Mark onverwachts grote favoriet onder Expeditie Robinson-kijkers: "volgens mij best een sympathieke vent"

Media door Jennifer

Het jubileumseizoen van Expeditie Robinson is meteen goed van start gegaan. Niet alleen werden de kijkers getrakteerd op twee nieuwe afleveringen, ook was er al meteen een gigantische plottwist. Meteen in de eerste aflevering worden twee kandidaten keihard uit de kampen gekickt, maar zien we ook iemand afvallen door een blessure. Ook lijkt kandidaat Mark het tv-programma niet goed te kennen, wat wel onverwachtse sympathie oplevert bij de Robinson-kijkers.

Pas op: dit artikel bevat spoilers.

Expeditie Robinson trapt af met twee harde exits

Het eerste Expeditie Robinson-weekend van het jubileumseizoen 2023 begint of course met een proef. Al is het nog niet voor groepsimmuniteit, maar wel voor wat fijne extraatjes om het kamp te verbeteren. Zoals gewoonlijk bestaat de groep van deelnemers uit twee kampen. In Kamp Noord vinden we Eva Simons, Radmilo Soda, Iris Enthoven, Chelsey Weimar, Roosmarijn Wind, Guido Spek, Frits Wester, Irene van de Laar en Armand Rosbak. En in Kamp Zuid hebben we Iris van Lunenburg, Krista Arriëns, Hassan Slaby, Jaimie Vaes, Roberta Pagnier, Willem Voogd, Mark Baanders, Floris Göbel, Jochen Otten, Ilse Paulis en Maxim Froger.

Na de eerste proef vindt er dus ook geen echte eilandraad plaats, maar moeten ze wél alsnog afscheid nemen van twee kandidaten. In beide kampen mogen twee kandidaten de belangrijke beslissingen nemen, welke kandidaat nog voor de echte immuniteitsproef het kamp moet verlaten. In Kamp Noord kiezen Chelsey en Frits uiteindelijk voor Eva en in Kamp Zuid sturen Willem en Krista Iris (van Lunenburg, red.) weg. Beide kandidaten gaan met tranen in de ogen weg uit de groep, omdat ze niet begrijpen waarom de keuze op hen viel. Vooral Iris begrijpt niet helemaal, waarom zij als vrouw wordt weggestemd. Haar kampgenoot Krista had het namelijk over een vrouwenbondje. "Die afspraken zijn ook niets waard, dat is wel duidelijk," reflecteert ze.

Sneaky Eva

Na de harde exits van Eva en Iris verloopt de eerste ochtend in beide kampen redelijk rustig. In Kamp Zuid strugglen ze wel even met het bed, dat meteen weer in elkaar is gezakt. Maar vervolgens verloopt de ochtend wel prima en proberen beide kampen een thuis te maken van hun eilanden. Al krijgt Slaby weinig tijd om zich thuis te voelen op het eiland, want tijdens de eerste proef heeft hij blijkbaar een blessure opgelopen. Het is uiteindelijk zo erg, dat hij besluit te stoppen met de expeditie. "Ik doe het voor de groep," zegt hij. "Anders trek ik aan een dood paard."

Slaby vertrekt dus wél naar huis, wat hij natuurlijk niet had gehoopt. En ondertussen zitten Eva en Iris op hun afvallerseiland, waar ze na de harde exits naartoe zijn gestuurd. Op het eiland krijgen ze onder meer een opdracht, die ze voorlopig lekker voor zichzelf houden, waarbij ze een immuniteitsmunt moeten zoeken. Tijdens deze opdracht komt de sneaky kant van Eva naar boven, die haar mede-kandidaat op afvallerseiland nog even niets wil vertellen over haar gevonden immuniteitsmunt. Dat terwijl Iris zo lief is en Eva zelfs "een echte Robinson" noemt. Is dit gewoon slim spel van Eva?

Vrouwenbondje van Krista

In de normale kampen begint na de immuniteitsproef ook het keiharde spel van Expeditie Robinson. Er komt namelijk een eilandraad aan voor Kamp Zuid en zoals gezegd heeft Krista het meteen al over een soort vrouwenbondje. Al mislukte het bondje een beetje, want op afvallerseiland zitten al twee vrouwen. Toch probeert Krista haar bondje vol te houden en wil ze Jaimie redden, die in de gevarenzone zit samen met Mark. Krista wil graag dat de vrouwen niet al te veel in de minderheid komen, maar dat het op gelijke hoogte blijft. Haar pleidooi blijkt te helpen, want de meeste stemmen gaan uiteindelijk inderdaad naar Mark. Iets waar niet alle Robinson-kijkers even blij mee zijn. Sommige vinden Krista namelijk een beetje schijnheilig, doordat ze in eerste instantie zei "dat het geen mannen tegen vrouwen" moet worden.

Naïeve Mark

Overigens blijkt Mark wel een beetje een naïef persoon, volgens de kijkers van Expeditie Robinson. Dit ontdekten ze, nadat hij werd weggestuurd tijdens de eilandraad. Hij uitte namelijk nogal veel verbazing naar zijn mede-kandidaten. "Hebben jullie dit onderling afgesproken?" vraagt hij, wat door de rest werd bevestigd. Al komt het over alsof hij dit had kunnen weten. Maar blijkbaar had Mark geen flauw idee: "Dat is écht een eyeopener!" De naïviteit van Mark zorgt wel voor een ommezwaai bij de kijkers, die soms wat vooroordelen hadden over de kandidaat. Ineens lijkt Mark de eerste favoriet onder de Robinson-kijkers.

Lees ook: Strijd barst weer los: dit zijn de deelnemers van Expeditie Robinson 2023