Top 10: Gezondste fruit

Eten door Redactie Ze.nl

Fruit is natuurlijk supergezond, en altijd een betere keus dan chocola of snoep als tussendoortje. En dan hebben we het niet alleen over een appel of een peer: er is zoveel fruit verkrijgbaar dat de keuze reuuuuuze is! Lekker om je dag mee te beginnen, als tussendoortje of als toetje. Maar wat is nu het gezondste fruit? Ze.nl zet het voor je op een rijtje!

Wil je gezonder eten, dan is fruit een logische keuze. Elk soort fruit heeft weer z'n eigen unieke eigenschappen en samenstelling. Welk fruit kun je het beste waarvoor eten? En wat is de slimste keuze als je bijvoorbeeld een moeilijke stoelgang hebt? In deze top tien vind je het gezondste fruit!

 1. Gezondste fruit: Appel
  De gezondste fruit? De doodgewone appel! Je hebt ze in alle soorten en maten en een normale appel bevat maar 80 calorieën. Bovendien bezit een appel maar liefst 3 gram aan vezels. Je lichaam heeft per dag tussen de 20 en 30 gram vezels nodig. Deze vezels kunnen onder andere hartproblemen voorkomen. Een appeltje is ook nog eens superhandig: je stopt er gemakkelijk eentje in je tas en je kunt ze opeten waar je wilt. Even schillen of afspoelen en smullen maar!


   

 2. Gezondste fruit: Abrikoos
  Op de tweede plek van het gezondste fruit staan abrikozen, die verdomd veel op perziken lijken, maar iets minder rood zijn van kleur. Drie abrikozen bevatten ongeveer 51 calorieën. In deze vrucht zit een stofje die in je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Een klein handje vol abrikozen staat al gelijk aan 35% van de aanbevolen vitamines per dag. Dat schiet lekker op! 
   
 3. Gezondste fruit: Banaan
  Een normale banaan bevat 105 calorieën en worden daarom -onterecht!- als slecht bestempeld. Bananen zijn rijk aan potassium: dit stofje speelt een belangrijke rol bij hart- en spieractiviteiten. Zo kan een banaan wonderen doen bij bijvoorbeeld heftige kramp. Je zal zien dat het dan minder wordt. Verder wordt er beweerd dat je je van bananen beter kunt concentreren.
   
 4. Gezondste fruit: Zwarte bessen
  De zwarte bessen staan op de vierde plaats. Een grote bak van deze bessen bevat maar 74 calorieën! De vrucht bezit 10 gram vezels per bakje, dus dat is al ruim 1/3e van wat een persoon per dag nodig heeft. 
   
 5. Gezondste fruit: Blauwe bessen
  Een bakje blauwe bessen bevat ongeveer 80 calorieën. Deze blauwe bessen zijn erg gezond, want de vele antioxidanten in het fruit helpen ons afweersysteem. Ze maken het namelijk lastig voor bacteriën om ons lichaam binnen te dringen. 
   
 6. Gezondste fruit: Kersen
  Gelukkig is het bijna weer zomer: het seizoen dat je heerlijke kersen kunt eten! Ook kersen zijn erg gezond: een bakje van deze vruchten bevat maar 84 calorieën. Dit fruitsoort bezit perillyl alcohol, dat kanker voorkomt. Ook is het erg goed voor je hart en perfect als je een moeizame stoelgang hebt.
   
 7. Gezondste fruit: Grapefruit
  Op de zevende plek komt de grapefruit, je weet wel - het nichtje van de sinaasappel met de rood-roze binnenkant. Hij is ietsje bitterder dan z'n oranje nicht, maar minstens zo gezond. Een grote grapefruit bevat maar 78 calorieën. Dit fruitsoort is een vitamine C-bom, dus eten maar! 


   

 8. Gezondste fruit: Kiwi
  Een kiwi bevat 46 calorieën. Dit kleine vruchtje bezit ontzettend veel vitamine C en vezels. Voor mensen die een moeilijke stoelgang hebben: eet deze vrucht op een nuchtere maag voor het ontbijt. Mocht je de groene kiwi iets te zuur vinden, dan is er ook nog de gele! Een stuk zoeter en zachter dan haar groene broer en een echte aanrader als tussendoortje. Zo wordt gezond snoepen wel heel makkelijk.
   
 9. Gezondste fruit: Mango
  Gezond is 'ie zeker, de mango. Op de negende plek staat deze zoete vrucht. Eén grote mango bestaat uit 135 calorieën. Mango fan? Let op: een mango is erg gezond, maar door het suikergehalte moet je het met mate eten. Ondanks de vele suikers is een mango gezond: de vrucht bevat de dagelijkse hoeveelheid vitamine C die je lichaam nodig heeft. 
   
 10. Gezondste fruit: Sinaasappel
  And last but not least in de top tien van gezondste fruit: de sinaasappel! Eén grote sinaasappel bevat maar 61 calorieën. Deze vrucht heeft niet alleen een hoog vitamine C-gehalte (60 mg), ook bestaat de sinaasappel uit 52 mg calcium en 40 mg vitamine B. Heel veel goeds voor jouw body dus! Drink je liever sinaasappelsap? Let dan op de hoeveelheid, door sinaasappels uit te persen gaat er veel goeds verloren (denk bijvoorbeeld aan de vitaminen die in de velletjes zitten) en hou je relatief veel suiker over. Liever dus gewoon een handsinaasappel pellen en eten. 

Wat is jouw favoriete gezondste fruit?