Honing is heel goed voor onze gezondheid en dit is waarom

Sport & gezondheid door Jennifer

De meeste mensen gebruiken honing tegen de hoest. Heel slim, want honing helpt vaak wel. Al helpt het kennelijk tegen veel meer dingen dan alleen de hoest.

Honing is blijkbaar heel goed voor je gezondheid. Ren dus maar snel naar de winkel voor het gouden wondermiddeltje en wel hierom!

 

Lees ook: Dit is wat 30 minuten fietsen met je lichaam doet

Hoe goed is honing voor gezondheid?

Dat honing goed tegen de hoest is, wisten we dus al. Dat is zelfs meerdere keren onderzocht. Wat blijkt nu? Honing is over het algemeen goed voor je gezondheid. Nou ja, zolang je er niet allergisch voor bent natuurlijk. Een onderzoek van de Universiteit van Toronto laat zien dat vooral klaverhoning, robinia honing en rauwe honing goed zijn voor je gezondheid.

Zo verlaagt het onder meer je bloedsuikerspiegel, LDL-cholesterol (de slechte variant) en triglyceriden (vetten), waardoor je minder kans hebt op bijvoorbeeld een hartaanval, beroerte of diabetes. Daarnaast verhoogt het goedje juist je HDL-cholesterol (de goede variant). Dit is een hulpmiddel, dat het cholesterol opruimt in je bloed.

Is honing gezonder dan suiker?

Natuurlijk bevat honing zelf wel veel suiker. Al bestaat het uit meer dan dat. Honing bestaat uit een combinatie van zeldzame suikers, eiwitten en organische zuren, die veel voordelen hebben voor je gezondheid. Ook is honing eigenlijk iets gezonder dan normale suiker. Zo heb je minder honing nodig in een kop thee en wordt het alsnog net zo zoet als met suiker. Daarnaast stijgt je bloedsuikerspiegel sneller van suiker. Verder zit honing vol met antioxidanten, die ontstekingen in je lichaam helpen voorkomen.

Rauwe honing

Wel wordt aangeraden om rauwe honing te eten. Rauwe honing is nog iets beter voor je gezondheid, dan de honing die je meestal vindt in supermarkten. Rauwe honing bevat meer van de gezonde ingrediënten. Bij ‘normale’ honing worden deze namelijk verminderd door hoge temperaturen tijdens het maakproces.

Honing in je maaltijd

Als je overtuigd bent en daadwerkelijk meer honing wil eten, doe dit dan wel met mate. Voeg gewoon honing toe aan je dagelijkse maaltijden, maar vergeet ook zeker niet andere voedingsstoffen als eiwitten, gezonde vetten en vezels. Zorg voor een goede balans in je maaltijd. Voeg het bijvoorbeeld toe aan een schaaltje yoghurt met fruit en granola. Of gebruik eens honing als saladedressing in combinatie met extra vergine olijfolie.

Geen honing voor baby’s

Pas trouwens wel op als je honing aan baby’s wilt geven. Doe dit niet! Honing bevat namelijk wel bacteriesporen, die botulisme kunnen veroorzaken. Dat is een zeldzame, maar wel ernstige ziekte, die vooral voorkomt bij kinderen jonger dan één jaar.

Lees ook: Goed voor je lichaam én je huid: dit is waarom je biergistpillen wilt slikken