Blaasjes in je mond? Dit kan de oorzaak zijn

Sport & gezondheid door Chloe

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met een blaasje in onze mond. Deze kunnen soms behoorlijk veel pijn doen en zijn dus erg vervelend. Maar hoe ontstaan ze en waarom krijg je er last van? De redactie van Ze.nl zocht het voor je uit en natuurlijk hebben we ook tips zodat je er zo snel mogelijk van afkomt.

Blaasjes in je mond

Blaasjes staan ook wel bekend als aften. Bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Vaak ontstaan ze aan de binnenkant van je lippen of wangen, maar ze komen ook regelmatig voor onder de tong. Pijn in je mond kan erg vervelend zijn, omdat eten en drinken zo niet bepaald een pretje is. Je herkent blaasjes aan kleine bultjes die wittig van kleur zijn. Ze zijn erg klein, maar kunnen behoorlijk veel pijn doen.

De oorzaak van blaasjes in de mond

Een blaasje ontstaat doordat de beschermende laag van het mondslijmvlies beschadigt. Hierdoor komen de zenuwen bloot te liggen en dit zorgt dan ook voor die vervelende pijn. Het is niet met zekerheid te zeggen waar aften door ontstaan, maar er zijn wel meerdere oorzaken mogelijk. Vaak heeft het te maken met het feit dat je wat minder fit bent. Denk aan slaaptekort, stress, een vitaminetekort of verminderde weerstand. Ook kunnen blaasjes ontstaan wanneer je een wondje in je mond hebt of wanneer er een verandering in je hormonen plaatsvindt. Heb vaker last van blaasjes in je mond? Houd dan eens in de gaten wanneer ze ontstaan. Ben je bijvoorbeeld ongesteld of heb je een griepje te pakken?

Kan je blaasjes in je mond voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, maar kan dat eigenlijk wel? Dat hangt nogal van de oorzaak van het probleem af, maar je kan de kans op aften wel flink verminderen. Een goede mondhygiëne is bijvoorbeeld erg belangrijk. Goed poetsen en flossen en daarnaast natuurlijk niet roken en snoepen. Doe je dit wel dan heb je meer bacteriën in je mond en is de kans op blaasjes dus ook groter. Ook is het goed om even je tandpasta te checken. Het schuimmiddel sodium dodecyl sulphate (SDS) zou namelijk ook niet goed zijn. Kies daarom voor een tandpasta met een milder schuimmiddel. Deze kunnen namelijk wel helpen blaasjes te voorkomen.

Herstel

Meestal verdwijnen blaasjes vanzelf weer na ongeveer een week. Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om het herstel te versnellen. Vermijd bijvoorbeeld zuur voedsel zoals citrusvruchten en zorg voor een goede mondhygiëne. Heb je erg veel last van de blaasjes? Dan kan je even langs de apotheek. Hier hebben ze verschillende middeltjes tegen aften. Het zal er niet voor zorgen dat ze verdwijnen, maar kan wel de pijn flink verzachten.