Waarom je in immense kou niet te heet moet douchen

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

In deze vreselijke kou stappen we het liefst onder de allerheetste douche. Hmm... lekker opwarmen, althans, dat zou je denken. Volgens experts is heet douchen wanneer het koud is helemaal niet gezond voor je. Dit is waarom.

Lees ook: Hoe koud het ook is: waarom je niet met de verwarming aan moet slapen

Lekker heet douchen in de kou

Waar je in de zomer het liefst een koude douche neemt, doen we dat in de winter juist andersom. Koud weer = heet douchen. Daarna in een lekkere trui en trainingsbroek en je bent ein-de-lijk weer warm. Toch is het volgens experts niet zo'n goed idee om heet te douchen in de winter. Lauw water zou een stuk beter voor je gezondheid zijn... Dit is waarom.

Effecten van kou en warmte

Bioloog en thermofysioloog Boris Kingma weet alles over de effecten van kou en warmte in het lichaam en vertelt in het AD daarover: "Door kou stroomt er minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar je lichaamsdelen. Vooral je handen en tenen voelen dan ijskoud en kunnen prikkelen, terwijl de rest van het lichaam de warmte vasthoudt." Makes sense! 

Expert waarschuwt

Nadat je zulke immense kou ervaart (gelukkig wordt het langzaamaan wat warmer), is je eerste instinct natuurlijk om onder een warme douche te springen om lekker op te warmen. Think again, zegt Boris Kingma. Hij zegt dat het belangrijk is voor je lichaam om de schok vanuit kou en warmte zo klein mogelijk te maken. Wanneer je direct een hete straal op je ijskoude lichaam laat gaan, heb je een schokeffect.

Met een potentieel heftig gevolg van dien, namelijk: een hartinfarct. Het is daarom sowieso beter om met lauw water te douchen. Begin in ieder geval wat koeler en maak de straal daarna stukje bij beetje warmer. Zo help je je lichaam om niet in shock te komen.

Geen alcohol

Een andere tip die Kingma meegeeft is om alcohol toch wat vaker te laten staan in de kou. Je denkt vaak dat je hier lekker warm van wordt, maar het tegendeel is waar. Door alcohol verlies je juist warmte. Good to know!

Lees ook: Kan je niet stoppen met snoozen? Dit zijn de beste oplossingen