Ziek in bed? Dit is wat je wel moet eten (en wat juist niet)

Sport & gezondheid door Jennifer

Na de zomer komt de ‘R’ weer in de maand. Dit is hét teken dat veel mensen weer ziek worden. Oh no! Misschien krijg je amper iets door je keel, wanneer je ziek in bed ligt. Toch moet je ook dan iets eten. Maar wat? Dit is wat je juist wel en niet moet eten als je ziek bent.

Lees ook: Geldige redenen om je ziek te melden bij je baas

Tips voor eten als je ziek bent #1 - Verkoudheid/Griep

Snotter je continu en nies je de hele dag? Een verkoudheid en griepje komen het vaakst voor en vooral in de koudere maanden. Heel irritant, maar de griep en verkoudheid wordt nóg vervelender door verkeerd te eten.

Dit moet je NIET eten bij een verkoudheid/griep:

  • Spinazie: Spinazie is geen goed idee bij een verkoudheid of griep. De spinazie triggert een bepaalde cel, waardoor histamine vrijkomt. Dit verergert vervolgens juist de verkoudheid of griep. Oeps! Hetzelfde gebeurt trouwens ook bij aardbeien, tomaten en citrusvruchten.
  • Noten: Misschien at je normaal juist noten bij ziekte. Vermijd ze toch liever aan het begin van een verkoudheid of griep. In noten zitten veel (onverzadigde) vetten, waardoor het je lichaam meer moeite kost om te verteren. Hierdoor verliest je lichaam energie. En die energie heeft het lichaam juist nodig om te vechten tegen de infectie.
  • Broccoli: Broccoli heeft een irriterende werking op je maagdarmkanaal. Het is geen makkelijk te verteren voedsel, waardoor je lichaam ook nu te veel nodige energie verliest.

Dit moet je WÉL eten bij een verkoudheid/griep:

  • Rode peper: Niet alleen zit rode peper vol vitamine C, ook helpen bepaalde ingrediënten tegen verspreiding van het virus. Daarnaast werkt rode peper ook rustgevend voor je infectie, dus dat maakt het heel goed voedsel voor als je grieperig of verkouden bent!
  • Champignons: De champignons creëren kleine eiwitten (cytokinen) in je lichaam, die meevechten tegen een infectie.
  • Kippensoep/bouillon: De kans is groot dat je dit vaak eet bij een verkoudheid of griep. Lekker bezig! Kippensoep of bouillon is zeker goed voedsel bij ziekte. Vooral aan het begin van een verkoudheid of griep is kippensoep of bouillon een slim idee. Het werkt namelijk ontstekingsremmend en houdt de ziekte dus tegen.

Tips voor eten als je ziek bent #2 - Hoofdpijn

Misschien dacht je dat alleen slaap en een paracetamol helpen tegen hoofdpijn. Nou, blijkbaar bestaat er ook eten dat een goede werking heeft hoofdpijn. Al kun je bepaald voedsel beter even laten liggen.

Dit moet je NIET eten bij hoofdpijn:

  • Oude kaas: Hoe ouder kaas wordt, hoe meer histamine er ontstaat in het product. En inmiddels weet je dat dit niet samengaat met een infectie. Door histamine worden bloedvaten in de hersenen mogelijk juist wijder, waardoor de hoofdpijn erger wordt. Ouch.
  • Gefermenteerd eten: Het meest bekende gefermenteerde eten zijn bijvoorbeeld augurken en zuurkool. Dit kun je dus beter niet eten wanneer je hoofdpijn hebt. Hierin zit tyramine en dat veroorzaakt juist hoofdpijn.

Dit moet je WÉL eten bij hoofdpijn:

  • Komkommers: Heb je hoofdpijn? Ga dan lekker aan de komkommer! Water is sowieso een heel goed idee en in komkommer zit veel water. Daarom is ook watermeloen goed eten tegen hoofdpijn.
  • Magere eiwitten: Wanneer je hoofdpijn hebt, kun je beter voor mager vlees gaan. In mager vlees zitten vitamines die meer energie geven. Dat helpt vervolgens tegen een hoofdpijn of migraine.

Tips voor eten als je ziek bent #3 - Keelpijn

Meestal gaat keelpijn gepaard met verkoudheid. Fijn is het in ieder geval niet en het liefst kom je er zo snel mogelijk vanaf. Het helpt als je bepaald eten even overslaat.

Dit moet je NIET eten bij keelpijn:

  • Citrusvruchten: In citrusvruchten zit wel vitamine C en kalium en dat is goed voor je zieke lichaam. Al kan de zuurgraad bij sinaasappels en grapefruit je keel ook irriteren. Niet fijn als je al keelpijn hebt.
  • Rauwe groenten: Ook rauwe groenten wekken irritatie op in je keel. Dat komt doordat je veel moet kauwen om het te eten. Even van de snackworteltjes afblijven, dus!

Dit moet je WÉL eten bij keelpijn:

  • Eieren: Daarentegen kun je wel eieren eten bij keelpijn. Je slikt het niet alleen makkelijk weg, ook zit het vol met gezonde vitaminen. De eieren laten je keelpijn zien wie de baas is.
  • Honing: Natuurlijk kan ook honing niet ontbreken! Wie drinkt er nou geen kop thee met honing, bij beginnende keelpijn? Het helpt bij je gevecht tegen de bacteriën in je keel.

Tips voor eten als je ziek bent #4 - Buikkrampen/diarree

De meest vervelende ziekte is toch wel diarree. Je komt met moeite buiten. Want tja, het toilet moet wel vlakbij zijn. Als je even let op wat je eet, dan kom je hopelijk snel van je buikkrampen af.

Dit moet je NIET eten bij buikkrampen/diarree:

  • Bonen: Dat je geen bonen moet eten bij diarree, wist je waarschijnlijk wel. Niet alleen komt het daardoor juist op, ook laat je veel sneller scheten. En in combinatie met diarree wil je dat niet. Ook bruine rijst, granola en volkoren pasta kun je beter vermijden.
  • Melkproducten: Vermijd daarnaast ook alle melkproducten, als je last hebt van diarree of buikkrampen. Je wilt natuurlijk van je opgeblazen gevoel en buikpijn af. Alleen maken de melkproducten het juist erger.

Dit moet je WÉL eten bij buikkrampen/diarree:

  • Havermout: Even terug naar de kindertijd, want goed voedsel tegen diarree is allereerst havermout. Niet alleen zitten in havermout bacteriën die vechten tegen de infectie, ook wordt de ontlasting steviger dankzij de havermout.
  • Witte rijst: Bruine rijst sla je liever over bij diarree, maar witte rijst kan zeker geen kwaad. Net als havermout geeft witte rijst je spijsverteringskanaal een adempauze. Het zit vol zetmeel, maar heeft weinig vezels. Daardoor is het perfect om je ontlasting te verharden.
  • Bananen: Dan komen we tot slot bij de bananen, die je mogelijk al at bij diarreeklachten. Een tip is om bananen te eten die een beetje groen zijn. Niet-rijpe bananen stimuleren de groei van goede bacteriën in je darmen.

Lees ook: Waarom je juist ziek wordt als je op vakantie gaan