5 tekenen dat je ’s nachts met je tanden knarst (en zo stop je ermee)

Sport & gezondheid door Jennifer

Dat tandenknarsen niet goed voor je is, weet je misschien wel. Het maakt je gebit nou niet bepaald beter. Waarschijnlijk doe je het dan ook zo min mogelijk. Al doen sommige mensen het ’s nachts helaas toch onbewust. Gelukkig kun je wel herkennen, dat je in de nachtelijke uurtjes met je tanden hebt geknarst.

Lees ook: Blaasjes in je mond? Dit kan de oorzaak zijn

1. Je hebt de volgende ochtend hoofdpijn

Een logisch gevolg van tandenknarsen in de nacht is wakker worden met hoofdpijn. Er zat natuurlijk de hele nacht druk op je mond en kaken. Hoofdpijn kan wel door verschillende dingen komen. Al voel je hoofdpijn door tandenknarsen meestal rond je slapen en richting de oren. Ouch.

2. Je voelt pijn in je kaak

Naast hoofdpijn word je ook wakker met pijn in je kaak na tandenknarsen. Of course, want je kaak was de hele nacht aan het werk. Kaakpijn is niet iets standaards, dus je alarmbellen moeten direct afgaan. De kaakpijn is vooral erg in de ochtend en kan een paar minuten tot een paar uur duren.

3. Je hebt pijn aan je tanden

Na het tandenknarsen in de nacht heb je natuurlijk ook pijn aan je tanden. Je tanden voelen daarna beurs. Dit is waarschijnlijk het meest duidelijke teken van tandenknarsen. Al is het sowieso goed om dan naar de tandarts te gaan. Pijn aan je tanden is nooit fijn, vooral als het vaker gebeurt.

4. Je ziet een verschuiving van je tanden

Wanneer iemand continu ’s nachts met de tanden knarst, leidt dat op een gegeven moment tot een verschuiving van je tanden. Je ziet bijvoorbeeld slijtage bij je tandkroon (het zichtbare deel van de tand), waarbij het lijkt alsof je tand een beetje is afgebroken. Of mogelijk staan je tanden ineens meer naar voren of achter.

5. Je tanden zijn gevoelig voor koud en warm

Door de verschuiving van je tanden worden ze gevoelig voor koud en warm eten en drinken. Dat ligt aan de slijtage van je tanden. Hierdoor komt eten en drinken makkelijker bij de zenuwen van je tanden.

Stoppen met tandenknarsen: hoe?

Als je echt last hebt van tandenknarsen, dan wil je hier het liefst zo snel mogelijk mee stoppen. Vooral wanneer je echt lichamelijke klachten krijgt door het tandenknarsen. Allereerst kun je direct een bitje dragen in de nacht. Ga ook zeker even langs je huisarts of tandarts. Bespreek daarmee je klachten voor een extra goed advies. Mogelijk kun je bij de (kaak)fysiotherapeut oefeningen doen, die zorgen dat je kaak minder gespannen is.

Lees ook: What the hell! Blijkbaar kan de tandarts het zien als jij een blowjob hebt gegeven