5 tips voor gezond eten met een klein budget

Eten door Miranda
Met een klein budget ben je vaak geneigd de goedkope en (vaak) ongezonde snacks in je winkelmandje te gooien. Maar, je kunt ook met een klein budget heerlijke gezonde maaltijden op tafel zetten. Ik geef tips!
 
Ik merkte het ook: mijn boodschappengeld ging er een stuk sneller doorheen sinds ik ?gezond? ging eten. In plaats van de goedkope koeken en chips werd dit vervangen door groenten en fruit en deze zijn helaas een stukje duurder. Ik ben ook maar een student en ik ben op zoek gegaan naar manieren om met een klein budget gezond te kunnen eten. Iedereen moet tenslotte toch gezond kunnen eten?! Met deze tips kun je zelfs een champagnemaaltijd op tafel zetten met een bierbudget! 
 
 
1. Drink veel water
Water is een essentieel onderdeel van je lichaam en daardoor ook van je levensstijl. Water drinken is belangrijk voor een gezonde huid, het verwijderen van afvalstoffen en de gezondheid van je cellen. Je kunt er ook nog eens 'n hoop geld mee besparen! Denk eens aan al die frisdranken en sappen. Dat geld kun je al in je zak stoppen! 
 
2. Vul je kastjes met producten die makkelijk te bereiden zijn
Er zijn veel lang houdbare producten die erg lekker, gezond en makkelijk te bereiden zijn. Als je deze producten standaard in huis hebt, maak je snel en goedkoop een heerlijke maaltijd. Hierbij kun je denken aan bonen, zilvervliesrijst, volkoren pasta, soepen, tonijn uit blik, tomatensaus, eieren, augurken, popcorn en kruiden. Deze producten zijn goed te gebruiken in maaltijden, vriendelijk voor je portemonnee en gezond. 
 
3. Goedkope keuzes in groenten en fruit
Groenten en fruit zijn nu eenmaal duurder, maar essentieel in een gezond voedingspatroon. Er zijn wel soorten die goedkoper zijn dan anderen! Hierbij kun je denken aan appels, bananen, komkommers en sla. Tegenwoordig zijn er ook een heleboel groenten te vinden in het vriesvak. Groenten als doperwten, broccoli, bloemkool en sperziebonen zijn niet duur en op deze manier lekker lang houdbaar! 
 
 
4. Kijk letterlijk omhoog en omlaag in de schappen
De supermarktschappen zijn zo ontworpen dat de producten die het duurst zijn op ooghoogte liggen. Als je dus letterlijk vaker naar beneden en omhoog kijkt, vind je de goedkopere producten. Wist je dat Euro Shopper-tomatensaus één van de weinigen is die geen toegevoegde suikers bevat?
 
5. Besteed tijd en creativiteit aan het plannen van je maaltijden
Als je voordat je boodschappen doet je maaltijden plant en een boodschappenlijstje maakt, voorkom je dat je in de supermarkt toegeeft aan je impulsen en ongezonde of duurdere producten in je wagen gooit. Het internet staat vol met leuke budgetrecepten die makkelijk te bereiden zijn. Tegenwoordig hoeft goedkoop en gezond eten helemaal niet moeilijk te zijn! 
 
 
Er is geen magische formule voor het koken met een budget. Zoals alles in het leven vereist het een beetje planning, creativiteit en werk. Maar houd je doelen in gedachten - een betere gezondheid en meer geld - dan is het zeker de moeite waard! Natuurlijk zijn er dagen dat je terugvalt naar de goedkope en voorverpakte maaltijden. Maar als je creatief gaat koken krijg je ook dagen waarop je ontzettend trots op jezelf bent voor wat je die avond op tafel hebt weten te krijgen! 
 
Succes! 

Lees ook de vorige artikelen van Miranda over gezond eten en afvallen!Miranda (22) is studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en voorziet ons van de laatste tips en trucs op het gebied van diëten en afvallen. Voordat Miranda aan haar opleiding begon geloofde ze alles wat op voedingsmiddelen gezet werd. Producten met light, gezond en zoveel procent minder vet waren in haar kast te vinden. Inmiddels weet ze wel beter en wil ze dit met jullie delen.

Naast haar opleiding voorziet zij gasten op verschillende feesten van drankjes en hapjes om wat extra bij te verdienen en is zij gek op shoppen, lekker (en gezond) eten en haar vriendinnen!

Voor meer voedingsblogs van Miranda, kijk even op de website van GLOW Nederland
!