Ga jij op werkvakantie? 5 x tips om het beste uit je workation te halen

Werk & studie door Elsemieke

Je laptop openklappen waar dan ook ter wereld: living the dream, right? Wanneer je freelancer bent, of een hele flexibele baas hebt, is het mogelijk. Als heuse ‘digital nomad’ kan je werken waar je maar wil. We hebben tips voor je om het beste uit je workation te halen.  

5 x tips voor de ideale workations

First things first: wat is een workation? Als je een baan hebt die je online kunt uitvoeren, kan je werken waar je maar wil: zolang je een laptop en internetverbinding hebt. Zo zijn workations ideaal, maar ook wanneer je in loondienst bent kunnen werkvakanties gewoon. Zolang je maar op afstand kunt werken. Je werkt bijvoorbeeld in de ochtend, om in de middag de stad of het strand te ontdekken. We geven je 5 tips om het maximale uit je workation te halen. Komt ‘ie!

1.  Zorg voor steady internet

Je klapt je laptop open, nipt van je drankje en dan: het verbindingswieltje blijft draaien. Shit! Als je denkt dat ze overal tegenwoordig goed internet hebben: girl you wrong. Aan een hagelwit strand, bovenop een berg of ergens in een afgelegen AirBnb is de wifi meestal slecht. Om over 5G nog maar te zwijgen… Check dus vooraf áltijd hoe de wifi is.

2. Omring je met gelijkgestemden

Niets is zo pijnlijk als eenzaam zijn op een tropische plek. Zeker wanneer je voor wat langere tijd op workation gaat, is het fijn om mensen om je heen te hebben waarmee je leuke dingen kunt doen na werk. Er zijn speciale Facebookgroepen met gelijkgestemden. Zoek op ‘digital nomads’ met de plaats van bestemming erbij. De groep Dutch Digital Nomads zit vol met online werkers die graag op reis gaan. Plaats een berichtje met de vraag of iemand leuke hotspots heeft of zin heeft in een drankje. Easy does it!

3. Zorg voor een fijne werkplek

Er is niets zo funest voor je concentratie als een zere rug. Vergeet ook een stopcontact in de buurt niet. Ben je op workation, boek dan een AirBnb met een bureau en een comfortabele stoel. Je kan er ook voor kiezen om tijdens office hours in een café te gaan zitten.

4. Kom tijdens pauzes los van je schermpjes

Het is heel verleidelijk om tijdens je break even een Netflix-aflevering te kijken of om op het strand je Instagram Stories bij te werken, maar slim is het niet. Je onderbewustzijn heeft tijd nodig om alles te verwerken en nieuwe verbanden te kunnen leggen. Daar zal je alleen maar profijt van hebben als je weer aan de slag gaat.

5. Vergeet niet om ook te ontspannen

Natuurlijk: een workation is niet hetzelfde als een vakantie, maar houdt wel je work-life balance in de gaten. Het is niet de bedoeling dat je alleen maar aan het luieren bent, maar non-stop aan het werk zijn is ook niet goed. De meeste mensen beginnen op een workation vroeg met werken, om zo in de middag nog wat zon mee te kunnen pikken. Hoe je jouw dag ook indeelt: maak tijd vrij voor ontspanning. Zo haal je het beste uit je workation!