeft gezegd na het vertrek van Irene. Hij vond het jammer dat zij weg moest, omdat hij het met haar in ieder geval niet alleen had over "TikTok en Instagram". Het was destijds een beetje vaag. "Wat ik bedoelde te zeggen: ik zei eerst tegen Irene dat ik haar heel erg ging missen, omdat ik onze gesprekken heel fijn vond," legt Frits de volgende ochtend uit. "Omdat wij het ook hebben over de verwerking van een echtscheiding, over het opvoeden van kinderen die jullie leeftijd hebben." Hij begreep Irene meer dan de rest van de kandidaten, die allemaal een stuk jonger zijn. Meteen al komt hier Roosmarijn tegenin, die zegt dat ze hem ook niet altijd begrijpt. "Maar ik laat je wel in je waarde," reageert ze. Het blijkt het begin van een strijd, maar daarover later meer.

Eerst is het tijd voor weer een immuniteitsproef én natuurlijk het tweede duel op Afvallerseiland. Irene is er namelijk bijgekomen en three is a crowd. Aangezien zij als laatste op het eiland terecht is gekomen, mag zij kiezen tegen wie ze wil strijden. Ze gaat zonder twijfels voor Iris, omdat ze het liever uitvecht tegen een andere vrouw.

Duel in slowmotion

Alleen blijkt een duel tussen Irene en Iris voer voor een 'slowproef'. Iets wat overigens niet de eerste keer is in de geschiedenis van Expeditie Robinson. In het verleden was er ook al een saaie en trage halve finale en nu vond er dus een slakkenstrijd plaats op Afvallerseiland. Iris en Irene doen de proef op hun eigen tempo en maken rustig hun touwen los van de paal. Kijkers van Expeditie Robinson hadden al niets met 'prinses' Iris, maar gaan nu nog meer los op de kandidaat. Hoewel ze volgens sommige kijkers allebei een Robinson-onwaardig duel laten zien, zijn de meeste toch voor Irene. Gelukkig kunnen kijkers zich nog wel vermaken tijdens het duel, dankzij het hilarische commentaar van Mark. "Als je met z'n tweeën een soort van non-verbaal communiceert, dat je allebei gewoon als een stel slakken te werk gaat," reageert hij voor de camera. "Ja... Had mij daar neergezet en ik was om die paal gaan schudden." Al hadden sommige kijkers dan waarschijnlijk geen tijd gehad om laminaat te leggen en stoofvlees te maken. *wink*

Frits versus Roosmarijn

Een hoop kijkers kunnen hun hart ophalen na het trage duel op Afvallerseiland, want Irene wint uiteindelijk het duel. Hierdoor stuurt ze Iris terug naar Nederland. Ondertussen maken de kandidaten op Kamp Noord zich wéér op voor een eilandraad. Kamp Zuid heeft namelijk wederom immuniteit gewonnen tijdens de proef en kan dus nog steeds relaxen op hun eiland. Het zorgt wel voor een ware strijd tussen Frits en Roosmarijn, al lijkt de uitslag nogal voorspelbaar.

Frits vermoedt namelijk dat zijn hoofd op het hakbijl ligt, hij is toch de oudste van de groep en de ouderen zijn vaak de zwakste schakel. Hij probeert zichzelf nog te redden door Roosmarijn haar troef te benoemen. Zij heeft namelijk de zogenoemde Peluang. Met deze speciale munt kan zij zichzelf tijdens een eilandraad redden, wanneer ze de meeste stemmen krijgt. Maar het blijft een kans. "Het is een kans. Dat is 50/50," reageert ze emotioneel in een gesprek met Iris van Enthoven. De emoties van Roosmarijn zorgen wel ervoor, dat ze tóch niet de meeste stemmen krijgt. De jongvolwassenen stemmen vrijwel unaniem op Frits. De strijd tussen generaties zorgt voor gemengde reacties op socialmediakanaal X. Ga je voor team Frits, team Roosmarijn of begrijp je beide kampen wel?

Lees ook: Expeditie Robinson 2023: alles over de startdatum, deelnemers en locatie

Beeld: Screenshot uit 'Expeditie Robinson' RTL / Videoland