Geldige redenen om je ziek te melden bij je baas

Werk & studie door Fadak

Van die dagen dat je geen zin hebt om naar werk te gaan? Herkenbaar. Of het nou een geldige reden is of niet, soms heb je dat gewoon. Maar het moment dat je een telefoontje moet plegen naar je baas om je ziek te melden, we hate it. 
 
Zodra je het telefoonnummer van je baas intoetst, kun je het al als zenuwslopend ervaren. Ook al voel jij je op dat moment echt niet goed, ze zullen je hoe dan ook toch niet geloven. En als je doet alsof, moet je ervoor zorgen dat je al je acteerkunsten inzet om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. 

 
Nu is er een onderzoek gedaan naar wat de meest geloofwaardige redenen zijn om je af te melden voor het werk. De griep staat dus bovenaan de lijst van de top 10. Een verkoudheidje daarentegen is een stuk minder geloofwaardig. Houd dit dus goed in de gaten voor de eerst volgende keer dat je van plan bent om een dagje werk te skippen. 

Wel of niet geloofwaardig?
Rugpijn en klachten na een ongeval werden ook als geldige redenen gezien om een dag vrij te nemen. Mentale problemen en depressie stonden erg laag in de lijst. Uit het onderzoek is zelfs gebleken dat de helft van de werknemers zich niet ziek durft te melden in gevallen van stress, depressie en andere mentale problemen. Alleen als het gaat om fysieke klachten zoals een verkoudheid, dan vindt meer dan 80% het geen probleem om zich af te melden. 
 
Het is zelfs zo dat 8% van de ondervraagde bazen geen enkel excuus goed vindt om je ziek te melden. Wees dus maar heel blij als je niet voor zo een baas werkt! 
 
Volgens de ondervraagde bazen zijn dit de 10 meest geldige redenen om je ziek te melden: 
 
1. Griep
2. Rug pijn
3. Klachten na een ongeval 
4. Stress 
5. Niet noodzakelijke operatie
6. Depressie 
7. Angst 
8. Verkoudheid 
9. Migraine
10. Geen van de bovengenoemde redenen 
 

 
Het gaat voornamelijk om werknemers van kleine- en middelgrote bedrijven die het idee hebben dat bazen ze niet geloven op het moment dat zij zich ziek willen melden. 
 
Meld jij je vaak ziek?