Dit is hoe je je moe kunt voelen op een goede manier, in plaats van uitgeput

Sport & gezondheid door Maya Luz

Herken je dat uitgeputte gevoel aan het einde van de dag? Je hebt geen energie meer over en ploft op je bed. Moe worden we sowieso wel, maar je kan je ook moe voelen op een goede manier in plaats van uitgeput. Zo maak je de switch.

Lees ook: Dit is waarom je verward wakker wordt na een dutje

Moe vs. uitgeput

Moe zijn hoort bij het dagelijks leven. Het is een onderdeel van onze dagelijkse cyclus die ervoor zorgt dat we gezond blijven. Ons lichaam geeft aan dat we op moeten laden wanneer we moe zijn, tijd om te gaan slapen dus. Maar moe zijn is een gevoel dat zich op verschillende manieren voor kan doen. Zo kun je moe zijn en je voldaan voelen. Je hebt een lange dag gehad maar je gaat naar bed met een voldaan gevoel. Je bent je eigen grenzen niet overgegaan. Wanneer je dit wel doet ben je uitgeput. Je hebt je energie echt opgebruikt vandaag en dus ben je prikkelbaar en eigenlijk niks meer waard. Uitputting kan ook andere oorzaken hebben. Naarmate we ouder worden kan dit gevoel bijvoorbeeld vaker voorkomen. Ons drukke werkleven tegenwoordig helpt ook niet echt mee. Uitgeput zijn overkomt ons allemaal weleens, dat hoort bij het leven. Het wordt een probleem zodra je dit vaker wel hebt dan niet.

Goed moe zijn

Uitputting is dus niet goed, maar we willen ook weer niet dat je aan het einde van de dag nog bomvol energie zit. Hierdoor verstoor je namelijk je slaappatroon. Je moet er eigenlijk precies tussenin zitten. Goed moe zijn is het gevoel van voldoening. Je bent moe omdat je je energie hebt gestoken in dingen die leuk en belangrijk zijn. Je hebt bijvoorbeeld iets leuks ondernomen, gewerkt aan iets waar je gepassioneerd over bent of je hebt tijd doorgebracht met vrienden. Goe moe kan zelfs betekenen dat je 's ochtends wakker wordt na een goed feestje en nog steeds moe bent. Het gaat erom dat je moe bent met een reden waar je blij van wordt. Om uitputting te voorkomen is het dus goed om stil te staan bij de dingen die je energie opslokken op een slechte manier. Is het bijvoorbeeld je werk dat dit veroorzaakt? Of spelen er andere dingen die ervoor zorgen dat je in de avonden in slaap valt op de bank. Je hier bewust van zijn is de eerste stap bij het switchen van uitgeput zijn naar goed moe worden. Om de uiteindelijk switch te maken, moeten we meer tijd vrijmaken voor dingen waar we onze energie graag in willen steken. Je doet het omdat je het wil, niet omdat het per se moet. Dat is de sleutel tot met een wijde glimlach in bed belanden iedere avond.

Lees ook: Dit zegt hoe laat je gaat slapen over je