Kan je niet stoppen met snoozen? Dit zijn de beste oplossingen

Sport & gezondheid door Maya Luz

Slapen, wie houdt er niet van? Als je wekker gaat in de ochtend is het dan ook erg verleidelijk om te snoozen zodat je nog heel even kan blijven liggen. Maar wie dit regelmatig doet, weet dat je hierdoor ook te laat kunt komen omdat je te lang blijft liggen. Wil je snoozen graag afleren? Dit zijn onze favoriete oplossingen.

Lees ook: Dit is waarom slapen naast een snurkende partner slecht is voor je gezondheid

Zoek natuurlijk licht op zodra je wakker bent

Zonlicht zien zodra je wakker wordt, is een van de beste manieren om je interne klok te stabiliseren. Daarnaast is het ook een goede manier om jezelf uit bed te krijgen. Maar als je in een snooze cyclus zit waarbij je de wekker snel afzet en dan weer omdraait, kan dit best lastig zijn. Toch raden we je aan om het eens te proberen en het vol te houden. Naarmate je dit langer doet, hoe makkelijker het wordt. Langzamerhand zal je steeds minder de neiging voelen om op de snooze knop te drukken.

Om aan licht te komen, raden we aan om bijvoorbeeld je koffie te drinken of je make-up te doen voor je raam. Trek in ieder geval je gordijnen lekker open om het daglicht binnen te laten. Moet je nou zo vroeg je bed uit dat er nog geen daglicht is? Dan raden we aan om een lamp op je nachtkastje te zetten die je direct aan kunt zetten zodra je wekker gaat. Ga hierbij voor een lamp die redelijk fel is.

Zet twee wekkers die vijf minuten na elkaar afgaan

De meeste mensen snoozen meer dan twee keer en blijven hierdoor een half uur of zelfs een uur te lang in bed liggen. De beste manier om dit te voorkomen is door meerdere wekkers te zetten. Zet twee wekkers die vijf minuten na elkaar afgaan, het liefst op twee afzonderlijke apparaten. Omdat je weet dat je binnen een paar minuten weer geconfronteerd wordt met een wekker, is het minder verleidelijk om op die snooze knop te drukken. Als de tweede wekker afgaat vanaf een andere plek, moet je jezellf wel uit bed sleuren om hem uit te zetten. Moet je bijvoorbeeld om zeven uur opstaan? Zet dan je eerste wekker om vijf voor zeven en de tweede om zeven uur.

Beloon jezelf als het je lukt om niet te snoozen

Als je iets hebt om naar uit te kijken in de ochtend, wil je al gelijk een stuk minder graag op die knop drukken. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een lekker ontbijtje als je het snoozen kunt weestaan, of maak je favoriete koffie. Jezelf belonen voor prestaties is altijd beter dan jezelf afstraffen wanneer het niet goed gaat. Hiermee krijg je een positieve associatie met het snoozen afleren.

Lees ook: Dit is hoe je je moe kunt voelen op een goede manier, in plaats van uitgeput