Dit is wat 30 minuten fietsen met je lichaam doet

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Wij Nederlanders staan erom bekend veel te fietsen. Waar mensen uit ons kikkerlandje inderdaad met een beetje regen gewoon op de fiets stappen, zullen velen anderen (uit andere landen) het ons niet nadoen. Toch fietst men - ja, ook mensen uit Nederland - tegenwoordig een stuk minder. Zonde, als je je bedenkt dat fietsen eigenlijk heel veel voordelen heeft. Dit zijn voordelen die met 30 minuten fietsen per dag al werken!

Fietsen, fietsen, fietsen

Of je nu in de stad woont, in een dorp of op het platteland, waarschijnlijk - als je er goed over nadenkt - gebruik jij je fiets veel vaker dan je denkt. Boodschappen doen, je kinderen of hond van het dagverblijf halen, naar pilatesles... er zijn een heleboel redenen waarom je de fiets pakt. Het is relatief snel, makkelijk en goed voor het milieu. Maar niet alleen het milieu haalt er zijn voordeel mee. Ook jouw lichaam is je dankbaar als je regelmatig de fiets pakt. En deze gezondheidsvoordelen beginnen al als je een half uurtje per dag op je stalen ros stapt.

Dit doet 30 minuten fietsen met je lichaam

Als je standaard per dag een half uurtje fietst heeft dat verschillende gezondheidsvoordelen. Logisch, want je bent elke dag dan sowieso een half uur in beweging en het gaat ook nog eens bijna vanzelf. Een van de voordelen van elke dag fietsen is natuurlijk de opbouw van een goede cardio. En uiteindelijk: hoe sneller je tempo, hoe fitter je wordt en hoe makkelijker het gaat. Voor cardio-opbouw hoef je dus écht niet een ingewikkelde sport te doen of jezelf elke keer martelen in de sportschool. Fietsen, it is.

Calorieën verbranden

Omdat fietsen an sich een gewone sport is, betekent het ook dat je veel calorieën verbrandt. Je beweegt je lichaam immers een half uur lang achter elkaar. Je zou door fietsen op een normaal tempo ook best kunnen afvallen, maar dan zit het 'm niet per se in het fietsen zelf. Volgens sportdiëtiste Leslie Bonci ligt het meer aan te veel eten achteraf, zo vertelt ze aan magazine Bicycling. Moraal van het verhaal, is dat afvallen en calorieën verbranden met een half uurtje fietsen kán, maar dan ligt het wel aan de levensstijl die je eromheen hebt.

Mentale opkikker

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij juist te weinig de fiets en bijna niet meer buiten komt met deze koude dagen. Begrijpelijk, maar voor je mentale gezondheid is het een minder leuk verhaal. Met fietsen als stok achter de deur kom je toch elke dag nog even buiten (ook al is het maar voor 30 minuten). Als je er goed over nadenkt is een half uur uit je dag helemaal niet zo lang en het kan je gesteldheid een flinke boost geven. Probeer anders eens in je werkpauze een rondje te fietsen, dan kun je daarna met frisse moed weer heerlijk aan de slag.

via GIPHY