10 dingen die je met thee(zakjes) kunt doen

Eten door Kristie
Bij de meesten van ons is de thee niet aan de slepen. Op je werkplek, in je keukenkastje, onder je kussen, in het dashboard van je auto… Oké, misschien wat overdreven. Maar wacht even met het weggooien van gebruikte theezakjes!

Thee is een gezonde en lekkere vervanger van water, vooral in deze koude wintermaanden. Van thee knap je helemaal op, het houdt je vochthuishouding op peil, je slaapt er lekker van, het verwarmt je en thee(zakjes) hebben nog veel meer voordelen! Daarom is het best zonde dat ons gebruikte zakje direct in de prullenbak verdwijnt. Want wist je bijvoorbeeld dat je je theezakjes kunt gebruiken voor de volgende dingen?

Het verlichten van pijn

Ben je verbrand door de zon of door een warme oven? Heb je last van huiduitslag, insectenbeten of blauwe plekken? Laat een gebruikt theezakje afkoelen en leg het op de pijnlijke plek voor verlichting en tegen uitdroging. De stoffen in thee vernauwen namelijk de bloedvaten en hierdoor stoppen ze het lekken dat zorgt voor de verkleuring bij een blauwe plek of wond.

Ga stinkvoeten te lijf
Deinst iedereen achteruit als je na een lange dag neerploft op de bank om je schoenen uit te trekken? Geen nood, neem gewoon even een voetenbadje in de thee. Als je echt verschrikkelijke stinkvoeten hebt, werkt zwarte thee het best om vieze geurtjes te verdrijven. Doordat de tannine in thee een droogmakende stof is, zorgt het dat de zweetporiën afgesloten worden en doodt het bacteriën. Laat drie of vier theezakjes ongeveer 10 minuten trekken in 1 liter kokend water en voeg vervolgens nog wat koud water toe zodat je voetjes niet verbranden!

Laat gescheurde nagels uitgroeien

We kennen het allemaal wel.
Je hebt een scheurtje in je nagel en je wilt je nagel het liefst meteen afknippen, maar de rest van je nagels is nog mooi lang én eigenlijk doet het ook best pijn. Gebruik daarom een theezakje! Huh? Ja! Vijl, zo ver dat kan, je nagel mooi rond en schudt een theezakje leeg. Knip een stukje van het zakje af en lak je nagels in een doorzichtige lak. Terwijl de lak nog nat is, leg je een stukje van het zakje over je gescheurde nagel en daarna kun je nog wat laagjes lak aanbrengen voor extra stevigheid. Per ongeluk wat luchtbelletjes achtergelaten? Lak je nagels dan met een kleurtje om dit te verdoezelen en laat de gescheurde nagel dan uitgroeien.

Maak er mondwater van

Om kiespijn of andere pijn in je mond te verzachten, kun je je mond spoelen met een kopje pepermuntthee gemengd met een snufje zout. Pepermunt werkt ontsmettend en bevat menthol, dat pijn vermindert.

Schoon je interieur op!

  • Je kunt houten oppervlakken of meubels schoonmaken met een washandje gedrenkt in afgekoeld theewater. Door zijn samentrekkende aard helpt thee ook tegen vuile spiegels en pannen.
  • Naast het wegnemen van geurtjes van voeten, kan een theezakje ook geuren verdrijven uit je koelkast. Leg een droog theezakje in je koelkast en deze zal vieze geuren absorberen.
  • Wil je dat je planten sneller groeien? Doe dan wat theebladeren in de grond, die zorgen namelijk voor een verhoging van het gehalte stikstof in de bodem. 
Booster voor huid...

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je zit druk achter je computertje en vergeet je theezakje op tijd uit je mok te halen. Het resultaat? Vieze en veel te sterke thee! Dit komt door de looistoffen (ook wel tannines genoemd) die in de thee vrijkomen als je de thee langer dan zo'n 6 minuten laat trekken. Je thee werkt hierdoor wel goed tegen wallen, donkere kringen en een vette T-zone! Zorg dat het zakje nog warm en vochtig is en leg het een paar minuten op je ogen. En heb je last van wratten? Ook dan kan een theezakje helpen de wrat te laten krimpen.


En haar!

Ga je je haren wassen? Neem dan even een kopje thee mee onder de douche en was je haar er mee. Dit maakt je haar glanzend en zorgt ervoor dat het beter in model te brengen is. Doe dit trouwens alleen als je donker haar hebt, tenzij... je graag wat highlights wil. Als je licht haar hebt en je wast je haar regelmatig met thee, zal je haar op een subiele manier van kleur veranderen! Scheelt weer een hoop kapperskosten, toch?

Pimp je kleding

Je kunt thee zelfs gebruiken om een andere look te creëren in je kleding. Doe bijvoorbeeld lichte kleding in een bak met koud theewater en je krijgt een antieke look zoals beige of ivoor. Dit kun je trouwens ook met papier of andere materialen doen. Gebruik drie theezakjes voor twee kopjes kokend water en laat het zo'n 20 minuten weken. Hoe langer je de kleding laat weken, hoe donkerder de stof wordt. 

Heb jij je theezakje weleens voor andere doeleinden gebruikt?