Au! Eerste hulp bij pijn tijdens seks - Sexpert Luna

Intiem door Sexpert Luna

Seksspeeltjes testen van beroep? Luna doet het al zeventien jaar en kan zichzelf met recht expert noemen op het gebied van sex(toys). Wekelijks deelt ze haar leukste en gekste ervaringen op Ze.nl. Met deze week eerste hulp bij pijn tijdens de seks.

Ik krijg toch zeker een paar keer per jaar een mailtje van een vrouw die ten einde raad is. Het doet pijn om te vrijen en ze is op zoek naar een seksspeeltje die het vrijen ook voor haar weer een beetje leuk kan maken. Het eerste wat ik dan vertel is dat ik geen seksuoloog of dokter ben, dus dat mijn advies puur vanuit mijn jarenlange ervaring met sekstoys en seksualiteit komt. Maar mijn advies is er vooral eentje die elke andere vrouw je zou geven: als vrijen pijn doet, doe het dan niet! Vrijen hoort geen pijn te doen en het is geen kwestie van 'effe doorzetten schatje'. 

Lichamelijk oorzaken

Het kan dat er een lichamelijke oorzaak is die zorgt voor de pijn bij het vrijen. En de lijst met eventuele oorzaken is lang! Wat dacht je van ontstekingen, infecties, kloofjes en scheurtjes in of rond de vagina. Maar ook de overgang kan een oorzaak zijn. Of het feit dat je net een kindje hebt gekregen. Ook een cyste of problemen met je baarmoederslijmvlies kunnen voor pijn bij het vrijen zorgen. Het spreekt voor zich dat je met een lichamelijke oorzaak (ja, dat kun je niet van tevoren weten, dat snap ik) naar je huisarts gaat. Maar vaak zit de oorzaak van pijn bij het vrijen tussen je oren of in een verkeerde manier van vrijen. 

Seks is meer dan neuken alleen 

Wat ik zo jammer vind is dat seks vaak wordt gezien als even snel erin en eruit en graag allebei zo snel mogelijk klaarkomen, want dan kunnen we gaan slapen of over tot de orde van de dag. In het begin van een relatie neem je vaak alle tijd om te vrijen (te beminnen!!!!) en dat wordt steeds minder naarmate je langer samen bent. Zo zonde! Als vrouwen praten over 'pijn bij het vrijen', bedoelen ze vaak 'pijn bij penetratie', maar vrijen, seks, is zoveel meer dan puur het penetreren! Laat dat hele neuken, dat penetreren dus, maar eens een paar maanden zitten en ga elkaar eens alleen maar beffen, pijpen, likken, strelen, zoenen. Neem de tijd. 

'Foute techniek'

Het kan ook zijn dat je pijn bij het vrijen ervaart omdat je partner het allemaal op een pijnlijke manier doet. Zo heb ik mannen zat gehad die met hun droge vingers wel even op mijn totaal nog niet natte clitoris gingen wrijven. Is niet geil en doet vooral ook pijn! En als dit maar lang genoeg gebeurt, dan worden je schaamlippen wat schraal en gevoelig en doet het vrijen zelf ook pijn. Maar als je zelf niet aangeeft dat het pijn doet, dan kan hij dat ook niet weten. Praat met je partner wat pijn doet en wanneer het pijn gaat doen. In bovenstaand geval; zorg dat je partner altijd geknipte nagels heeft, laat 'm vingers nat maken voordat hij je gaat vingeren, maar misschien nog wel meer; laat hem jou pas vingeren als je genoeg opgewonden bent en vertel hem wanneer jij er klaar voor bent.

Neem de tijd

Vrouwen hebben vaak meer tijd nodig om op te warmen. Het vrijen wordt altijd een stuk leuker en lekkerder als je allebei écht opgewonden bent. Masseren, zoenen, strelen, mij maakt het niet uit wat je doet, maar zorg dat je nat bent voordat je op 'het echte werk' overgaat. Duurt het een uur voordat je nat bent? Who cares! En... gebruik voldoende glijmiddel, ook als je al nat bent van jezelf. Glijmiddel is altijd fijn!

Stress, angst, schaamte

Als je al bang bent dat het pijn gaat doen, dan gaat het waarschijnlijk ook pijn doen. Als je niet ontspannen bent, als je er niet écht zin in hebt of als je je schaamt voor je lichaam of je gevoelens, dan zal je lijf (dus je vagina) niet klaar zijn voor de seks. Met alle gevolgen van dien. Je raakt dan in een soort vicieuze cirkel en zie daar nog maar eens uit te komen. Vaak heb je hier echt professionele hulp bij nodig en een heel geduldige partner. 

Is er een seksspeeltje dat kan helpen bij pijn bij het vrijen? Vast wel, maar ik adviseer eigenlijk altijd om eerst eens heel rustig met vingers en tong aan de slag te gaan. Ontspan en neem de tijd!

Eerder schreef Luna ook:
Zou Heleen van Royen dit seksspeeltje nóg lekkerder vinden?
Wat doe je als je vriend jaloers is op je vibrator?
Hoeveel seksspeeltjes heeft een professioneel sextoy-tester eigenlijk?
Pijn is fijn? Bij dit seksspeeltje wel!
Seksspeeltjes in de vorm van dieren: schattig of no go? 
Deze 4 seksspeeltjes zijn perfect voor je G-spot 
Ik heb ook wel eens geen zin 
Een stotende vibrator: superhit of no go?
Help! Mijn vriend wil sekstoys gebruiken en ik niet 
Hoe ik een full body orgasme kreeg van dit seksspeeltje 
Dit is het allerslechtste seksspeeltje dat ik ooit heb getest
Kan je clitoris gevoelloos worden van een vibrator?
'Die keer dat ik mijn buttplug kwijtraakte'
Womanizer: de zuigende sekstoy met orgasmegarantie
Help! Mijn vriend wil me niet beffen
Deze vibrator geeft mij interGALActische orgasmes
Hoe kies je je eerste vibrator?
Hoi, ik ben Luna en ik test seksspeeltjes

Wil je meer van Luna lezen? Al zeventien jaar deelt zij alle ins en outs op het gebied van seks en seksspeeltjes via haar website Climaximaal.nl. In haar leven heeft ze al meer dan 1000 seksspeeltjes getest, dus voor advies ben je bij haar aan het juiste adres!

Beeld: iStockphoto