Kunnen kruiden eigenlijk wel over datum raken?

Eten door Miranda

Waarschijnlijk herkent ieder huishouden het wel: een overvolle kruidenkast. Gevuld met kruiden die je ooit één keer hebt gebruikt. Op al deze producten staat een houdbaarheidsdatum, maar is dat in dit geval voor kruiden echt nodig? Kunnen zij over datum raken?! En zo niet, waarom staat het er dan op? 

Kruiden droog bewaren

Het antwoord is simpel: kruiden gaan niet over datum. Potjes met kruiden en specerijen zijn nagenoeg droog, en algemeen bekend is dat bacteriën niet kunnen groeien zonder water. Je kunt daarom kruiden tot ver over de 'ten minste houdbaar tot' datum bewaren. Zolang er maar geen vocht bij komt.

Schadelijk?

Het enige wat er kan gebeuren is dat de kruiden een iets andere smaak krijgen. Bijvoorbeeld wanneer je de kruiden bewaart in een rekje waar de zon op schijnt. De smaak en de geur zullen afnemen en de kleur zal iets veranderen. Maar schadelijk? Absoluut niet. Je kunt het nog prima gebruiken. Alleen geven ze je maaltijd misschien niet meer de optimale smaak waar je op gehoopt had. Een tip is dus wel om je kruiden te bewaren op een droge en donkere plek - precies, in je kruidenkastje staan ze dus prima. Zelfs na twintig jaar. Het is zelfs zo dat kruidnagel, door het lang te bewaren, alleen nog maar lekkerder wordt.

Onzin

Maar waarom staat er dan op de potjes tóch een 'tenminste houdbaar tot' datum? Mira Nooij, eigenaresse van een kruidenierswinkel, antwoordt hierop aan Libelle: "Ik heb geen idee waarom dat op het potje staat. Ik weet wel dat leveranciers die datum vaak ook weer veranderen omdat het pure onzin is."

Oftewel: dikke onzinGewoon lekker bewaren die kruiden!

Lees ook: Hoera: Zo maak je zelf Oreo cookie dough in minder dan 5 minuten