Met deze tips kom je het snelst van je kriebelhoest af

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Wanneer je last hebt van een kriebelkeel - en daarmee ook een kriebelhoest - lijkt het bijna onmogelijk om er vanaf te komen. Heel het internet staat vol met allerlei ‘tips en tricks’ om deze hoest maar te laten verdwijnen, maar wat zijn de tips die nu écht werken? We hebben de do’s (en ook een aantal don’ts) voor je op een rijtje gezet.

Lees ook: Dit is wat 30 minuten fietsen met je lichaam doet

Met deze tips ben je zo van die kriebelhoest af

Je hebt net je longen er bijna uit gehoest of de volgende kuch voel je alweer aankomen. Kriebelhoest is vreselijk en het lijkt maar niet weg te gaan. Om je een handje te helpen hebben we de beste tips voor je gevonden om ein-de-lijk van die nare hoest af te komen. 

Door je neus ademen

Een kriebelhoest ontstaat én blijft vaak door een allergie, infectie of het hebben van een droge keel. Het laatste wat je wil is meer hoest opwekken, want meer hoesten is meer beschadiging in je keel is meer hoesten. Deze vicieuze cirkel lijkt bijna onbreekbaar. Om je keel dus wat rustiger te houden is het verstandiger om te proberen zoveel mogelijk door je neus te ademen. Minder praten kan ook helpen. ;)

Honey honey honey

De legende is waar: aan een theelepeltje honing zuigen kan een heel positief effect hebben op je kriebelhoest. Het werkt verzachtend en zorgt er daarmee ook voor dat je een minder droog gevoel hebt in je keel. Is zuigen aan een lepel met honing niet je favoriete bezigheid? Dan kun je ook proberen het te drinken met een kop afgekoelde thee. Niet een hete thee, want dan werkt de honing niet meer.

Thee drinken

Sowieso lijkt het cliché, maar thee drinken als je veel moet hoesten helpt echt. Kies je voor tijmthee dan ben je al helemaal binnen. Tijm zorgt voor bescherming van je slijmvliezen en bevat ook nog eens oliën die hoestprikkels tegengaan. Wat wil je nog meer? 

Gember

Ook gember klinkt wat cliché, maar we’re here for it. Gember is een paardenmiddeltje dat wonderen doet voor een kriebelhoest. Dit helpt namelijk bij het losmaken van slijmen in je lichaam - en laat dat nu net zijn wat we nodig hebben. Je maakt dit klaar door een paar plakjes af te snijden en deze in kokend water te laten trekken. 

Dit moet je dus juist niet doen bij een kriebelhoest

Deze dingen klinken je waarschijnlijk al bekend in de oren en eigenlijk is het allemaal ook heel erg logisch. De dont’s die je moet vermijden zijn: roken, je keel schrapen en zomaar gekke middeltjes kopen die eigenlijk niet werken. Spreekt allemaal wel voor zich zo, of niet? 

Lees ook: Aha! Hierom zouden we altijd in de wintertijd moeten leven