Manieren om iemand meer zelfvertrouwen te geven

Psyche & spiritualiteit door Rosanne
Iedereen heeft wel iemand in haar leven die niet zo zeker is van zichzelf. Zonde, want vaak zijn dit juist de leukste en beste mensen. Soms hebben ze alleen wat hulp nodig om uit hun schulp te komen. 8 manieren om te helpen!

 
Je wilt graag helpen om je vriend of vriendin wat meer zelfvertrouwen te geven. Maar hoe pak je dat aan? Simpelweg zeggen dat iemand niet zo onzeker moet zijn heeft vaak het tegenovergestelde effect. Om te zorgen dat jouw favoriete persoon niet meer staat te rillen op z’n benen bij elke scheet, hebben we de volgende tips op een rij gezet.

 
Samen enge dingen doen
Parachutespringen, canyoning, spooktocht, fotoshoots, alles is minder eng als je het met zijn tweeën doet. Het is belangrijk dat een onzeker persoon regelmatig uit zijn comfortzone komt. Zo leer je je grenzen verleggen én zie je dat je het echt wel kunt. En als iets echt heel erg eng was, weet je in ieder geval dat je het ergste voor vandaag alweer gehad hebt. Geeft toch een soort van geruststelling.
 
Positief blijven
Als jij het helemaal ziet zitten is het voor een ander ook makkelijker om je voorbeeld te volgen. Blijf vooral positief over wie hij/zij is al persoon en dat je echt wel in ze gelooft. Dat bekent overigens niet dat je hun zorgen maar opzij moet wuiven. Als iets echt ruk is, dan is het dat ook gewoon. Maar over het algemeen: keep on smiling.
 
Publieke complimentjes geven
Een veer in je reet krijgen is natuurlijk al harstikke leuk, maar helemaal wanneer er anderen zijn om het te horen. Zeg eens tegen die vriendin die bij een groep meiden staat dat ze er zo mooi uitziet vandaag. Ze zal er misschien verlegen van worden, maar het doet haar echt goed.
 
Publiekelijk kritiek geven is daarentegen not done
Helemaal mannen hebben dan het gevoel dat ze gezichtsverlies lijden. Je zou sowieso je vrienden nooit in het openbaar moeten afvallen. Maak geen grapjes ten koste van hem of haar. Een onzeker persoon kan daar héél slecht tegen. Ze missen nog de zelfspot omdat ze zichzelf niet erg leuk vinden.

 
Opbouwende kritiek
Ga er nu niet meteen bovenop zitten en alles aankaarten wat volgens jou beter kan. Is niet leuk en het werkt ook echt niet. De persoon in kwestie zal juist het gevoel krijgen dat ‘ie helemaal nooit iets goed kan doen en het dus maar opgeven. Mocht er nou echt iets zijn wat je van je borst af wilt, breng het dan voorzichtig en op een rustige manier.
 
Werk als een team
Je hoeft echt niet haar hand vast te houden als ze gaat plassen, maar laat je vriendin weten dat ze er niet alleen voor staat. Als er beslissingen gemaakt moeten worden, vraag dan juist om de input van je onzekere vriend. Hij zal zich gewaardeerd en belangrijk voelen. Als je samenwerkt als een team maak je ook betere beslissingen. Twee weten meer dan één.
 
Zorg voor zekerheid
Je kunt pas zelfverzekerd zijn als je je veilig voelt. Zorg daar dan ook voor bij je lover. Laat hem weten dat hij echt de enige voor jou is. Of zeg dat je jaloers bent als andere meiden naar hem kijken. Ben je blij met hem? Zeg het ook! Zo vaak als het je maar te binnen schiet. Hij ‘weet’ het misschien wel, maar hoeft het nog niet te geloven. Let it show.
 
Maak samen een aanvalsplan
Heeft je vriend of vriendin problemen? Zet ze samen op een rijtje en bedenk oplossingen. Bijvoorbeeld hoe er wat extra geld op de bank kan komen. Veel meiden zijn onzeker over hun uiterlijk. Bedenk hoe je je vriendin mooier kunt laten uitkomen. Benadruk haar mooiste kanten met make-up en kleding. Probeer te lachen om je eigen schoonheidsfoutjes, zo ziet ze dat jij jezelf ook niet perfect vindt, maar wel accepteert.


Wat zijn jouw manieren om iemand een boost te geven?