Vind je etende mensen vervelend? Waarschijnlijk ben je geniaal

Psyche & spiritualiteit door Rosanne

Zit je in de trein, begint er iemand te éten. En hij smakt en hij kraakt. Je wordt er helemaal gek van en onderdrukt de neiging om die mueslireep door z’n strot naar binnen te duwen. Herkenbaar? Misschien ben je wel een genie.

Als geluiden je altijd al mateloos geïrriteerd hebben, zou je wel eens super intelligent kunnen zijn. Onderzoekers hebben namelijk een link gelegd tussen overgevoeligheid voor geluid en genialiteit. Je zou zelfs tot het rijtje van Darwin (evolutietheorie), Franz Kafka (schrijver) en Anton Chekhov (toneelschrijver) kunnen behoren. Het blijkt namelijk dat deze vernuftige mensen ook etende mensen en andere vervelende geluidjes niet konden uitstaan.

Creativiteit

Marcel Proust, een belangrijke Franse schrijver en filosoof, deed zelfs watjes in zijn oren om ongewenste geluiden uit te bannen. Dat vond hij nog niet ver genoeg gaan, want hij plakte ook nog zijn kamer vol met kurk.

De theorie van het recente onderzoek gaat als volgt: mensen die ongewenst geluid er niet uit kunnen filteren, zijn creatiever. Hun geest zou in staat zijn om zich te concentreren op meerdere dingen tegelijkertijd, wat weer tot een grotere creativiteit zou leiden. Dus als jij helemaal gestoord wordt van kleine geluidjes, is de kans groot dat je een echte creatieveling bent. En ja, creativiteit wordt weer gelinkt aan intelligentie. Een beetje vergezocht, maar wij geniale, begaafde mensen doen het er maar mee.

Out of the box

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neuropsychologia, meldt Metro UK. De onderzoekers keken naar het onvermogen om irrelevant geluid te kunnen negeren en hoe goed deze mensen ‘out of the box’ kunnen denken. Daarbij hebben ze honderd mensen getest die verschillende scenario’s voorgelegd kregen.

Het blijkt dus dat er een sterk verband bestaat tussen mensen die kleine geluidjes niet kunnen wegfilteren en creativiteit. Stoor jij je aan het typen van je collega? Best kans dat je veel slimmer bent dan hij.

‘Ik hoor teveel’

Als je echt tot waanzin wordt gedreven doordat je ‘teveel hoort’ kun je hyperacusis hebben. Ongeveer drie procent van de bevolking heeft dit. Alleen dit wordt dan weer eerder gelinkt aan gehoorbeschadigingen dan aan genialiteit. Je ben dan zo supergevoelig dat geluid zelfs pijn doet.

Erger jij je ook zo aan geluidjes?