Last van faalangst? Zo ga je ermee om

Werk & studie door Maya Luz

Presentaties geven, toetsen maken, sollicitaties: allemaal momenten die bij sommigen faalangst veroozaken. De angst voor wat er allemaal fout kan gaan, gooit dan roet in het eten. Deze stress is erg vervelend om te ervaren, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om de angst te verminderen. Dit zijn de beste manieren om met faalangst om te gaan.

Lees ook: Ken jij iemand die last heeft van anxiety? Zeg deze vijf dingen dan niet

Wees goed voorbereid

Faalangst kan voortkomen uit de angst dat je niet goed genoeg voorbereid bent. Ken je alle tentamenstof wel echt? Of weet je wel echt wat je wil gaan zeggen tijdens je presentatie of gesprek? Om deze faalangst voor te zijn, is het verstandig om wat extra tijd te steken in je voorbereiding. Oefen zo veel mogelijk. Zorg ervoor dat je zelfverzekerd bent over je eigen kennis. Dan heeft je faalangst geen been om op te staan!

Focus op wat er goed kan gaan, niet op wat er fout kan gaan

Een andere reden voor faalangst is het bang zijn voor alles wat er fout kan gaan. Wat nou als je het antwoord op een vraag echt niet weet, of als je stottert? Probeer je op dit soort momenten te focussen op wat er wel goed kan gaan. Als je die ene vraag fout hebt, zijn er genoeg anderen die je wel goed hebt, want je hebt goed geleerd. En die ene keer stotteren? Die wordt makkelijk overschaduwd door alle goede punten die je hebt gemaakt en je goed verzorgde presentatie.

Vermijd gedachten die ervoor zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen

Dit klinkt misschien ontzettend moeilijk, maar probeer uit een mindset te blijven waarin je aan jezelf gaat twijfelen. Dit kun je doen door middel van ademhalingsoefeningen of door afleiding te zoeken. Zorg ervoor dat je brein iets anders heeft om aan te denken totdat het tijd is om je te gaan concentreren op je spannende toets of presentatie. Dit kun je doen door een boek mee te nemen voor in de trein, mee te schreeuwen met je favoriete album in de auto of door een interessante podcast te luisteren. 

Beweeg!

Soms is even lekker bewegen de manier om de stress van je af te schudden. Ga voordat je moet beginnen, even een rondje lopen, spring even een paar keer op en neer of schud even goed met je armen en benen. De anxiety is niet welkom! 

Vermijd cafeïne en suiker

Tot slot kun je ook door middel van je voeding je faalangst verminderen. Vermijd ten eerste alles waar je erg druk van kan worden, want hier wordt je angst ook actiever door. Denk hierbij dus aan suiker en cafeïne. Vervang je kop koffie in de ochtend dus even door thee. Eet daarnaast ook een vullende maaltijd voordat je moet presteren. Zo heb je genoeg energie en krijg je halverwege geen honger.

Lees ook: Het ultieme beroepsadvies voor jouw sterrenbeeld