Dit eten bevat meer calorieën dan je zou denken

Eten door Miranda

Iedereen weet inmiddels dat snoep en gevulde koeken veel calorieën bevatten. Maar wat veel mensen niet weten is dat producten die op het eerste gezicht niet schadelijk lijken, toch voor veel ongewenste kilo's kunnen zorgen!

Het aantal calorieën van een product geeft aan hoeveel energie dat product levert. Hoe meer energie je binnenkrijgt, hoe meer je moet verbranden om je energiebalans gelijk te houden. Eet je meer energie dan je verbruikt, dan kun je aankomen. Klinkt simpel toch? Hoewel ik geen voorstander ben voor het eindeloos tellen van calorieën, vind ik wel dat je ervan bewust moet zijn dat sommige producten meer calorieën bevatten dan je denkt.

Het broodje 'gezond'

Een broodje gezond klinkt heel gezond, maar is het helaas niet. Je zult het waarschijnlijk niet verwachten maar een broodje gezond zoals wij 'm kennen met boter, ham, kaas, ei, rauwkost en een flinke klodder mayonaise bevat maar liefst 430 kilocaloriën (kcal)! Als je alleen dit broodje 'gezond' zou eten, heb je al behoorlijk teveel vet binnen voor de rest van de dag en dan moet het avondeten nog komen. Wil je toch een broodje gezond eten? Laat dan de mayonaise weg, gebruik geen dikke laag roomboter en kies voor een magere kaassoort. Dan wordt dit broodje al een stuk gezonder.

Stroopwafels

Je kent het wel, je loopt op de markt en ineens schiet zo'n heerlijke stroopwafelgeur voorbij. Het lijkt wel alsof ze het jouw kant op blazen! Je maag gaat gelijk rommelen en je hebt ontzettende trek in zo'n heerlijke supergrote stroopwafel. Vergis je niet, zo'n roomboterstroopwafel bevat al gauw meer dan 200 kcal. Dit is hetzelfde als ongeveer twee volkoren boterhammen.

Salades met dressing

Veel mensen maken de fout om te denken dat alle salades supergezond zijn. Het klopt, in een salade zitten vaak veel groenten en dat maakt een salade vaak erg mager en gezond. Er zijn alleen een aantal dressings die ontzettend vet zijn en zo kan een salade daardoor toch behoorlijk veel calorieën bevatten. Breng je salade op smaak met een scheutje olie, azijn, zout en peper en eventueel wat mosterd!

Liga Milkbreak

Deze koekjes zijn vaak in de reclame en worden regelmatig aan de kinderen meegegeven naar school. Ze worden dan ook bestempeld als gezonde tussendoortjes. In reclames wordt vermeld dat ze vol met calcium zitten en dat deze dus goed zijn voor de groei van een kind. Maar een Liga bevat al gauw 90 kcal en behoorlijk veel vet. Doordat ze per twee verpakt zijn krijgen kinderen door het eten van twee koekjes 180 kcal binnen. Het calcium wat in deze koekjes zit is zo ontzettend weinig dat het eigenlijk te verwaarlozen valt! Zeker tegen de hoeveelheid vet en toegevoegde suikers wat er tegenover staat. Deze twee kleine koekjes staan gelijk aan ongeveer vier (!) appels. Een gezonde appel en een beker halfvolle melk mee naar school is dus een betere keuze: meer calcium, minder vet, minder suiker en niet nog meer trek in lekkers!

Mmmm pizza!

Ik was ook weleens geneigd om lekker makkelijk zo'n pizza uit de vriezer in de oven te stoppen. Lekker neerploffen op de bank en vijftien minuten later staat er een pizza op tafel. Toen de cijfers op mijn beeldscherm verschenen hoeveel kcal en vet er in een diepvriespizza zit, viel ik zowat van mijn bureaustoel af.

Maar niet getreurd, er zijn ook manieren waarop je wel (af en toe!) een pizza kunt eten die minder kcal bevat. Onthoud in ieder geval dat diepvriespizza's meer kcal bevatten dan een versgemaakte pizza, dit komt vooral door een hoger vetgehalte en het gebruik van imitatiekaas. Daarbij heb je als je de pizza zelf maakt, de controle over wat je er allemaal op doet. Ter vergelijking: de AH pizza Hawaï bevat 890 kcal en de zelfgemaakte verse pizza Hawaï (bodem, tomatenpuree, mozzarella, ham en ananas) bevat 635 kcal!

Een aantal tips bij het zelf maken van een pizza:

  • Gebruik volkoren of spelt pizzadeeg (verkrijgbaar bij natuurwinkels)
  • Strooi niet teveel kaas over je pizza; dit is vaak wat de pizza erg vet maakt
  • Gebruik vis in plaats van vette vleeswaren
  • Gebruik lekker veel verse groenten en kruiden
  • Maak de pizza niet te groot, en maak ernaast nog een verse salade

Veel succes!

Lees ook de vorige artikelen van Miranda over gezond eten en afvallen!

________________________________________________________________________________________

 

 

 


Miranda (22) is studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en voorziet ons van de laatste tips en trucs op het gebied van diëten en afvallen. Voordat Miranda aan haar opleiding begon geloofde ze alles wat op voedingsmiddelen gezet werd. Producten met light, gezond en zoveel procent minder vet waren in haar kast te vinden. Inmiddels weet ze wel beter en wil ze dit met jullie delen.

Naast haar opleiding voorziet zij gasten op verschillende feesten van drankjes en hapjes om wat extra bij te verdienen en is zij gek op shoppen, lekker (en gezond) eten en haar vriendinnen!