5 signalen dat je te weinig water drinkt

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Een verhaal dat je waarschijnlijk al wel honderd keer hebt mogen aanhoren is dat water heel gezond voor je is. Water drinken heeft veel voordelen en je merkt het gauw genoeg wanneer je te weinig hebt gedronken. Toch vinden veel mensen het soms lastig om de oorzaak van verschillende klachten vast te pinnen. Geeft je lichaam deze signalen af? Dan kan het maar zo zijn dat jij niet genoeg H2O drinkt.

Signalen dat je te weinig water drinkt

Ons lichaam bestaat voor zo'n 55 tot 60 procent uit water, dus het is belangrijk om dit op peil te houden in je lichaam, mocht je nog willen kunnen functioneren. Het is soms moeilijk om op een dag genoeg water te drinken, omdat je soms gewoon vergeet jezelf te hydrateren. Om uitdroging te voorkomen probeert je lichaam verschillende signalen af te geven, in de hoop dat je luistert. Dit zijn ze!

Droge mond + slechte adem

Een combinatie waar niemand van houdt: een droge mond én een slechte adem. Het lijkt alsof je lichaam je straft, maar het is eigenlijk gewoon a cry for help. Merk je opeens dat je een droge mond hebt, dan is het toch echt tijd voor een glas water (of drie).

Moeheid

Nu kun je moeheid aan meerdere dingen koppelen, maar een oplossing voor moeheid kan heel simpel zijn. Drink een paar grote glazen water. Grote kans dat je moeheid voor het grootste gedeelte weg is. Laat de koffie even staan, want dit doet juist het tegenovergestelde van hydrateren.

Meer trek ook al heb je genoeg gegeten

Honger en dorst lijken enorm op elkaar wat betreft het signaal dat jouw lichaam afgeeft. Heb je gevoelens van trek, maar heb je net nog een maaltijd achter de kiezen? Schroom dan niet om een lekker glas water te drinken, zo zul je zien, dat hongergevoel is zo weer weg.

Spierkrampen

Het hebben van spierkrampen kan ook met dehydration te maken hebben. Je spieren werken goed als je genoeg water binnenkrijgt, maar kunnen net zo slecht tegen te weinig water. Het gevolg daarvan: spierkrampen. Ook hierbij is de oplossing simpel: drink echt wat meer water, zoveel als je kunt!

Donkere urine

Heel smakelijk is het niet, maar het is wel goed om in de gaten te houden. Donkere urine is namelijk een heus teken van uitdroging. Zie je jouw plaskleur van donker naar licht veranderen gedurende de dag? Dan betekent het dat je goed bezig bent wat betreft hydratatie.