Een manifestatie journal bijhouden: dit is waarom je het zou moeten doen

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Manifesteren kun je op een aantal manieren doen. Je kunt je manifestatie uitspreken, het herhalen in je gedachten en je kunt het opschrijven. Als je regelmatig aan manifestatie doet, is het geen gek idee om hier een vast boekje voor te hebben. Je hebt dan als het ware een manifestatie journal. Dit is waarom je er eentje bij zou moeten houden.

Lees ook: Horoscoop 2.0: Dit vertelt je ascendant over je persoonlijkheid

Manifesteren door te schrijven

Manifestatie werkt door middel van de 'law of attraction'. Dit houdt in dat positieve gedachten, zullen leiden tot positieve resultaten. Als jij het je in kan beelden, dan kan het jouw werkelijkheid worden. Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het heeft voornamelijk te maken met een verandering in jouw perspectief en houding. Het draait om het idee dat jij jouw eigen grootste vijand bent wanneer je negatief in het leven staat, omdat je daarmee je eigen geluk dwarsboomt.

Door je manifestaties op te schrijven, kun je jouw toekomst inbeelden en verwoorden op papier. Je beeld je in wat je graag wil bereiken en schrijft op hoe je dat voor je ziet. Je schrijft op hoe je van plan bent om het doel te bereiken en te verwelkomen in je leven. Het is van belang om open minded te zijn wanneer je hiermee aan de slag gaat, zodat nieuwe kansen verwelkomt worden.

Je manifestaties opschrijven doe je als volgt: je beschrijft de situatie die je wil manifesteren op in de tegenwoordige tijd. Je beschrijft het dus alsof je al in deze realiteit leeft. Je beeld je in hoe het is om naar dit doel toe te werken, maar beschrijft het alsof je het al gedaan hebt. Hiermee raakt je brein gewend aan deze nieuwe realiteit en wordt het minder eng om daadwerkelijk naar het doel toe te werken.

Tips voor manifesteren met een journal 

Als je voor het eerst gaat manifesteren door te schrijven, weet je misschien niet precies waar je moet beginnen. We geven je een aantal tips om te beginnen met schriftelijk manifesteren.

Gebruik prompts

Door prompts te gebruiken daag je jezelf uit om goed na te denken over jouw droomtoekomst en hoe je dit wil gaan bereiken. We geven een paar voorbeelden:

 • Wat voor impact wil ik maken op de wereld?
 • Waar wil ik wonen?
 • Hoe ziet mijn droomleven eruit?
 • Als ik me geen zorgen zou hoeven maken om geld, wat zou ik dan doen?
 • Wat zijn mijn beste eigenschappen?

Schrijf positieve affirmations op

Door negatief over jezelf te praten, werk je het bereiken van je doelen tegen. Door positieve dingen over jezelf op te schrijven leer je dit negatieve zelfbeeld af zodat ze jou niet meer in de weg zitten. Een paar voorbeelden zijn:

 • Ik ben tot veel in staat.
 • Ik ben sterk.
 • Ik beschik over nuttige skills.
 • Ik heb meningen die gehoord mogen worden.

Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Door te manifesteren werk je naar een leven toe dat je nu nog niet hebt. Maar er zijn altijd wel dingen die je nu hebt waar je dankbaar voor kunt zijn. Door op te schrijven waar je dankbaar voor bent, werk je aan het hebben van een positieve houding. Met deze mindset trek je positieve veranderingen aan. 

Maak een lijstje met doelen

Uiteindelijk gaat het manifesteren allemaal om de doelen die je hebt. Ze opschrijven werkt als een stok achter de deur. Je kunt ze het beste op een SMART manier formuleren. Die term heb je misschien ooit op school voorbij horen komen. We herhalen de betekenis van de afkorting:

 • S- Specifiek
 • M- Meetbaar
 • A- Acceptabel
 • R- Realistisch
 • T- Tijdsgebonden

Lees ook: Dit zijn jouw self care regels voor 2023