Veel hoesten tijdens slapen? 10 x zo slaap je weer als een roosje

Sport & gezondheid door Jennifer

Ziek zijn is nooit fijn, maar al helemaal niet wanneer je heel veel hoest. Het houdt mensen vaak ook wakker. Hoesten lijkt erger te worden tijdens de slaap. Wil je weer beter slapen ondanks je hoest? Check dan even deze tips, zodat jij (en je partner) weer heerlijk doorslapen!

Lees ook: Van deze 10 voorwerpen in huis kun je griep krijgen

1. Verhoog je hoofd tijdens het slapen

Verhoog allereerst je hoofd tijdens het slapen. Zo voorkom je dat slijm en snot omhoog komt en blijven de zuren in je maag. Leg hiervoor een paar kussens onder je hoofd en bovenrug. Het ligt in het begin waarschijnlijk niet heel lekker, maar je went er vast wel aan!

2. Slaap niet op je rug

Dit is geen slaaphouding, waar iedereen fan van is. Toch is het beter om op je buik te slapen. Zo zal je namelijk minder hoesten tijdens het slapen. Vind je op je buik slapen echt helemaal niets? Slaap dan in ieder geval niet op je rug. Hierdoor haal je namelijk minder goed adem en daardoor ga je dus hoesten.

3. Neem een hete douche of heet bad

Wat ook helpt tegen hoesten is een hete douche of heet bad. Neem dit even voor het slapengaan om onder meer slijm los te krijgen. Daarnaast worden je luchtwegen minder droog door een hete douche. Wees wel voorzichtig als je astma hebt. In dat geval kan een hete douche of heet bad de klachten verergeren!

4. Drink veel water

Normaal moet je al veel water drinken, maar als je hoest nog net iets meer. Zorg daarom dat je een flesje water naast je bed neerzet. Zo kun je gelijk je keel smeren, zodra je weer begint te hoesten tijdens het slapen.

5. Gebruik geen airco/ventilator

In de winter gebruik je sowieso geen airco of ventilator, maar misschien heb je eens griep tijdens de warme maanden. Hoest je dan ook veel? Gebruik dan even geen airco of ventilator. Het klinkt eigenlijk logisch, want uit deze apparaten komt koude lucht. En tja, van kou ga je juist sneller hoesten. Vooral als het de hele tijd in je gezicht blaast. Is het toch veel te warm? Zet de airco of ventilator dan in ieder geval niet recht voor je snuffert.

6. Koop een luchtbevochtiger

Dit is een wat duurdere tip tegen hoesten, maar het kan nooit kwaad. Al is een luchtbevochtiger vooral fijn voor mensen, die snel last hebben van hun luchtwegen. In dat geval is het een hele goede aankoop. De luchtbevochtiger houdt de lucht in je kamer namelijk licht vochtig. Door de stoom worden vervolgens je luchtwegen vrijgemaakt. Hierdoor hoest je gegarandeerd minder!

7. Houd je beddengoed schoon

Deze tip is vooral slim, als je snel last hebt van huisstofmijt. Dit nestelt zich namelijk makkelijk in je beddengoed. Als je hier gevoelig voor bent, moet je dus vaker je beddengoed verschonen. Het liefst eigenlijk één keer per week. Zo hoest je een stuk minder.

8. Adem door je neus

Het is niet makkelijk, want vaak ademen we door onze mond. Toch is het slim om door je neus te ademen, wanneer je veel aan het hoesten bent. Zo verminder je de druk op je keel en hoest je dus minder. Heb je moeite met ademen door je neus? Gebruik dan eventueel een neusspreider.

9. Een lepeltje honing

Dat honing met thee goed is tegen hoesten, wisten we wel. Al kun je ook gewoon alleen een lepeltje honing nemen voor het slapengaan. Dit is een slimme trick om hoesten tijdens het slapen te voorkomen. Honing heeft namelijk een antibacteriële werking en verzacht het slijmvlies in je keel. Ben je niet zo van de honing? Mix het dan met wat water en eventueel met nog wat citroen erdoorheen.

10. Even gorgelen voor slapengaan

Tot slot moet je ook altijd even gorgelen voor het slapengaan. Doe dit trouwens met zout water, zodat het slijm in je keel loskomt. Meng hiervoor een theelepel zout met warm water en zorg dat het helemaal oplost. Gorgel nu ongeveer 15 seconden en spuug het daarna uit. Spoel je mond achteraf nog even met schoon water.

Lees ook: Met deze tips kom je het snelst van je kriebelhoest af