Stress-eten: met deze trucjes wordt het verleden tijd

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Ook zo'n last van een onstilbare honger? Na iets zouts eet je graag iets zoets en andersom. Je maag lijkt maar niet tevreden te zijn met het eten dat je haar geeft en het lijkt alsof je voor altijd trek blijft hebben. Maar hoe komt dit eigenlijk? En nog belangrijker: hoe stop je ermee? Grote kans dat je een stress-eter bent, maar met déze slimme trucjes is dat zo verleden tijd. 

Lees ook: 5 leugens die dieetcultuur ons liet geloven over afvallen om nooit meer in te trappen

Wat is stress-eten?

Om te stoppen met stress-eten is het slim om eerst te weten waarom je nu eigenlijk meer gaat eten als je gestresst bent. First things first, is het belangrijk om te weten dát je stress-eet. Je ervan bewust zijn is altijd een goede eerste stap. Het is namelijk zo, dat als je langdurig stress hebt, je lichaam het hormoon cortisol laat vrijkomen. Bij stress verlies je veel energie en zorgen de kleinste dingen al voor de grootste moeite. Cortisol compenseert dit energieverlies met iets anders: een ontzettende hongergevoel. 

Niet alleen kun je aankomen door het meer eten tijdens stressperiodes, ook zorgt cortisol voor een vertraagde spijsvertering, waardoor suikers en vetten opgeslagen worden... Minder stress is dus minder cortisol, maar hoe werk je hier dan aan? Meer eten is niet per se slecht, maar meer ongezonde dingen eten is dan weer niet het beste plan. En eerlijk is eerlijk: je grijpt met een hongergevoel toch eerder naar die zak chips dan naar een appel, toch? 

Al met al is stress-eten iets waarmee je wil stoppen. En met déze trucjes is dat ook zo gepiept. 

1. Stress verminderen

Dit klinkt als de stomste tip ooit, maar it's as easy as can be. Actief je stress-probleem proberen aan te pakken gaat sowieso helpen met stress-eten. Daarnaast heb je uiteindelijk ook nog eens minder stress. Twee vliegen in één klap. Lijkt ons het proberen waard.

2. Betrap jezelf erop als je meer eet dan nodig is

Eet dus alleen wanneer je echt honger hebt. Merk je dat je voor de zoveelste keer naar de kast loopt om een nieuwe reep chocola te pakken, tik jezelf dan als het ware op de vingers en spreek hardop uit dat je er niet mee doorgaat. Betrap jezelf erop en houd in je gedachten dat je juist niét meer wil stress-eten. 

3. Weet wat je triggers zijn

Dit is een lastige om soms te herkennen, want vaak gaat dat stress-eten al op de automatische piloot. Toch is het slim om op te letten op welke momenten je hongergevoel groter wordt en op welke momenten je er sneller aan toegeeft. Op deze manier kom je erachter waardoor je 1. stress hebt en 2. hoe je zo'n trigger situatie kunt vermijden. Handig! 

4. Mindfulness voor stress-eten

Misschien is het niet zo your cup of tea, maar ook dit kan het proberen waard zijn. Je kunt namelijk talloze mindfulness-oefeningen vinden die jou kunnen helpen wanneer je een stress-eter bent. Zo kunnen ze je helpen bij het zoeken van punt 3 en hoe je je gedachtes kunt omzetten. 

5. Toch gaan eten wanneer je honger hebt

Ehm? Was niet het hele doel van dit artikel om te stoppen met stress-eten? Klopt, maar toch is eten wanneer je stress hebt niet altijd verkeerd. Er bestaan namelijk ook een heleboel voedingsmiddelen die stress verminderen. Doe onderzoek naar welk eten dit voor jou is (en welke stoffen in bepaald voedsel zit) en zorg dat je dit bijvoorbeeld op je werk of in huis hebt liggen. Dan weet je in ieder geval wat je moet eten wanneer je weer zo'n stress-eet-aanval hebt. 

Lees ook: Aha! Dit is waarom je na het eten altijd even een ommetje moet maken

via GIPHY