Ken jij iemand die last heeft van anxiety? Zeg deze vijf dingen dan niet

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Anxiety hebben is niet per se een pretje. Je kunt je er angstig door voelen, aan jezelf gaan twijfelen en ongemak ervaren in verschillende soorten situaties. En alhoewel mensen het vaak niet verkeerd bedoelen, zijn veel opmerkingen over anxiety niet altijd even leuk om te horen. Dit zijn 5 dingen om niet te zeggen tegen iemand die last heeft van anxiety.

Lees ook: 5 alarmsignalen dat je op de rand van een burn-out bent

"Doe gewoon even rustig"

Als je last hebt van angstige gevoelens, kun je weleens een beetje paniekerig worden. Je raakt gestrest en gaat misschien ook je anxiety uiten door met je handen of benen te gaan bewegen. Je zit aan je haar of trilt bijvoorbeeld met je been. Voor sommige mensen is het moeilijk om zich te verplaatsen in de persoon die de angstige gevoelens ervaart. Gewoon even rustig doen, klinkt voor hen als een logische manier om ermee om te gaan. Maar deze opmerking is totaal niet nuttig. Als je last hebt van anxiety, kun je er niet zomaar even iets aan doen helaas. Gewoon even rustig doen? Tja, was het maar zo makkelijk.

"Je maakt van een mug een olifant"

Bij het hebben van anxiety komt kijken dat je soms angstig of gestrest raakt in situaties die voor andere mensen doodnormaal zijn. Denk hierbij aan een presentatie geven, personeel om hulp vragen in een winkel, bellen of in een groot gezelschap zijn. Voor iemand met anxiety voelen deze dingen soms best zwaar en zijn het enorme obstakels. Dit terwijl het voor andere mensen simpele dingen zijn die ze dagelijks zonder problemen doen. Het probleem lijkt dan ook al snel heel klein. Maar eigenlijk is er hier sprake van meten met twee maten. Voor jou is het misschien een mug, maar voor de ander was het altijd al een olifant.

"Het zit tussen je oren"

Anxiety zit inderdaad tussen je oren, als je er technisch over nadenkt. Maar hetzelfde geldt voor iedere andere mentale ziekte of stoornis. Een angststoornis valt hier ook gewoon onder. Maar door je hiervan bewust te zijn, gaat het probleem niet weg. Het gaat hier niet om een gevoel dat je aan en uit kan zetten. Een angststoornis is bij veel mensen iets waar ze niet zomaar vanaf komen. Tenminste niet zonder hulp van een professional. 

"Je moet niet zo veel piekeren" 

Piekeren is een van de dingen waar mensen met anxiety redelijk vaak last van hebben. Je maakt jezelf dan bijvoorbeeld helemaal gek door constant te blijven nadenken over die ene opmerking die er niet lekker uitkwam. Deze gedachtes zijn echt extreem vermoeiend om te hebben en kunnen ook veel impact hebben op je houding naar jezelf en anderen. Voor iemand die dit niet heeft is het misschien simpel om te zeggen dat je dit gewoon niet moet doen. Denk er gewoon niet zo veel over na! Laat het los! Helaas staat je brein dit niet zo snel toe als je last hebt van anxiety. Dus nogmaals: tja, was het maar zo makkelijk.

"Haal gewoon adem" 

Iemand met anxiety krijgt ook weleens te maken met een paniekaanval. De een heeft dit vaker dan de ander. Ook ziet een paniekaanval er niet bij iedereen hetzelfde uit. Een beeld dat veel mensen erbij hebben is dat je gaat hyperventileren. Alhoewel dit niet altijd het geval is, denkt men nog weleens dat rustig ademhalen een one size fits all oplossing is voor een paniekaanval. Wanneer je iemand kent die anxiety heeft die ook last heeft van aanvallen, is het beter om aan die persoon te vragen hoe je ze kunt helpen in zo'n situatie. Hiermee kun je daadwerkelijk iemand door zo'n vervelend moment heen helpen.

Lees ook: 5 tekenen dat je ’s nachts met je tanden knarst (en zo stop je ermee)