Dit kun je doen als je ziek bent

Lichaam door Anniek
Misschien slaap jij het liefst de hele dag of lig je alleen maar onder een deken naar Dora te kijken. Als je ziek bent heb je nergens zin in, maar toch hebben we 15 dingen op een rijtje gezet die je kunt doen als je gestrekt ligt.
 
1. Bouw een fort
Dit is stap één als je ziek bent en zeer belangrijk. Je moet bepalen waar je de hele dag gaat doorbrengen. Dus installeer je met dekens en kussens op de bank, in bed of aan de keukentafel en zak lekker onderuit. Zorg ook dat je de afstandsbediening, je laptop en oplader, je telefoon, wat te eten en te drinken en tissues bij de hand hebt. Op die manier hoef je alleen maar op te staan als je naar het toilet moet. Zo kom jij je dag wel door!
 
 
2. Slapen
Als je echt heel ziek bent, heb je natuurlijk helemaal nergens zin in. Zorg er dan voor dat je genoeg slaap krijgt, dit is belangrijk voor je herstel. Gewoon lekker op de bank of in bed liggen doet vaak ook al wonderen voor je gezondheid, dus neem het er lekker van. 
 
3. Series kijken
Ah, wat is er nou lekkerder dan Netflix opstarten en de nieuwste afleveringen van je favoriete series kijken? Als je ziek bent, heb je hier alle tijd voor. Bovendien kun je nu eindelijk beginnen aan die ene serie waar je al veel over hebt gehoord, maar waar je nog geen tijd voor hebt gehad om te kijken.  
 
4. Films kijken
Dit is eenzelfde concept als series kijken. Eindelijk heb je tijd om die ene film te bekijken, dus zak lekker onderuit en kijken maar!
 
5. Boeken lezen
Misschien heb je geen zin in herrie om je heen of een bewegend beeld voor je ogen. Kies dan voor het lezen van een boek! Je kunt op je eigen tempo lezen en het is heerlijk ontspannend. Bovendien kun je het boek altijd wegleggen als je tussendoor een dutje wil doen. Ideaal!
 
 
6. Audioboeken luisteren
Dit is dé oplossing als je te moe bent om iets te lezen of te kijken, maar niet wilt sterven van verveling. Van de meeste boeken bestaat er tegenwoordig een audioboek, dus zet je favoriet aan en ontspan je.
 
7. Klusjes die je hebt uitgesteld 
Misschien iets minder leuk om te doen, maar wel een nuttige manier om die lange dag op te vullen. We raden dit echter niet aan als je met 40 graden koorts op bed ligt, dat komt je herstel waarschijnlijk niet ten goede. Maar als jij je 80 procent voelt in plaats van 100 procent kun je prima wat klusjes in en rondom je huis doen. Ga bijvoorbeeld een beetje opruimen, werk je administratie bij of beantwoord je mail. Dit zijn allemaal dingen waar je anders niet genoeg tijd voor hebt, maar nu dus wel!
 
8. Pamper jezelf
Misschien heb je wel helemaal geen behoefte aan boeken, films of het internet. Ga dan voor een heerlijk ontspannende pampersessie. Doe een maskertje op, lak je nagels en scheer je benen. Je zult zien dat je je na een douche sowieso al tien keer beter voelt en dat wordt alleen nog maar beter als je jezelf ook nog eens in de watten legt. 
 
9. YouTube-filmpjes kijken
Dit is ook altijd een aanrader als je ziek bent, want leuke filmpjes kunnen een flinke glimlach op je gezicht toveren. Enkele YouTubers die je door je lange dag heen kunnen slepen zijn:
 
 

 
10. GeoGuessr
Verslavend, dat is wat dit online spel dat gebruik maakt van Google StreetView is! Je wordt ergens in de wereld gedropt en moet er vervolgens achter zien te komen waar je bent. Je kunt het in je eentje spelen of tegen iemand anders. Dan moet jij dus de eerste zijn die erachter komt waar jullie zijn. Wij waarschuwen je alvast: het is moeilijker dan het lijkt om je exacte locatie te achterhalen. Grappig is het wel en het helpt je zeker om door je dag heen te komen.
 
11. Leer iets nieuws
"Je ne parle pas français." Nu dus wel, want als je ziek bent, heb je toch niets beters te doen. Begin aan een cursus Frans, Spaans of Italiaans. Of leer breien of hoe de opwarming van de aarde in z'n werk gaat. Je bent nooit te oud om iets te leren, dus ga ervoor!
 
12. Online shoppen
Tja, we blijven nou eenmaal vrouwen, hè? Surf naar je favoriete websites en ga lekker door de nieuwste collecties neuzen. Gooi alles dat je wilt hebben in je winkelmandje en verwen jezelf. Je verdient het. 
 
13. Chatroulette
Het is even duimen dat je geen rare (naakte) mensen tegenkomt, maar er zijn ook zat normale mensen met wie je op Chatroulette kunt praten. Deze website verbindt je met mensen van over de hele wereld en dat kan hilarische gesprekken opleveren. Een alternatief is de website Omegle, waar ook nog wel eens celebrities worden gespot. Goed opletten dus!
 
 
14. Schrijf een brief aan jezelf
Ja, we weten dat er nog maar weinig mensen echt brieven schrijven, maar het kan hartstikke leuk zijn om weer eens met een pen in je hand te zitten. Schrijf een brief aan jezelf die je pas over tien of twintig jaar mag openen. Noteer wat je aan het doen bent of hoe je leven er nu uitziet. Of geef jezelf advies en kijk over een aantal jaar of je dit ook daadwerkelijk hebt opgevolgd. Leuk om te schrijven én om straks terug te lezen!
 
15. DIY
Ga knutselen! Maak bijvoorbeeld een shirtje uit een legging of tover je oude shirts om met deze simpele trucjes. Er is niets zo leuk als een middagje rommelen, knippen en plakken terwijl je lichaam tegen het griepvirus vecht. 
 
Wat doe jij als je ziek bent?