Lifestyle / Eten
Eten

5x megagezonde ontbijtjes

Reageer 0
De één kan niet zonder ontbijt, de ander krijgt 's ochtends geen hap door haar keel. Maar ontbijten is noodzakelijk in een gezond voedingspatroon. Zet die wekker dus wat vroeger en zorg dat je klaar bent voor een stevig ontbijt!
 
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Door binnen dertig minuten na het opstaan te ontbijten, activeer je je stofwisseling. Maar dat is niet het enige belangrijke aspect van ontbijten. Je suikerspiegel is na je nachtrust op z'n laagst, wanneer je niet ontbijt zul je de rest van de dag last hebben van trek op vreemde tijdstippen, waardoor je snel gaat snaaien. Maar dit komt niet altijd alleen door niet te ontbijten. Ook een 'verkeerd' ontbijt kan heel je dag ontregelen. Bevat je ontbijt veel snelle suikers? Dan zul je een suikerpiek krijgen en voor de lunch al een bijbehorende dip ervaren. 
 
 
De suikerpiek wordt niet alleen veroorzaakt doordat je ontbijt met bijvoorbeeld hagelslag of suiker in je yoghurt. Cornflakes zijn niet voor niets zo lekker, ze bevatten heel veel suiker. Maar ook minder logische producten bevatten snelle koolhydraten die om worden gezet in suiker; wit brood, beschuit, crackers en muesli kun je ook beter vervangen. Ik weet dat dit niet makkelijk is, ik ontbeet zelf jarenlang met beschuitjes roomboter en hagelslag. Daarom heb ik vijf heel erg lekkere en megagezonde ontbijtideeën onder elkaar gezet.  
 
Fruitontbijt
Voor de zoetekauwen onder ons is fruit echt een goed idee. Kies voor verschillende kleuren fruit en vergeet geen besjes (blauwe besjes zijn heel goed) toe te voegen. Ieder fruit heeft weer andere voordelen. Kies bijvoorbeeld voor banaan als je veel sport (bevat potassium), eet kiwi's voor de vitamine C (en stoelgang) en blauwe bessen voor je afweersysteem. 
 
Shake
Een groente-fruitshake is ideaal voor mensen die slecht kunnen ontbijten. En zeker niet minder gezond, want je krijgt er een enorme vitamine- en mineralenshot mee binnen. Hoe het werkt? Heel makkelijk! Je maakt een mix van verschillende groenten (bijvoorbeeld wortels, spinazie, bietjes of broccoli) en lekker fruit (bijvoorbeeld appels, peren, kiwi's, rood fruit of sinaasappels), en doet dit in de blender: et voilà! Onthoud dat de smaak van fruit overheerst en dat je daardoor de groenten vaak niet proeft. 

Eieren 
Een eiwitrijk ontbijt heeft als voordeel dat je lichaam eiwitten langzamer verteert, waardoor je langer een vol gevoel houdt. Kook twee eitjes of bak een omelet en maak er een luxe ontbijt van! Uit Amerikaans onderzoek is zelfs gebleken dat een eiwitrijk ontbijt je kan helpen 's avonds zoete en vette snacks te laten staan. Een lekkere variatie is trouwens dit recept, dit eet ik ook vaak als tussendoortje: pannenkoekjes bakken van 2x eiwit met een geprakte banaan en een beetje kaneel. 
 
Havermout
"Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar", wie kent de uitspraak niet? Een bakje havermout is caloriearm en zit vol vezels en eiwitten. Doordat havermout ook vitamine B1 bevat, bevordert het het functioneren van je zenuwstelsel en hart. 
 
(Soya)yoghurt of kwark
Kies voor een bakje yoghurt en gooi er alles doorheen wat je lekker vindt: fruit, noten, zaden en je kunt kiezen voor superfoods als lijnzaad en chiazaad. Heb je snel last van een opgeblazen buik? Probeer dan eens soyayoghurt, veel mensen kunnen lactose namelijk slecht verteren. 

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!


 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl en volg Esmée ook als hoofdredacteur van Fashionscene.nl
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 8 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • cookiex

  Ik vraag mij af waarom muesli ongezond is?
  De normale simpele muesli eet ik op advies van mijn diëtiste elke ochtend.

 • PizzaCanzone

  Staan lekkere dingen bij, zoals die gezonde pannenkoekjes! 'potassium' is in het Nederlands trouwens gewoon Kalium.

 • Chantal

  @Claudia: Ja, dat kan! Pannenkoekjes van ei en banaan zijn heel erg lekker!

  Zelf eet ik elke dag havermout metamandelmelk of havermelk verwarmd. Daarin chiazaadjes, lijnzaadjes, sesamzaadjes, kaneel en appel (of in de zomer blauwe bessen)

 • Claudia

  Als ik 's ochtends "haast" heb (oftewel, ik moet ergens naartoe) dan eet ik cornflakes (die simpele maisdingen) met chocovlokjes met melk. Heb ik gewoon lekker de tijd, dan eet ik havermout gemaakt met magere melk en rozijntjes erdoor. Rozijnen geven net dat zoetje tussendoor en volgens mij bevatten ze veel vezels.

  Ik heb voor tussendoor wel een een groene smoothie met spinazie en banaan gemaakt, best lekker.

  Verder een tip als je pannenkoeken wilt maken: havermout malen met de staafmixer en de bloem (gedeeltelijk) vervangen voor dit "havermoutmeel". Misschien kun je zelfs pannenkoeken maken van dit havermoutmeet met gepraktebanaan en een ei??

 • fashionableeightees

  Oh nee, voor mij geen zoet beleg. Doe mij maar een overheerlijk gezond toetje! Magere yoghurt met muesli of cruesli en vers fruit!

 • Anoniem

  haha potassium is gewoon kalium ;) ook goed als elektrolyt in je lichaam.
  Ik zou wel willen, iedere dag met bessen ontbijten, helaas best duur. Maar ander fruit valt dan wel weer te betalen. Sowieso eet ik iedere ochtend 2 gekookte eieren en fruit en meestal nog een broodje.

 • -:+:-

  Ik sta regelmatig te laat op om ook maar iets te eten als ontbijt. Maar dit kan ik goed in het weekends gebruiken. Die shake bijvoorbeeld heb ik nog nooit met groenten gemaakt.

 • Dishere

  Ik gooi tegenwoordig bijna elke ochtend 2 stuks fruit, bakje yoghurt, chia en lijnzaadjes in de blender. Binnenkort ook nog quinoavlokken aanschaffen om toe te voegen aan mijn shake.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen