Wat te doen bij sperma in je oog?

Intiem door Maya Luz

Oh help, jij en je (mannelijke) bedpartner waren iets te wild en nu heb je sperma in je oog gekregen. Dat is niet fijn, het kan namelijk best wel pijn doen. Maar wat moet je eigenlijk doen wanneer dit gebeurt? We leggen het uit.

Lees ook: 6 feitjes over seks en je gezondheid

Is sperma in je oog gevaarlijk?

Sperma in je oog krijgen is dus zeker niet fijn. Maar over het algemeen is het niet gevaarlijk. Je oog kan er wel geïrriteerd door raken en daardoor brandt het ook nogal. Als je in paniek raakt, is dit ook erg logisch. Je oog kan gaan tranen, je oog kan wat rood worden en je kan last krijgen van wazig zicht. Zolang je het er snel uitwast is er verder geen risico op permanente schade aan je oog.

Wat te doen als je sperma in je oog krijgt

Voor dit soort situaties is het altijd goed om een steriele oogspoeling in huis te hebben. Hiermee kun je je oog grondig reinigen. Heb je dit niet bij de hand? Dan raden we aan om gebruik te maken van koel, schoon water. Om je ogen te spoelen kun je gebruikmaken van een speciaal bakje dat gemaakt is om de ogen mee te reinigen. Als je deze niet hebt kun ook een beker of een flesje water gebruiken. Draai je hoofd naar de zijkant en laat het water in je oog lopen om het goedje eruit te spoelen. Je kunt dit ook onder de douche doen. Zolang je maar schoon water gebruikt en absoluut geen zeep in je oog doet. Dit kan namelijk wel schadelijk zijn voor je oog en de irritatie verergeren. Je bent dan juist nog verder van huis en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Laat je testen op soa's

Soa's kun je krijgen door seks te hebben, dat wisten we natuurlijk al. Maar als je sperma in je oog krijgt, kun je ook op die manier een soa oplopen. Als je zeker weet dat je partner geen soa's bij zich draagt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Maar als je seks hebt met een nieuwe partner of met iemand die meerdere bedpartners heeft, is het verstandig om dit wel te doen. Twee soa's die je op kunt lopen op deze manier zijn chlamydia en gonorroe. Laat je je testen? Wees dan vooral eerlijk over de omstandigheden van je eventuele infectie. Hierdoor kan de arts veel beter en gerichter testen.

Lees ook: Hoe vaak kun je als vrouw klaarkomen?