Kruiden tegen lichaamskwaaltjes

Eten door Redactie Ze.nl
Kruiden geven nét even wat extra smaak aan het eten en het zijn goede vervangers voor zout. Maar wist je dat ze ook goed voor je gezondheid zijn? Bekijk hier welke kruiden helpen tegen welke lichaamskwaaltjes!
 
Basilicum
Basilicum zorgt voor een verbeterde eetlust en het stimuleert de spijsvertering. Heb je last van maagkrampen en oprispingen (maagsappen die via de slokdarm in de mond terecht komen)? De oliën in de basilicum werken dit goed tegen. Voor insectenbeten en acne kan het kruid uitwendig gebruikt worden, het werkt namelijk bacteriedodend. Ennn... van basilicum word je ook vrolijk.
 
Bieslook
Bieslook zorgt voor een verbeterde spijsvertering, het wekt de eetlust op en het kruid heeft een positieve invloed op maagklachten. Een avond teveel gedronken? Bieslook kan de kater een beetje verlichten (lekker op een gebakken ei!). Tot slot zit het kruid vol met antioxidanten.

 
Citroenmelisse
Dit kruid heeft een kalmerende werking. Citroenmelisse verzacht de hoofdpijn en helpt de misselijkheid tegen te gaan. Ook is het kruid ideaal voor tijdens de winterperiode: het helpt bij sombere buien.
 
Dille
Net zoals basilicum en bieslook heeft ook dille een goede werking op de spijsvertering en eetlust. Verder vermindert dille de hik, buikpijn, slapeloosheid en winderigheid.
 
Koriander
Ben je altijd moe? Eet dan wat koriander. Dit kruid voert alle giftige stoffen af en zo heb je minder kans op een depressie en chronische vermoeidheid. Koriander bevat veel vitaminen en mineralen en er wordt over het kruid gezegd dat het de 'onsterfelijkheid' bevordert. Iets logischer is dat koriander goed werkt bij lichte maag- en darmklachten. Ook handig: het voorkomt een opgeblazen gevoel. 
 
Munt
Tandpasta's bevatten niet voor niets zo vaak munt: het is niet alleen verfrissend, maar er wordt ook gezegd dat je tanden er witter van worden. Ook is munt goed voor de spijsvertering. Verder zorgt het kruid voor een frisse geest en een heldere stem. Ook de oliën uit munt zijn handig. Als je de oliën inademt gaat het misselijkheid tegen en het is ook goed voor de concentratie. Een goede reden om tijdens het studeren een kop muntthee te drinken.

 
Peterselie
Als er één kruid is dat veel goede werkingen heeft, dan is het peterselie wel. Het kruid bevat heel veel vitamine C, mineralen, het helpt bij verteren en voorkomt winderigheid. Tot slot werkt peterselie vochtafdrijvend en het gaat huidveroudering tegen.
 
Rozemarijn
Bij verkoudheid en griep zorgt rozemarijn ervoor dat afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Ook is het goed voor de bloeddoorstroming. Door de eucalyptus in dit kruid kun je makkelijk uitademen. Daarnaast is rozemarijn ontstekingsremmend, waardoor het ook fijn is voor een zere keel. 
 
Salie
Salie is een goed middel tegen opvliegers en transpireren. Bij verkoudheid of een kriebel in de keel kan salie verlichting bieden.
 
Tijm
Tijm bevat thymol, dat is een stof dat goed is voor de luchtwegen. Het onderdrukt hoest en het kruid werkt slijmoplossend. Tijm heeft ook een schimmel- en bacteriedodende werking.

Dit artikel is geschreven door ons zusje Girlscene.nl. Voor nog meer kruiden, neem een kijkje op de website!