Zo slecht is een kantoorbaan nou echt

Werk & studie door Chloe

In Nederland zitten veel van ons dagelijks achter ons bureau. Of je nou vanuit huis werkt of op kantoor, een kantoorbaan is vooral heel veel zitten. Hoewel we het allemaal vrij normaal vinden om van 9 tot 5 naar ons scherm te staren, is dit natuurlijk niet bepaald gezond. Wij zochten uit hoe slecht een kantoorbaan nou echt is.

Veel zitten

Wanneer je kantoorbaan hebt, dan zal je waarschijnlijk het grootste deel van je dag zittend doorbrengen. Gemiddeld zitten we in Nederland zo’n negen uur per dag. Niet alleen op ons werk, maar ook erna als we lekker op de bank ploffen. Dat terwijl meer dan drie uur zitten al invloed heeft op je gezondheid. Volgens hoogleraar cardiovasculaire fysiologie werken na drie uur zitten je bloedvaten minder goed, wordt je suikerregulatie slechter en neemt de doorbloeding naar de hersenen af. 

Meer kans op ziektes

Veel zitten heeft dus veel invloed op je lichaam. Het kan zelfs de kans op ziektes vergroten. Denk aan diabetes, obesitas, kanker en hartkwalen. Al deze kwaaltjes kunnen er zelfs voor zorgen dat je eerder overlijdt dan mensen die niet zo veel zitten. Wil je dit voorkomen? Zorg er dan voor dat je ieder uur even twee minuten beweegt. Al is het maar om even koffie te halen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je zo 33% minder kans hebt om drie jaar eerder te overlijden. 

Computerogen

We weten allemaal wel dat de hele dag naar een scherm kijken ook niet bepaald goed voor je is. Zo is de kans groot dat je regelmatig last hebt van droge of geïrriteerde ogen. Nou is dat nog niet zo erg, maar het kan ook vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen opleveren.

Wat kan je zelf doen?

Zoals we eerder al zeiden helpt het dus sowieso om ieder uur even te gaan staan. Een korte wandeling naar het koffiezetapparaat of even naar het toilet is al genoeg. En heb je pauze? Probeer dan een stukje te wandelen in plaats van te zitten. Verder kan je de 20-20-6 regel toepassen tegen computerogen. Dat betekent dat je na iedere 20 minuten op je beeldscherm kijken, 20 seconden naar iets kijkt op minimaal 6 meter afstand. En werk je vanuit huis? Kijk dan eens naar een bureau waar je ook aan kunt staan. Deze bureaus kan je zo instellen dat je kan zitten en staan.