Is pure chocola nou gezond?

Eten door Redactie Ze.nl

We weten natuurlijk niet hoe het met jou zit, maar hier op de redactie zijn we gek van chocolade! Helaas kun je nog altijd beter aan een broccoli knabbelen dan aan een reep melkchocolade, want echt gezond is het niet te noemen. Toch wordt er over pure chocolade gezegd dat het wel degelijk gezond is. Maar is dit ook zo, of valt het allemaal wel mee met pure chocolade? 

Lees ook: Zo maak je zelf een chocoladepizza

Wanneer is (pure) chocolade gezond?

Want wat wordt er eigenlijk precies gezegd over de gezondheidsvoordelen van pure chocolade? Pure chocolade is goed voor hart- en bloedvaten, maar heeft wel maar een klein effect. Het gunstige effect op hart- en bloedvaten zit ‘m in cacaopoeder, extra bittere pure chocolade, rauwe cacaopoeder en rauwe chocolade. Dit komt door het hoge gehalte aan flavanolen wat hierin verwerkt is. Je hebt echter wel meer dan 200 milligram flavanolen dagelijks nodig als je dat positieve effect wilt bereiken. Met andere woorden, dat is een stuk van 10 gram extra bittere chocolade of 2,5 gram rauwe cacaopoeder. Die ‘gewone’ reep pure chocolade uit de supermarkt doet dus niet zoveel voor je gezondheid.

Hart- en bloedvaten

En laten we ook niet vergeten dat in gewone chocolade veel verzadigde vetten zitten, dus echt gezond kunnen we dat ook niet noemen. Verzadigd vet is namelijk juist slécht voor hart- en bloedvaten doordat het het LDL-cholesterolgehalte in het bloed verhoogt. Dus wil je echt het politiek correcte antwoord? Échte pure chocolade (dus met meer dan 85% cacao), de bittere variant, kan een gunstig effect op je gezondheid hebben als je er af en toe iets van eet. Maar wil je echt gezond eten, dan kun je nog altijd beter voor die knabbelworteltjes kiezen dan voor pure chocolade.

Tip: probeer eens deze heerlijke snack van pure chocolade met hazelnoot!